SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mevzu Kayısı Ama Malatya Yok!

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:54:09
Mevzu Kayısı Ama Malatya Yok!
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hizmet içi eğitim programı kapsamında başlattığı ve ilk etabı Diyarbakır’da yapılan ‘Kayısıda Entegre Mücadele’ programının yol haritası niteliğinde bakanlık tarafından hazırlanan ‘Kayısı Entegre Mücadele Teknik Talimatı’ kitabının, Malatya’da kayısı üzerine çalışan kurumlardan hiçbirinin katkısı olmadan hazırlandığı öğrenildi. Sözkonusukitabın hazırlanmasında, aralarında Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nün de bulunduğu Bornova, Adana, Ankara ve Erzincan merkezli zirai ve biyolojik mücadele istasyonu müdürlükleri görev alırken, kayısıya ilişkin 124 sayfalık kitabın bir sayfasında bile Malatya adı anılmadı. 

Hedef: Kayısıda sürdürülebilir tarımsal üretim 

‘Kayısı Entegre Mücadele Teknik Talimatı’ kitabı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı tarafından hazırlandı. 

Kayısıda kaliteli ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi, faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi, gereksiz ilaçlanmaların önlenmesi, zararlı organizmaların belirlenerek kullanılan ilaçlara karşı direncinin engellenmesi ve kayısıda sürdürülebilir tarımsal üretimi ve kalkınmayı sağlamak amacıyla geliştirildiği belirtilen ‘Kayısıda Entegre Mücadele Teknik Talimatı’ kitabı, kayısıda entegre mücadele programının temel ilkelerini ve yol haritasını belirleyen bir içeriğe sahip bulunuyor. 

Kitabın önsözünü yazan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bakanlığının her önemli ürün için bir entegre mücadele teknik talimatı hazırladığını belirterek kayısının da Türkiye’nin tarımsal ekonomisinin en önemli ürünlerinden biri olduğuna vurgu yapıyor. Türkiye’de 2009 verilerine göre yaklaşık 16 milyon kayısı ağacı bulunduğunu belirten Eker, kayısının daha çok Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirildiğini belirtiyor. Önsöz yazısında, kayısıda daha kaliteli ürün elde etmek için hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadelenin büyük önem taşıdığına işaret eden Bakan Mehmet Mehdi Eker, bu mücadelenin başarıyla yerine getirilmesi için ‘Kayısıda Entegre Mücadele’ programının hayata geçirildiğini vurguluyor. 

Bornova, Diyarbakır var, Malatya Yok 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in kayısıda kaliteli ürün elde edilebilmesi ve kayısıcılık alanında sürdürülebilir tarımsal üretimin sağlanması konusunda ‘Kayısı yetiştiricileri, kayısı üzerine çalışan araştırmacı ve yöneticiler için yol gösterici bir rehber olarak’ nitelediği kitabın hazırlanmasında, Türkiye’deki 16 milyon kayısı ağacının yarısından daha fazlasını topraklarında barındıran Malatya’dan hiçbir katkı alınmadığı öğrenildi. 

Adı kayısı ile özdeşleşen ve ‘Kayısının Başkenti’ olarak nitelendirilen Malatya’daki kayısı üzerine çalışan hiçbir kurumun görüşünün alınmadığı kitap, bakanlık bünyesindeki Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı’nın yönetiminde, Diyarbakır Zirai Mücadele İstasyonu Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde hazırlandı. 

Kitabın, yani Bakan Mehmet Mehdi Eker’in deyimi ile “Kayısıda Entegre Mücadele’nin Yol Gösterici Rehberi”nin içeriği ise, Bornova Zirai Mücadele İstasyonu Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,  Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde görevli uzmanlardan oluşturulan bir çalışma grubu tarafından oluşturuldu. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kayısı üretimi alanındaki temel belgelerinden biri niteliğindeki 124 sayfalık kitabın hiçbir yerinde Malatya Faunası, Malatya Florası ve kayısı ilişkisine dair hiçbir değinmede bulunulmaması ‘Bakanlık belge ve yayınlarında kayısının Malatya’dan soyutlanması’ şeklinde yorumlanıyor.

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız