SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevlid Kandili Bu Gece İdrak Ediliyor

0
Güncellendi - 2017-11-29 03:20:20
Mevlid Kandili Bu Gece İdrak Ediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Kelime anlamıyla doğum zamanını ifade eden Mevlid, peygamberimiz Hz. Muhammed’in doğduğu geceyi ifade ediyor. Mevlid Kandili, aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesi.. Hz. Muhammed’in doğumunun 1446. yıldönümü olan Mevlid Kandili, miladi takvime göre bu yıl 29 Kasım Çarşamba gecesi idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ..

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Peygamber Efendimiz (sav)'in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece aynı zamanda Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir.

Bu arada, Mevlid Kandili dolayısıyla geçtiğimiz yıla kadar Diyanet İşleri Başkanları mesaj yayınlarken, bu yıl başkanlık görevine getirilen Prof.Dr. Ali Erbaş'tan bir mesaj gelmedi.

Bunun yerine Diyanet İşleri Başkanlığı, 27 Kasım Pazartesi günü "Mevlid-i Nebi" haftasını başlattı. Bu etkinlik, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde şu haberle duyuruldu:

"Hz. Peygamber’in doğumu olan Mevlid-i Nebi, tüm yurtta çeşitli programlarla kutlanmaya başlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün etkinlikler kapsamında düzenlediği Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın konuşmacı olarak katıldığı “Hz. Peygamber’i Nasıl Anlamalıyız?” başlıklı konferansın açılış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yaptı.

Mevlid-i Nebi’nin ülke genelinde çeşitli etkinliklerle idrak edileceğini aktaran Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, konferans öncesi yaptığı kısa konuşmada, “İnsanlığı karanlıktan aydınlığa çıkarmak üzere Rabbimizin gönderdiği yüce Peygamberimizin doğumunun sene-i devriyesinin heyecanı artık bütün dünyayı kaplamaya başladı. Biz de o heyecanı birlikte yaşamak için bu yılın Mevlid-i Nebi etkinliklerini bugün başlatmaya karar verdik” dedi.

Hz Peygamber’in Kur’an-ı Kerim’de bir şahit, bir müjdeci, bir uyarıcı olarak gönderildiğine işaret eden Başkan Erbaş, “Hz Peygamber şahitliğini, müjdeciliğini, uyarıcılığını, davetini ve tebliğini yaptı. Vazifesini yerine getirdi ve Rabbine yürüdü. Şimdi bu vazife alimlerin üzerinde, bizim üzerimizde. Esasında bütün Müslümanlar bundan sorumlu ama öncelikli olarak ilim adamlarının, din adamlarının görevi. Bundan sonra Efendimizin bize emanet etmiş olduğu bu görevleri, bizler ve bizim gibi din hizmetinde bulunan insanlar yapacaklar. Cenab-ı Hak, en güzel şekilde yapmayı nasip eylesin" diye konuştu.

Konferansa konuşmacı olarak davet edilen Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Hz. Peygamber’in hayatından kesitler anlatarak, İslam dünyasında yaşanan sorunlara bakıldığında Müslümanların Hz Peygamber’i ve İslam’ı yeniden anlaması gerektiğini söyledi."

 

MESAJLAR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Çakır, Mevlid Kandili nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Çakır mesajında şunları dile getirdi:

"Mübarek gün ve gecelerin hayatımızda vazgeçilmez bir yeri ve vardır. Tüm âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (SAV)’in doğumu vesilesiyle kutladığımız Mevlit Kandili de bu özel günlerin başında yer almaktadır. Peygamber Efendimizin doğumu karanlıkları aydınlığa çevirirken insanlığa rahmet ve güzellikler sunmuştur.

Peygamber Efendimizin doğumu, insanlık tarihinin en önemli ve en şerefli olayıdır. O, peygamberler halkasını tamamlayan son davetçi, dini açıklayan, öğreten ve bütün ahlaki güzellikleri bizzat yaşayarak öğütleyen örnek bir şahsiyettir. O bizlere; birlik ve beraberlik içerisinde dürüstlüğü, emaneti korumayı, komşuluk ve akrabalık bağlarına riayet etmeyi, yetim ve kimsesiz çocuklara kol kanat germeyi, iyi ve yararlı insan olmayı öğütlemiştir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in mutlu ve huzurlu bir yaşamın müjdecisi olarak yeryüzüne getirdiği hak ve adalet gibi değerlere, insanlığın günümüzde çok daha fazla muhtaç olduğu bir gerçektir. Bu nedenle Mevlit Kandili O’nun getirdiklerini anlamak için önemli bir fırsattır.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandilinin tüm insanlığa sevgi, barış ve huzur getirmesini, bu mübarek gün ve gecelerin Peygamberimizi daha iyi tanımamıza vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder, tüm İslam Âleminin Mevlid Kandilini kutlarım."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Gürkan, Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, İnsanlık için kurtuluşun reçetesinin sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) hayatını örnek alarak yaşamaktan geçtiğini ifade etti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Mevlid Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Mübarek gün ve geceler toplumsal hayatımızda ayrı bir yer ve öneme sahiptir. Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) dünyaya gelişinin sene-i devriyesi de bu önemli gün ve gecelerden biridir. Sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) dünyaya gelişi, insanlığın kurtuluşuna vesile olmuştur. Peygamberimizin hayatı, şefkat, vicdan, af, sabır, hoşgörü, adalet ve merhamet örnekleri ile bizlere sunulan en güzel yol ve rehber olmuştur. Bu gün insanlık, adalete, şefkate, merhamete, sevgiye, saygıya muhtaç bir durumdayken, bu durumdan kurtulmanın yolu da sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAV) bizlere öğrettiği tüm değerleri anlatmak ve yaşamakla mümkün olacaktır. İslam coğrafyası başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanan olayların temelinde, tüm bu değerlerden uzaklaşmanın nedenleri baş göstermektedir. İnsanlık için kurtuluşun reçetesi, yine sevgi ve rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (S.A.V) örnek kişiliği ve yaşantısından geçmektedir. Onun hayatını örnek almak, insanlığa bir ışık, bir rehber olmanın yanında, kaybedilen tüm değerleri yeniden tesis etmemeyi beraberinde getirecektir. Mevlid Kandili de, tüm bu değerleri yeniden hatırlamamız bakımından son derece önemlidir. Mevlid Kandili’ni bu anlamda çok iyi değerlendirmemiz gerekmektedir. Böyle bir günde dualarda buluşmak temennisiyle, tüm Türk ve İslam aleminin, ülkemizin, milletimizin ve hemşehrilerimizin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bu günün İslam alemine, ülkemize ve tüm insanlığa huzur, mutluluk ve barış getirmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

MHP Malatya İl Başkanı Bülent Avşar

Mevlid Kandili nedeniyle bir mesaj yayınlayan Avşar, “O’nun ve ashabının yaşadığı devir, insanlık tarihinin en mutlu, en adaletli ve en huzurlu yaşam devridir. İşte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in doğumu da bu asrın müjdecisidir” dedi.

Mevlid Kandili’nde yapılacak dualarda, insanlığın sıkıntılarının giderilmesi için niyazda bulunulmasını isteyen MHP İl Başkanı Bülent Avşar, kandilin hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Cenab-ı Allah’ın rahmet kapılarını sonuna kadar açtığı bu gecede kendimiz, ailemiz ve çevremiz için yapacağımız dualara, tüm insanlık için yapacağımız duaları da ekleyerek, gönülden dua etmeliyiz. Peygamber Efendimizin doğduğu gün olan Mevlid Kandili, kutlu bir olaydır. Sevgi ve imanı toplumsal barışın temel taşı yapan Peygamber Efendimiz, insanı insan yapan bütün güzelliklerin, ahlâkî erdemlerin odaklandığı bir şahsiyettir. O’nun hayatında bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatacak güçlü bir ışık, güzel bir örnek vardır. Herkesin rahmet ve mağfiret umarak kendince yapacağı ibadet ve yalvarışlar, inşallah hayırlı gelişmelere vesile olur. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi yolunda olumlu kapılar açılır. Ben bu vesile ile tüm hemşerilerimizin kandilini tebrik ediyor, şehrimiz başta olmak üzere, ülkemiz ve tüm İslam âlemi için hayırlı gelişmelere vesile olmasını diliyorum" şeklinde konuştu

Bülten- diyanet.gov.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız