SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevlid Kandili

A- A+ PAYLAŞ

Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan bu gece Mevlid Kandili. Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in Hicri takvime göre doğum yıldönümü olarak kutlanan Mevlid Kandili nedeniyle Müftü Hacı Yusuf Gül'ün yanı sıra bazı siyasiler kutlama mesajları yayınladılar.

MÜFTÜNÜN MESAJI..
Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Mevlid Kandili dolayısıyla yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"25 Şubat 2010 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, Yüce Rabbimizin insanlık âlemine göndermiş olduğu rahmet elçilerinin en sonuncusu, ilahi vahiy zincirinin tamamlayıcı halkası Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)’ in Mevlid Kandilini bir kez daha idrak etmiş olacağız.

Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerimin Ahzâb Suresinin 21. Ayet-i kerimesinde “Andolsun ki Allah’ın Rasulünde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için en güzel bir örnek vardır.” buyrularak Kâinatın Sultanı Hz. Muhammed Mustafa (sav) bizlere en mükemmel bir örnek olarak takdim edilmiştir. O yüce insan, imanda, ilimde, ibadette, adalette, ahlakta, ticarette, doğrulukta, ahde vefada, kısaca hayatın her safhasında bize ve bütün insanlık âlemine ebedi bir rehber olarak sunulmuştur.

İnsanoğlunu yoktan var eden Yüce Allah, onu başı boş bırakmamış; kendisini dünya ve âhirette mutlu kılacak yolları göstermek için peygamberler ve kitaplar göndermiştir. Allah’ın gönderdiği son peygamber, Hz.Muhammed (sav); son kitap da Kur’an-ı Kerim’dir. Bundan sonra ne kitap ne de peygamber gönderilmeyecektir.

Sevgili peygamberimiz hiç şüphe yok ki, “ben insanım” diyen herkes için, her konuda kusursuz bir örnektir. Onun hayatı, Kur’an-ı Kerimin adeta yaşanmış bir tefsiridir. Eşi Hz Aişe validemize, sevgili peygamberimizin ahlakı sorulduğunda: Hz.Âişe validemizin: “Siz Kur’an okumaz mısınız? Onun ahlakı Kur’andı” demesi; Kur’an-ı Kerim’de de: “(Habibim) Muhakkak sen büyük bir ahlak üzeresin.” Buyrulması; kendisinin de: “Beni Rabbim terbiye etti de terbiyemi ne güzel yaptı” diye ifade etmesi bunun en güzel delilidir.

Sevgili peygamberimiz (sav), ince ruhlu, yumuşak huylu, nazik, içi-dışı, özü-sözü bir; affedici, istişareye önem veren, karar verdiğinde Allah’a güvenip dayanan, son derece kibar bir insandı. Onun gönlü insan sevgisiyle doluydu. Hoşgörü, şefkat ve merhamet sahibiydi. Kendisine on yıl boyunca hizmet eden Hz.Enes’i bir defa bile azarlamamıştı. Son derece affedici ve bağışlayıcı bir kişiliğe ve kimliğe sahipti. Şahsi meseleleri ile ilgili olarak hiç kimseden intikam almamıştı. Mekke’yi fethettiğinde; askeri her türlü güç ve kuvveti elinde bulundurduğu halde kendisini ve İslam’ı ortadan kaldırmak isteyen; doğduğu, büyüdüğü Mekke şehrinde kendisine yaşama hakkı tanımayan müşriklerden dahi intikam alma yoluna gitmemişti. Üstelik can düşmanı Ebu Süfyan’ı ve onun evinde bulunanları dahi bağışlamıştı.

Allah Rasulü, bütün bu meziyetleri yanında son derece misafirperver ve cömert bir insandı. Kendisinden bir şey istendiğinde asla boş çevirmez, varsa verir, yoksa yanındakinden ödünç alıp verir, onda da yoksa daha sonra eline geçtiğinde vermek üzere söz verirdi. Öylesine fedâkardı ki, bir tek kişinin bile hidayete erebilmesi için hiçbir özveriden kaçınmamıştı. Oldukça sade ve mütevazî bir hayatı vardı. Temizdi, temizliği sever, temiz yer, temiz giyinir, çevresini temiz tutar: “Temizlik imandandır” buyururdu. Son derece edepli, terbiyeli, iffetli, utangaç ve haya sahibi bir insandı. Oldukça samimi idi. Allah’tan aldığı ilahi emirleri ihlas ve samimiyet içerisinde, olduğu gibi insanlara tebliğ etmişti.

Düşmanları tarafından takdir edilecek kadar dürüstü. Kendisine “Muhammed el-Emin” diyorlardı. “Emr olunduğun gibi dosdoğru ol” ayet-i kerimesi karşısında: “Beni Hud suresi ihtiyarlattı” buyurmuştu. Âdildi ve sözünün eriydi.

Görülüyor ki, sevgili Peygamberimiz, yaşantısı, kişiliği, ahlakı; kısaca tüm yönleriyle incelenmesi, öğrenilmesi ve örnek alınması gereken emsalsiz bir şahsiyettir. O, N.Fazıl’ın ifadesiyle:“gaye insan-ufuk peygamber” idi.

İnsan haklarının yılmaz savunucusu, yetimlerin hamisi, kimsesizlerin kimsesi olmuştu. Sahip olduğu ahlakî değerlerle Yüce Yaratıcı’ nın “Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” övgüsüne mazhar olmuştu. Onu en iyi anlayanlardan biri olan M.Âkif Ersoy O’ nun için ne güzel söylemiş:

“Dünya neye sahipse O’nun vergisidir hep,
Medyun O’na cemiyeti, medyun O’na ferdi.
Medyundur o masuma bütün bir beşeriyet,
Yâ Rab! Mahşerde bizi bu ikrar ile haşret.”

Ne mutlu Allah’a gerçek manada kul, Mevlid Kandilini idrak etmekle şereflenen ve O’na ümmet olanlara!

Bu vesile ile bütün Malatya’lı kardeşlerimizin, halkımızın, İslam âleminin Mevlid Kandilini tebrik eder, Mevlid Kandilinin milletimizin birlik ve bütünlüğüne, ülkemizin huzur ve barış içinde ilelebet yaşamasına vesile olmasını Yüce Rabbimizden temennî ederim."

ÖLMEZTOPRAK'IN MESAJI..
AKP Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak kandil dolayısıyla şu mesajı yayınladı:

"Bugün, insanlığın hayat ufkuna aydınlık bir devir açan peygamberimizin kutlu doğumunun yeni bir yıl dönümüdür.O, peygamberler halkasını tamamlayan son davetçi,dini açıklayan, öğreten ve bütün ahlaki güzellikleri yaşayarak öğütleyen örnek bir şahsiyettir. O, yüce yaratıcının insanlığa gönderdiği son rahmet elçisidir.

O'nun insanlığa getirdiği mesajın evrensel bir rahmet olduğunu bizzat Yüce Allah ifade eder.Dinimiz, inanç ve ahlâkı birbirine bağlamıştır. En güzel ahlak sahibi olarak da peygamberi tanıtmıştır.Peygamberimiz de her defasında yüksek ahlakı tamamlamak için gönderildiğini ifade etmiştir.Efendimizin (SAV), hayatında davetini en çok kolaylaştıran şey kendi örnek hayatı olmuştur.Peygamber ahlâkıyla ahlaklanan insanlar ahirette olduğu gibi dünyada da kurtuluşa ererler. Onlar, peygamberin rehberliğinde hayatın zorluklarına karşı sabreder ve sahip oldukları nimetlerden dolayı Allah'a şükrederler.Hayatın sıkıntılarını kitabımız Kur'an-ı Kerim'in ve sevgili Peygamberimizin sünnetinin rehberliğinde aşarlar. Mevlid Kandili münasebeti ile İnanç, kültür ve medeniyet hayatımızın örnek şahsiyeti Hz. Peygamberi daha yakından tanımalıyız diyerek bütün Malatya’lı hemşehrilerimim Mevlit Kandilini kutlar, bu gecenin ülkemize ve İslam Alemine huzur, barış ve mutluluk getirmesini diler,selam ve saygılar sunarım."

ÇALIK'IN MESAJI..
AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın yayınladığı mesaj şöyle:

"Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in doğum günü olarak kutladığımız Mevlid Kandili, akrabalık ve kardeşlik duygularımızın güçlendiği en değerli manevi günlerdendir.

Yaşantısı ve davranışlarıyla tüm insanlığa yol gösterici olan Peygamberimizin örnek hayatını ve ahlakını rehber edinme gayreti içerisinde olmalıyız. Hayatımızda, çevremizde yaşadığımız olumsuzluklardan kurtulmak, huzura kavuşmak için ihtiyaç duyulan sevgi, anlayış ve hoşgörü ortamının kurulabilmesi için son derece uygun fırsatlar olarak görülmesi gereken bu manevi gün ve gecelerde yaşlılarımızın, hastalarımızın, uzaktaki eş, dost ve akrabalarımızın gönüllerine hoş bir seda bırakabilmenin gayreti içerisinde olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle bu anlamlı gecenin ülkemizin birlik ve bütünlüğüne katkı sağlamasını diliyor, başta Malatyalı hemşehrilerimin olmak üzere ülkemizin ve tüm İslam âleminin mübarek Mevlid Kandilini en kalbi duygularımla tebrik ediyorum."

ÖZ'ÜN MESAJI..
AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, kandil dolayısıyla yayınladığı mesajda şöyle dedi:

"Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) Efendimizin, doğum günü olarak kutladığımız mubarek Mevlid Kandili, tüm Müslüman aleminin manevi duygularının güçlendiği gecelerimizin başında gelir.

Gerek düşünce, gerek yaşantı, gerekse ahlak ve davranışlarıyla örnek bir insan olan Peygamber efendimizi, Müslümanlar olarak, onu en iyi şekilde anlayıp, onun güzel ahlakını ve örnek davranışlarını hayatımıza tatbik edip, uygulayıcı olmamız gerekmektedir.

Peygamberimiz mutlu ve adaletli bir yaşamın müjdecisi olarak yeryüzüne getirdiği, hak ve adalet gibi değerlere, insanlığın özellikle bu dönemde çok daha fazla ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.

Bu duygu ve düşüncelerle Malatyalı hemşerilerimizin ve İslam aleminin Mubarek Mevlid Kandillerini kutlar tüm insanlığa barış, hoşgörü ve huzur getirmesini temenni ederim."

BELEDİYE BAŞKANININ MESAJI
Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın mesajı şöyle:

"Peygamber Efendimizin (SAV) âlemlere rahmet olarak gönderildiği geceyi bizlere müjdeleyen mübarek Mevlid Kandili’ni bütün İslam âlemi olarak idrak ediyoruz. Peygamberimizin güzel ahlakını yalnızca bu mübarek gecede değil, bütün hayatımız boyunca kendimize prensip edinmeliyiz.

Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı bu mübarek gecenin bütün insanlar arasında barış, huzur ve hoşgörü ortamının gelişmesine vesile olmasını diliyorum.

Başta hemşerilerim olmak üzere, milletimizin ve bütün İslam âleminin Mevlid Kandilini tebrik eder, milletimize ve tüm insanlara sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesini temenni ederim.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız