SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mezuniyet Töreni Manzaraları

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksek okulların 2005- 2006 eğitim ve öğretim dönemi mezunlarının toplu mezuniyet töreni, kampusteki futbol sahasında yapılırken, tören öncesinde "suni çim olan" saha zemininin zarar görmemesi için, kız öğrencilerden "fazla sivri topuklu ayakkabı" giymemeleri konusundaki ricadan, bazı öğrencilerin haberdar olmadıkları da anlaşılıyordu.

Daha önce, Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreni, toplu törenden ayrı ve salonda yapılıyordu. Ancak, geçtiğimiz yıldan itibaren Tıp Fakültesi'nin mezuniyet töreni de toplu törenle birlikte yapılmaya başlandı. Salondaki törende, törene gelenlerin de "kılık kıyafet" konusunda sınırlanmaları ve buna yönelik eleştiriler üzerine, üniversite yönetiminin, bu sorunları yaşamamak için salon törenini açık alana aldığı yorumu yapılıyordu. Ve mezuniyet töreninde "türban" sorunu yaşanmadı, türbanlı veliler ve yakınlar da, mezuniyet törenini izlediler.

Tıp Fakültesi gibi, özelliği olan bir başka tören de, 4 yıllık Sağlık Yüksek Okulu ile bu yıl ilk mezunlarını veren Eczacılık Fakültesi'nin mezuniyet töreniydi. Bu üç fakültenin mezunlarına, bilindiği gibi mezuniyet sırasında "meslek" yemini yaptırılıyor. 65 Tıp Mezunu gibi, 30 Eczacılık ve 165 Sağlık Yüksek Okulu mezunu da, tören esnasında "meslek" yeminlerini ettiler.

Bu yıl ilk mezunlarını veren Eczacılık Fakültesi ile birlikte, YÖK'ten ve bakanlar kurulundan onayı çıkmış olan, ancak kadro ve ödenek verilmediği için açılamayan Diş Hekimliği Fakültesi'nin bu durumu da tören alanında konuşulanlardandı. Yeni fakülte ve yüksek okullar için, kadro ve ödenek verilmemesi nedeniyle, üniversitenin öğrenci sayısının sabit düzeyde kaldığı, buna karşın, üniversite yönetimine tepkili olan siyasi grupların, kendilerinin engellediği bu gelişime karşın, üniversitenin aynı dönemdeki üniversitelere göre öğrenci sayısı açısından da geri kaldığı yolundaki iddialarına yönelik tepkiler, alanda konuşulan konulardandı.

Mezuniyet töreni sırasında, yaşı hayli ileri olan bazı mezunlar da dikkat çekti. Şadan Öncüler (50) ve Ali İhsan Batar (52), üniversitenin Yakınca Meslek Yüksek Okulu Otomotiv bölümünü bitirmişlerdi. İkisi de DDY'de teknisyen olan "yetişkin" mezunların, cüppe giyip, kep taktıkları mezuniyet günlerinde, en yakınındaki kişiler eşleriydi. Mezunlardan Ali İhsan Batar, aynı zamanda otomotiv bölümünü birinci olarak bitirmişti.

Törenin yapıldığı futbol sahasının tribünün önündeki plaformda, yüzlerce plaket yeralıyordu. Bunlar fakülte ve yüksek okulların her bölümü için dereceye giren öğrenciler için hazırlanan plaketlerdi.

Saat 18.00'de başlayan mezuniyet töreni 20.30'a kadar sona erdi, arkasından Kıbrıs Meydanı'nda müzik eğlence programı gerçekleştirildi. Törende Vali, Ordu Komutanı ve belediye başkanı, "yardımcılar"la temsil edildi.

Törene, Malatya'nın 7 milletvekilinden yalnızca 2'si, CHP milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç katıldılar. İki milletvekili de, bazı birincilere ödül verdiler ve kısa konuşmalar yaparak şöyle dediler:

MEVLÜT ASLANOĞLU : "Bu genç öğrencilerimizi eğiten öğretim üyeleri elinize sağlık, yüreğinize sağlık. Çocuklarımızı eğittiniz. Önünüzce saygıyla eğiliyorum.

Değerli öğrenciler mücadelenizde çağdaş cumhuriyetin bir neferi olarak kalmak hepimizin en temel görevi. Sonuna kadar mücadelede hep birlikte olun, birbirinize sahip çıkın. Ayrıca siyasilere de söylüyorum. Gelin bu sevgiyi görün, bu insanların haklarını, koşullarını bilmeden Ankara’da ahkam kesmeyin. Bu çocukların hakkı diyorsanız, tümünü vicdanınıza sunuyorum.

MUHARREM KILIÇ : "Tüm mezunlarımızı kutluyor, bundan sonra ki yaşamlarında başarılar diliyorum. Yalnız şunu da biliyoruz ki mezun olanların işleri çok kolay değil. 2005 yılı sonu itibariyle ülkemizde 280 bin üniversite mezunu işsiz geziyor. Bu da ülkemizin bir ayıbı. Ancak buna mutlaka bir çözüm üretmek zorundayız. Bu ülkenin 280 bin üniversite mezununun boşta gezdirmeye hakkı yok. Üniversite pırıl pırıl, göğsümüzü kabartıyor. Her yönüyle çağdaş Türkiye'ye yaraşır görünümde. Ancak yeterli mi? Değil. Çünkü üniversitemiz kaynakları yetersiz, kadrosu yetersiz. Bu üniversite 19 bin değil, 50 bin öğrenci kapasiteye sahip olabilir. Ancak desteklenebilirse. Maalesef bu desteği göremiyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız