SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:23:11
Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun...
A- A+ PAYLAŞ

Mevlid Kandili, Hz. Muhammed'in doğum gecesi aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir.

Klasik dönemde (Asr-ı Saadet ve Dört Halife Dönemi) kandiller yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır.

Mevlid, doğum zamanı demektir. İslam’da Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Muhammed’in doğum günü farklı mezheplerden birçok Müslüman tarafından kutlanır. Şiiler 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.Kandil Geceleri İslam’ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye’de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim’den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Malatya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Çarşamba'yı Perşembe'ye bağlayan gece kutlanacak olan Mevlit Kandili dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Gül, mesajında, Mevlid Kandili'nin Hazreti Muhammed'in doğum gecesi olduğunu belirtti. Hazreti Peygamber'in doğumunun insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olduğunu vurgulayan Gül, ayetlere yer verdiği mesajında, Hazreti Muhammed'in insan olan herkes için, her konuda kusursuz bir örnek, mükemmel bir numune, Kur'an-ı Kerim'in adeta yaşanmış bir tefsiri olduğunu kaydetti. Gül, Hazreti Muhammed'in ince ruhlu, nazik, içi-dışı, özü-sözü bir, yumuşak huylu, affedici, istişareye önem veren, karar verdiğinde Allah'a güvenip dayanan, son derece kibar bir insan olduğunu anımsattı. 

Hazreti Peygamber'in gönlüğünün insan sevgisiyle dolu olduğunu vurgulayan Gül, şöyle devam etti: 

''Hoşgörü, şefkat ve merhamet sahibiydi. Kendisine on yıl boyunca hizmet eden Hazreti Enes'i bir defa bile azarlamamıştı. Son derece affedici, bağışlayıcı bir kişiliğe ve kimliğe sahipti. Şahsi meseleleriyle ilgili olarak hiç kimseden intikam almamıştı. Mekke'yi fethettiğinde askeri her türlü güç ve kuvveti elinde bulundurduğu halde kendisini ve İslam'ı ortadan kaldırmak isteyen, doğduğu, büyüdüğü Mekke şehrinde kendisine yaşama hakkı tanımayan müşriklerden dahi intikam alma yoluna gitmemişti. O'nun gönül dünyasında intikam kelimesinin yeri yoktu. Düşmanları tarafından takdir edilecek kadar dürüstü. Kendisine 'Muhammed el-Emin' diyorlardı. Son derece adil, sözünün eri, insan haklarının yılmaz savunucusuydu. Yetimleri korur, kimsesizlerin kimsesi olurdu. Bu vesileyle bütün Malatyalı kardeşlerimizin, Yüce milletimizin ve bütün İslam aleminin Mevlid Kandilini kutlar, Mevlid Kandilinin milletimizin birlik ve bütünlüğüne, ülkemizin dirlik ve düzenine, huzur ve saadetine vesile olmasını Yüce Rabbimiz'den temenni ve niyaz ederim.''

ÖZ'ÜN MESAJI..

AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz şu mesajı yayınladı:

"Kandil olarak kutladığımız, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAV) doğum gününün gecesi olan Mevlit Kandili gecesi dostluk, kardeşlik ve birlik beraberlik duygularının güçlendiği ve pekiştiği manevi zamanlardan biridir.

Bu günü dostlarımızı, yakınlarımızı hatırlayıp gönül alarak, gecesini ibadet ederek geçirmek öteden beri halkımızın yaptığı ve ihmal etmediği noktalardandır.

Cehalet, zulüm ve ahlaksızlığın doruk noktasına ulaştığı bir dönemde insanlık için son umut olan En Sevgili’nin dünyaya gelişi, aydınlık bir devri açmıştır. İnsanlık değerlerinin bozulduğu, düşünce ve niyetleri bulandırdığı, dostlukların çıkar ve menfaat olduğu, vicdanlarda bütün insanlığı kucaklayacak, merhamet duygularının zayıfladığı, insanların mutsuzluğa doğru sürüklendiği günümüzde rahmet peygamberi Hz. Muhammet Mustafa (SAV) yolunun yolcusu olmak tek kurtuluş yolumuzdur.

Böyle bir peygamberin ümmeti olmak bir insanın sahip olabileceği en büyük şereftir. Kendimizi kurtarmak yetmez. Bir Müslüman olarak bütün insanlığı kurtarmakla mükellefiz. Huzur, barış, refah ve adalet için hiç durmadan çalışmakla yükümlüyüz.

Yanlışın yerine doğruyu, çirkinin yerine güzeli, kötünün yerine iyiyi, sömürünün yerine adaleti, kaosun yerine huzuru, kavganın yerine kardeşliği hakim kılmak için gece gündüz çalışmalıyız. Bu gece günahlarımızın affı için dua edelim. Bu gece O'na layık bir ümmet olabilmek için dua edelim.

Mevlit Kandili’nin Türkiye, bütün İslam alemi ve tüm insanlığın huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ederim."

AKIN'IN MESAJI..

AKP Milletvekili Cemal Akın'ın kandil mesajı şöyle:

"Bu gece Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V.)  dünyaya teşrif edişlerinin 1442. yıldönümü.

Binlerce yıllık insanlık tarihi boyunca Yüce Allah ilahi mesajlarını insanlara iletmek üzere peygamberler göndermiştir. Gönderilen peygamberler halkasının son temsilcisi, barış, hoşgörü ve kardeşlik dini İslam’ın müjdeleyicisi Peygamberimiz bu gece dünyaya gelmiştir. Dünyaya teşrifleriyle birlikte hoşgörüsü, adaleti, ahlakı ve öğütleri ile tüm insanlığı aydınlatmıştır. Bu bakımdan mevlit kandili Peygamberimizin verdiği mesajları anlamak, yeniden hatırlamak ve layıkıyla yerine getirip tüm insanlığı aydınlatan ışığından faydalanmak için bir fırsattır.

Bu düşüncelerle, hemşerilerimin, milletimin ve tüm İslam aleminin Mevlit Kandili’ni tebrik eder, Peygamberimizi daha yakından tanımamızı ve anlamamızı sağlamasını, birlik ve beraberliğimize vesile olmasını temenni ederim."

ÇAKIR'IN MESAJI..

Belediye Başkanı Ahmet Çakır da kandil dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Başkan Çakır, mesajında şöyle dedi:

“Tüm insanlığa gönderilen Peygamber Efendimizi anlatan en güzel kavramlardan biri hiç şüphesiz rahmettir. Acının, zulmün, gözyaşının, haksızlık ve adaletsizliğin her geçen gün arttığı günümüzde, insanlığın en çok muhtaç olduğu vasıflardan biri de rahmet ve merhamet olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta Müslümanlar olmak üzere tüm insanlığın bu vasıfları yüreklerinde harekete geçirmeleri gerekmektedir. Bu hareket, insanlara değer verilerek, çocuklarımızın gözetilmesini, yaşlılara saygı gösterilmesini, hastaya, yoksula, düşküne, mazluma yardım ederek, insanlık onuruna yakışır bir ortamın sağlanmasına katkı vermektir. 

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin doğum günü olan Mevlid Kandili’nin; tüm dünyada şefkat, sevgi, hoşgörü, adalet ve huzurun hakim olmasına, özellikle komşu ülkelerde akan kardeş kanlarının durmasına vesile olması dileklerimle, başta Malatyalı hemşerilerim olmak üzere milletimizin ve tüm İslam Alemi’nin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyorum.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız