SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Meyve Fidanı Girişine Yasak

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da başta kayısı ağaçları olmak üzere sert çekirdekli meyve ağaçlarını tehdit eden şarka hastalığına karşı önlem almak için Tarım İl Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde bazı tedbirler alındı. Sert çekirdekli meyve fidanlarının Malatya'ya girişi yasaklandı.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Türkiye'nin en önemli kayısı üretim merkezi Malatya'dır. Yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 50'si, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95'inden fazlası İlimizde üretilmektedir. 70 ülkeye ihraç edilerek yaklaşık 300 milyon dolar getirisi ile İlimiz ekonomisine önemli katkı sağlayan ve 40 bin çiftçimizin geçim kaynağı olan kayısı ağaçları Şarka hastalığının tehdidi altındadır.

Şarka hastalığının belirtileri bitki aksamının her
parçasında görülmesine karşın yaprak ve meyvedeki belirtileri hastalık teşhisinde önem arz etmektedir. Yapraktaki belirtisi sarı lekeler halinde bant veya halka şeklinde renk açılmasıdır. Meyveler üzerinde de bu renk açılmaları görülür. Ayrıca meyveler üzerinde halka şeklinde çöküntüler ve bunların iz düşümlerinin çekirdekte görülmesi karakteristik özellikleri arasındadır.

Meyvelerin olum dönemine yakın kayısı meyvelerinde genel bir şekil bozukluğu görülür. Olgunlaşmadan evvel meyve dökümlerine neden olurlar. Hasta meyveler tatsız, kuru, kauçuk gibi bir hal alır. Bu hastalığın kimyasal mücadelesi yoktur. Sadece kültürel tedbirlerle önlem alınmaktadır. Bu önlemlerin başında karantina tedbirleri gelmektedir. Ayrıca sağlıklı üretim materyali kullanılmalıdır" şeklinde belirtildi.

"İlimizdeki Kayısı ağaçlarını tehdit eden şarka hastalığına karşı önlem almak için Tarım İl Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde bazı tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda İlimize sert çekirdekli meyve fidanlarının (Kayısı, Erik, Vişne, Kiraz, Şeftali, Zeytin) girişi (Elazığ ve Şanlıurfa hariç) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün iç karantina ile ilgili 20 nolu tamimleri gereği yasaklanmıştır" denilen açıklamada daha sonra şunlar belirtildi:

"Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı tarafından yol kontrolleri yapılacaktır. Yasaklanan sert çekirdekli meyve fidanlarının tespiti halinde fidanlar imha edileceği gibi ilgililer hakkında yasal işlem yapılacaktır. Kargo ve otobüs şirketleri çok sık bir şekilde kontrol edilecek sert çekirdekli meyve fidanının bulunması halinde ilgili firmalar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

İlimize diğer illerden (Elazığ ve Şanlıurfa hariç) gelecek sert çekirdekli meyve fidanları fidan pazarına indirilmeden transit geçişleri sağlanacaktır.

Fidan satışının kontrol altına alınması için ilimizde bir fidan pazarı kurulacaktır. Kurulacak olan fidan pazarı dışında fidan satışı yapılmayacaktır. Fidan pazarının kurulması için ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilecektir.

Şarka hastalığı yönünden temiz olan ilimize bu hastalığın bulaşmaması için fidan üreticilerine, fidan satıcılarına ve çiftçilerimize de büyük görevler düşmektedir."
Fidan üreticileri ve fidan satıcılarının Malatya'ya dışardan fidan getirmeyip mahalli çeşitlere yönelmelerinin önerildiği açıklamada, "Çiftçilerimiz il dışından gelebilecek fidanların yerine yerli çeşitlerle bahçe tesis etmelidirler. İl dışından gelen (Elazığ ve Şanlıurfa hariç) sert çekirdekli meyve fidanı (Kayısı, Erik, Vişne, Kiraz, Şeftali, Zeytin) tespit edilmesi halinde 0422 238 01 48 - 49 nolu telefona ihbar etmeleri gerekiyor" denildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız