SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Mevsiminde Yenmeyen Zararlı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:51:57
A- A+ PAYLAŞ

Eğitimci-Yazar Cafer Çelik, sebze ve meyveleri de mevsiminde alınması, mevsiminde yenmeyen gıdaların faydası değil zararı olduğunu kaydetti.

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin bayanlara yönelik ‘Yaşa ve İşe Göre Beslenme’ konulu bir konferans düzenlendi.

Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Yaşa ve İşe Göre Beslenme kitabın da yazarı olan Cafer Çelik, beslenmenin tanımını yaparak, beslenmenin bizlerin açlık duygusunu bastırmak ya da canımızın istediği şeyi yemek anlamına gelmediğini, yaşamak için yemek zorunda olduğumuzu ancak bunun da vücudumuzun ihtiyacı olduğu kadar yemek içmek anlamına geldiğini söyledi.

Çelik, insanlığın ilk dönemlerinde insanların öncelikle ne bulsa onu yediklerini, ancak şimdi besinlerin çeşitlendiğini bununla birlikte bilim ve teknolojideki ilerleme ile birlikte insanların kendileri için sağlıklı olan şeyleri tükettiklerini, gıdaların çeşitlenmesi ile birlikte insanların bazen sağlıklarını düşünmeyip faydalı olanı yemek yerine güzel görüneni yemeye çalıştıklarını ifade etti.

Besinlerin fazlasının zarar olması ile birlikte noksan olmasının da sağlığa olumsuz etki ettiğini vurgulayan Çelik, “Her gıda yeteri kadar alınmalı, vücut için gerekli gıdalar araştırılarak doğru tercih yapılmalıdır” dedi.

40’tan fazla besin grubu olduğunu söyleyen Çelik, bunlar içinde proteinlerin hücrenin esası olduğunu, sindirim organlarından ayrılarak kana geçtiğini, büyüme ve gelişmede çok önemli bir görevi olduğunu söyledi.

Cafer Çelik, ayrıca proteinin hayvansal gıdalarda çok fazla bulunduğunu ve hücrelerin yenilenmesinde önemli bir enerji kaynağı olduğunu da belirtti.

Vitamin kaybı olmaması için sebzelerin bütün olarak yıkandıktan sonra doğranması gerektiğini söyleyen Çelik, aynı tip gıdaları almanın beslenmede aksaklıklara neden olduğunu bu yüzden çok fazla çeşit tüketilmesi gerektiğini, ayrıca sebze ve meyveleri de mevsiminde alınması, mevsiminde yenmeyen gıdaların faydası değil zararı olduğunu kaydetti.

Suyunda hayatımızda büyük bir yeri olduğunu söyleyen Çelik, vücuttaki suyun yüzde 15’inin harcanması halinde yaşam tehlikesi oluşabileceğini, bu yüzden gün içinde belli aralıklarla su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Kadın Meclisi üyelerin konu ile ilgili sorularını cevaplayan Çelik’e programın sonunda Kadın Meclisi Başkanı Nazire Dirikolu tarafından plaket takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız