SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mezarlıktaki Yere Garaj Kararı!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi, yine çok tartışılacak bir karara imza attı. Milyonlarca TL para harcandığı halde atıl halde bekleyen, ikinci kez tadilat yapılan Doğu Garaj’ın hesabını sormayan Malatya Belediyesi, Beylerbaşı Mahallesi’nde Sancaktar Mezarlığı'da asfalt şantiyesinin bulunduğu alanı yeni bir köy garajı ve akaryakıt istasyonu olarak düzenlenmesi için meclisten karar çıkarttı. Muhalefet partili meclis üyelerinin ‘Her yeri bitirdiniz de mezarlıklara mı başladınız?’ diye tepki göstermesine rağmen, karar AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Malatya Belediye Meclisi Ağustos Ayı Olağan Genel Toplantısı’nı yaptı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın il dışında olması nedeniyle Belediye Başkan Vekili Selim Pilten’in başkanlığında saat 14.00’de toplanan Belediye Meclisi, gündemdeki konuları görüşerek karara bağladı.

Toplantının başında yüzde 98’nin kat artışı, cins değişikliği, plan değişikliği, trafo alanlarının belirlenmesi gibi konuları oluşturduğu imar maddeleri görüşülürken MHP’li üye Betül Aksoğan “Yeterince bilgilendirme yapılmıyor. Onun için oy kullanamıyorum Kamuoyuna sorumluluğumdan dolayı vicdan azabı çekiyorum. İmar konularında lütfen biraz aydınlatıcı bilgi verin” derken, CHP’li üye Doğan Ağdaş, “Belediye’de teknik eleman yok. Olsa Malatya’nın hava akımı sirkülasyonunu sağlayan bölgelerde 11 katlı binalara onay verir mi? Havamızı engellemeye kimin hakkı var?” diye verilen kat artışlarını eleştirdi.

AKP’li üyelerin verdiği unvan ve derece değişikliği, Yeşiltepe Toplu Konut alanında bulunan bir arsanın kat karşılığı belediyeye kazandırılması için belediye başkanına yetki verilmesi, çeşitli nedenlerle su borcu olan abonelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için indirime gidilmesi ve bazı özellikli kurum ve kuruluşlardan akıllı sayaç depozitosunun alınmaması ile bazı imar maddelerinin okunup oylanması ve gündeme alınması ile sürdükten sonra gündem maddelerine geçildi.

Geçen toplantıya ait karar özetlerinin okunup kabul edilmesinden sonra, meydan cadde ve sokaklara bırakılan hafriyat ve atıkların toplanması için ihale açılması maddesine geçildi. CHP’li üye Ağdaş; “Nakliyeler müteahhitlere mi olacak?” yönlü sorusuna Meclis Başkanvekili Selim Pilten “İlgili madde, kaçak olarak dökülenleri kapsıyor. Tespit edilenler hakkında cezai işlemler yapılıyor zaten” diye yanıt verdi.

Bağımsız üye Mehmet Moran; “İlimizde ciddi bir inşaat kirliliği var. Hafriyatları taşıyan kamyonlar nizami taşıma yapmadıkları için geçtiği güzergahları tehlikeli şekilde kirletiyorlar” dedi.

Tekrardan söz alan CHP’li üye Ağdaş; “Belediyenin yüzlerce elemanı var. Sümerpark işgal altında. Molozlar, inşaat atıkları gelişigüzel atılıyor. Peki Belediye nerede? Denetim nerede?” yapılan bu tartışmalardan sonra madde oylanarak AKP ve SP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Belediye toplu konutların olduğu bölgede bulunan 20 bin m2’lik parsellerin arsa satış vaadi için Belediye başkanına yetki verilmesi maddesi görüşülürken söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş “Bu arsalar kimin mülkiyetinde? Yönlü sorusunu Başkanvekili Pilten “Belediyemizin mülkiyetinde” diye yanıtlayınca CHP’li Ağdaş bu kez de “Bu arsalar nasıl alınmış, imar uygulamaları mı? Şuyulandırma mı?” diye ikinci soruyu yöneltti.

Başkanvekili Pilten, “Onu öğrenelim size bildirelim” diye yanıtlayınca, AKP’li Metin Mandal söz aldı. “Sayın başkan, bu arsalar Toplu konutların ilk yapıldığı sıralarda yani çok önceden kamulaştırma yöntemi ile alınan arsalardır” diye konuya açıklık getirdi. Tartışmalardan sonra önerge AKP ve SP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

TARTIŞMALI KARAR..
Malatya Belediye Meclisi, gündemin 18. maddesinde yer alan Beylerbaşı Mahallesi'nde Sancaktar Mezarlığı'nın içinde asfalt şantiyesinin bulunduğu alanı, akaryakıt istasyonunun da bulunduğu yeni bir köy garajı yapmak için İmar Komisyonu’nun verdiği olumlu kararı kabul etti.

Teklifi eleştiren CHP’li üye Ali Dağdelen, “Doğu Garajı vardı. Onca para harcanarak yapıldı. Orası ne oldu da yeni bir garaj yapılıyor. Ama bütün bu olumsuzlukların asıl nedeni Çevre Düzeni Planı’nın yapılmamış olması. Biz geleli 2 yıl oldu ve hala Çevre Düzeni Planı yapılmadı. Bu yapılmış olsaydı, kentleşme ve imar da bu plana göre hazırlanırdı’ dedi.

CHP’li bir diğer meclis üyesi Doğan Ağdaş ise ‘Doğu Garajı’nı yaptık da ne oldu? Atıl halde duruyor. Onun hesabını kim verecek? Söz konusu bölge mezarlık. Mezarlığın içinde garaj mı olur? Günü kurtaracak kararlar alıyorsunuz. Madem öyle, Maşti şehir içinde kaldı. Orasını havaalanı yoluna taşıyalım. Maşti de köy garajı olsun’ önerisinde bulundu.

Muhalefetin bütün itirazlarına rağmen, asfalt şantiyesinin bulunduğu alanın köy garajına çevrilmesi kararı, AKP’lilerin oylarınca kabul edildi.

Gündemin diğer maddeleri arasında bulunan ve kat artışı, nizam ve cins değişikliği ile trafo alanları için arsa tahsisini içeren maddeler oylanarak kabul edildi. Fatih Köyünün imara açılması ve planının yapılması önergesi ertelenmesinde sonra, mülkiyeti üniversiteye ait alanda emsal 1.20, yükseklik serbest olmak üzere turistik artı ticaret tesisi kurmak için Üniversite yönetimi tarafından verilen önerge okunarak kabul edildi.

CHP’li üye Ali Dağdelen, “Geçtiğimiz toplantıda o bölge ile ilgili otopark alanı olması için karar almıştık. Bir bağlantı var mı acaba” sorusunu yöneltti.

Başkanvekili Pilten; “O ayrı bir karardı. Bir bağlantı yoktu” diye yanıtladı.

Gündem maddelerinin bazıları ertelenirken bazıları da komisyonlara havalesinden sonra gündem dışı verilen ve gündeme alınması kararlaştırılan maddelere geçildi. İki personelin kadrosunun değişikliğini içeren madde oylanıp kabul edildi.

Yeşiltepe toplu konutla bölgesinde bulunan bir parselle ilgili işlemlerde başkana yetki verilmesi maddesi oylanıp kabul edilmesinden sonra, çeşitli nedenlerle su abonesi olamayan mesken, dubleks daire, turistik belgeli oteller gibi yapılarda kullanılan ve tahsil edilemeyen su borçlarında indirim yapılmasını öngören ve akıllı sayaç kullanan bazı özellikli kurum ve kuruluşlardan depozito alınmamasını içeren maddesine geçildi.

CHP’li üye Ali Dağdelen; “Maddenin okunuşundan anladığım kadarıyla akıllı sayaçların yapılan indirimlerle pazarlanması halka dayatılması maddesine benziyor. Peki bunlar için ihale yapıldı mı? Yapıldıysa kaç firma girdi ve kaç liraya alındı? ” yönlü sorular yöneltti.

Başkanvekili Pilten soruyu yanıtlaması için Gelir Müdürü Şahın Kıran’a sözü verdi. Müdür Kıran’da, “Açık ihale ile satın alındı. Şu anda yüzde otuz indirim zaten devam ediyor. Kaç liraya ihale edilip edilmediği konusu hakkında bilgim yok” diye yanıtladı.

Başkanvekili Pilten’de, “Müdürümüz ihale komisyonunda olmadığı için fiyatları bilmemesi normal. Biz sizlere bunları yazılı olarak bildirelim” diyerek tamamladı ve yapılan oylamada madde kabul edildi.

Meclis, 2010 yılı ücret tarifesinde yer alan içmesuyu ücret tarifelerinin bazı gruplarında indirim kararı da aldı. Belediye "mesken, dubleks ve türleri, turistik belgeli oteller ve turizm işletmeleri" ücretin 2.80 TL'den 1.80 TL'ye düşürülmesine karar verdi.

Bir sonraki Meclis oturumunun 1 Eylül günü toplanması karalaştırıldıktan sonra Ağustos ayı toplantısı sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız