SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mezar Nakli İhalesi Yeniden

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:28:37
Mezar Nakli İhalesi Yeniden
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Güney Kuşak Yolu’nun güzergahı nedeniyle Kuyuönü Mezarlığı’ndan Şehir Mezarlığı'na yapılacak mezar nakilleri ile ilgili ihalenin iptal edildiği, yeni ihale sürecinin başlatıldığı bildirildi. Buna göre; Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce 12 Kasım 2014 tarihinde düzenlediği, sonucu hakkında bilgi vermediği, ancak yeni çıkılan ihale ilanıyla iptal edildiği anlaşılan mezar nakil ihalesi bu kez 9 Şubat 2015 tarihinde yapılacak. Kuyuönü'ndeki 3 bin 500 mezarın 6 ayda taşınması planlanıyor.

İKİ KATILIMLI İLK İHALE İPTAL..

Malatya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü, kuşak yolu güzergahı olarak da belirlenen mezarlık içerisindeki mevcut yolun 50 metreye genişletilmesi işi nedeniyle yaklaşık 800'ü baş taşlarındaki kayıtlar nedeniyle belirli olmak üzere, toplam 3 bin 500 civarında mezarın taşınması gerektiği yolundaki tespit üzerine mezar nakil ihalesi açmıştı. 700 bin lira keşif bedelli ihaleye teklif veren Büyükşehir Belediyesi Esenlik Şirketi yüzde 50 indirimle işi 350 bin liraya yapacağını bildirirken, diğer teklifin sahibi Raif İnşaat yüzde 6 indirimle işi 661 bin lira karşılığında yapabileceğini taahhüt etmişti. Bu ihalenin iptal edildiği bildirildi.

SÜRE 1 YILDAN 6 AYA DÜŞTÜ..

Yeşiltepe’deki Şehir Mezarlığı'nın 1989 yılında açılmasından bir süre sonra cenaze defninin yasaklandığı Kuyuönü Mezarlığı’nda 3 bin 500 adet mezar 31 Ağustos 2015 tarihine kadar taşınmış olacak.  Halen 16 bin 300 dolayında mezarın bulunduğu 40 dönümlük 70 yıllık Kuyuönü’ndeki 3 bin 500 adet mezarın taşınacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan duyuruda ihalenin niteliği, “2 Din Görevlisi, 3 Şoför, 1 Fotoğraflama Personeli, 16 Düz İşçi, 1 adet Cenaze Aracı, 2 adet Lastikli Kazıcı, 7000 adet Sal Taşı, 7000 adet Baş Taşı, 3500 adet Mezar Levhası, 3500 adet Kefen Torbası ile 6 ay süreli mezar nakli hizmet alımıdır” şeklinde belirtildi.

İhale duyurusu içeriğinde mezarların nakil edileceği bölge hakkında bilgi verilmezken,  mezarların 1 Mart ile 31 Ağustos 2015 tarihleri arasında 6 aylık sürede taşınacağı kaydedildi. İlk ihalesi iptal edilen mezar nakil işinin, ikinci ihale sürecinde bir sorun yaşanmaması halinde 3 bin 500 mezar 31 Ağustos 2015 tarihine kadar taşınacak.

MEZAR TAŞINMASI..

Bu arada, yolun geçeceği Kuyuönü Mezarlığı'nda İsmetpaşa Caddesi ile  Gönültaş Caddesi arasında kalan 1. alandan daha az, Derme Kanalı'nın üstünde yer alan 2. alandan ise çok daha geniş bir bölümde bulunan mezarların nakledilmesi gerekiyor. Daha önce düzenli bir mezar parselasyonu yapılmadığı için, bu mezarlıkta cenazelerin birbirine çok yakın hatta  neredeyse üst üste mezar olabilecek şekilde gömülmüş oldukları, bu nedenle söz konusu alandan nakledilecek mezar sayısının 3 bin 500 olarak tahmin edildiği, ancak bunlardan yalnızca 800 dolayında olanın baş taşlı mezarlar olduğu belirtiliyor.  İsimleri veya sahipleri belirlenebilen mezarların cenazelerin yakınları ve mahalle muhtarları ile müftülük ve belediye yetkililerinden oluşan bir heyetin gözlemciliğinde açılıp taşınacağı bildirildi. Kime ait olduğu belirlenemeyen cenazelerin de yine aynı heyet gözlemciliğinde naklinin yapılacağı öğrenildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız