SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mezar Başında Tören

A- A+ PAYLAŞ

Hıristiyanlıkla ilgili yayınları dağıtan Zirve Yayınevi’nde geçtiğimiz yıl 18 Nisan’da baskın yapan bir grup tarafından katledilen 3 kişiden, Malatya Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilen Alman uyruklu Tilman Ekhart Geske, ailesi ve cemaat mensuplarından oluşan bir grup tarafından mezarı başında anıldı. Olayın diğer kurbanı Uğur Yüksel için Elazığ'da tören yapılırken, Necati Aydın'ın İzmir'deki mezarına bekçi çiçek koydu.

GESKE İÇİN MALATYA'DA..
Geçtiğimiz yıl, Niyazi Mısri Caddesi’ndeki bir iş merkezinin 3. katında bulunan yayınevi bürosu, 5 kişi tarafından basılmış, içerde bulunan ve Hıristiyan cemaati mensubu olan Tilman Ekhart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel, feci şekilde bıçaklanarak katledilmişlerdi. Olaydan sonra 5 zanlı yakalanarak tutuklanmış, haklarında 3’er kez ağırlaştırılmış ömürboyu habip cezası istemiyle dava açılmıştı. Katledilenlerden Necati Aydın İzmir’de, Uğur Yüksel Elazığ’da toprağa verilirken, ailesi Malatya’da yerleşen Geske, Sanayi Sitesi bitişiğindeki Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.

5’inci duruşması da geçtiğimiz günlerde yapılan olayda yaşamını yitirenlerden Geske için, 18 Nisan Cuma günü öğle saatlerinde mezarlıkta bir tören düzenlendi. Geske’nin eşi Susanne ve 3 çocuğunun özel bir otomobille geldikleri törene Ankara Kurtuluş Kiliseleri Pastörü İhsan Özbek, Diyarbakır Kiliseler Pastörü Ahmet Güvener, Malatya ve il dışından gelen Hıristiyan Cemaati mensupları katıldılar.

Gitar eşliğinde ilahilerin söylendiği mezar başındaki tören için basın mensupları mezarlıktan içeriye alınmadılar.

Mezarlıktaki tören, katılımcıların mezara birer karanfil bırakmasıyla son buldu.

Susanne Geske, mezarlıktan ayrılırken soruları yanıtlamadı. (İlk 3 fotoğraf bu törenle ilgili)

ELAZIĞ'DA..
Elazığlı Uğur Yüksel, Sün köyündeki mezarı başında Hıristiyan inançlarına göre anıldı. Uğur Yüksel, memleketi Elazığ'ın Sün köyünde bir yıl önce İslami kurallara göre defnedildi. İşlenen cinayetle ilgili yargı süreci sürerken Uğur Yüksel'in köyündeki mezarı Türkiye'deki Hıristiyanlar tarafından iki gün önce yaptırılarak anmaya yetiştirildi. Mezarın üstünde "İsa gibi öldürüldü" ve "Yeryüzünde senden başkasını istemem" yazılarının yazılı olduğu görüldü.

Sabah saatlerinde Diyarbakır kilisesi tarafından 20 kişilik bir gurup ile Uğur Yüksel'in babası İbrahim ve annesi Hatice Yüksel Sün köyündeki mezarlığa gelerek Hıristiyan inancına uygun anma yaptılar. Diyarbakır kilisesi rahibi Ahmet Güvener anma töreninden İncil'den dualar okudu. Köylülerin katılmadığı anma töreni bir saat sürdü.

Uğur Yüksel'in Elazığ'da yaşayan babası İbrahim Yüksel, oğlu öldürüldükten sonra kısmi felç geçirdi. Oğlunun mezarı başındaki anma törenine yakınlarının yardımıyla katılan Yüksel gözyaşlarına boğuldu. Baba İbrahim Yüksel, "Benim bu mezarı yaptırdığınızdan haberim yok. Bıraksaydınız ben anıt mezar yaptırırdım" dedi.

Yüksel'in annesi, oğlunun mezarı başında ağıtlar yakarak oğluna neden silah verilmediğini sordu. Anne Hatice Yüksel ciğerinin yandığını belirterek, "Hepinizden nefret ediyorum" dedi. Anne Yüksel, "Ciğerimi yaktılar. İnanamıyorum Uğur'umun burada yattığına. Uğur'umu geri getirin, Uğurumu yuttular, kaybettiler. Hepinizden nefret ediyorum. Beni dinlemedi. Sen 30 yaşındaydın ölemezsin. Bir senedir dayanamıyorum. Uğuruma silah verseydiler kendisini korurdu, o cesur biriydi. Uğurumu bağlamışlar öyle öldürmüşler" dedi. (Sondan 2. fotoğrafta)

İZMİR'DE..
Olayda öldürülen Necati Aydın'ın birinci ölüm yıldönümünde mezarının bulunduğu Karabağlar Hıristiyan Mezarlığı'nın bekçisi Hüseyin Egemen, Aydın'ın mezarına çiçekler bıraktı. Aydın'ın mezarını önceki gün Koreli dostlarının ziyaret ettiğini, bugün ise kimsenin gelmediğini belirten mezarlık bekçisi Egemen, "Dün Koreli dostları geldi. Şu ana kadar ailesinden gelen olmadı, eşi de gelmedi ama gelirler. Ben saygı, hürmet göstermek için mezarına çiçek bıraktım, temizledim" dedi.

Necati Aydın'ın mezarında isminin yazılı olmadığı, mezarının başında ise "Yaşamak mesihtir, ölmekse kazanç" yazısı olduğu görüldü. (Son fotoğrafta)

İHD'DEN AÇIKLAMA..
Öte yandan Malatya'da 3 kişinin öldürüldüğü Zirve Yayınevi olayının 1. yıldönümü nedeniyle açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Şener Karataş, "Adil bir yargılama olmasını istiyoruz" dedi.

Dernek binasında düzenlediği basın açıklamasında konuşan Karataş, "Her şeyden önce yargılamanın sonucunun insanların vicdanlarında yara açmamasını istiyoruz. Biz barış ikliminde bir halı dokumak istiyoruz. Herkes için adalet ve her bireyin kendini daha rahat ifade etmesini istiyoruz. Bu cinayetlerin ardındaki ilişkiler çözülmezse bu karanlıkta daha çok canlar yitireceğiz. İnsanlık daha fazla kan kaybetmeden herkesi göreve çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız