SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MGG'nin İstediği Gibi!.

A- A+ PAYLAŞ

2004 yılında yapılan yerel seçimler göreve gelen Malatya Belediye Meclisi, Şubat ayı toplantısı, yeni Belediye Hizmet Binasının toplantı salonunda toplanarak gündemdeki konuları görüşerek karara bağladı. Malatya Girişim Grubu’nun, Sümerbank Fabrikası alanında yapmayı planladığı işler için istediği imar değişikliği, oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca, AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak’ın Avukat kızı İnanç Kara Ölmeztoprak’ın belediyeye “tam gün sözleşmeli personel” olarak alınması yönünde gelen teklifin de yine oy çokluğuyla kabul edildiği bildirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantı; geçen toplantıya ait karar özetinin oylanıp kabul edilmesi ve gündemdeki maddelerin görüşülmesiyle devam etti. . Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Su sayaçlarının tamir ve ayar ücretleri ile ilgili tebliğinin uygulanması hakkındaki MASKİ Müdürlüğünün teklifi oylanarak dairenin teklifi doğrultusunda kabul edildikten sonra gündemin İmar konularını içeren maddelerine geçildi.

İmar konulu gündem maddeleri arasında Beydağı yamacı kentsel yenileme alanı üzerinde bulunan ve “İşgalcı hak sahipleri ile ilgili madde AKP’li üye Enes Tuncay Yarloğlueş’inde aralarında bulunduğu CHP ve MHP’li üyelerin red oyuna karşın komisyon kararı doğrultusunda kabul edildi. Komisyondan bu konuda hangi yönlü bir karar geldiği, meclisin kabul ettiği kararın ne olduğu da anlaşılamadı. Ayrıca, Kaynarca Mahallesi 1470 ada hakkındaki yaklaşım mesafesi konulu değişiklik, Cihadiye (Özal) Köyü 173 ada 25 nolu parselde İmar değişikliği, Hüseyinbey Mahallesi 121 ada 160 nolu parselde öneri imar planı değişikliği komisyon kararı doğrultusunda tartışılmadan ve anlaşılmadan AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi.

Malatya Belediye meclisinin son iki yıldır gündeminden eksik olmayan kırsal kesimlerden özellikle alınan arsaların Belediyeye bağış yaparak buradan kazanılan yoğunluğu kent merkezinde kullanmaları konusu bu meclisinin gündeminde yer aldı.

Bağışlanan ve yoğunluk kullanılmasına izin verilen yerleşim birimleri ise; Yaka köyü 713 nolu parselin Karakavak 108 ada 12 nolu parselde, Tecde Mahallesi 2438 ada 1 nolu parsel ile 2437 ada 1 nolu parsel Saray Mahallesi 46 ada 134 nolu parselde, Çamurlu Mahallesi 4683 ada 1 nolu parsel Saray mahallesi 46 ada 134 nolu parselde, şeklinde oldu.

SÜMERBANK FABRİKA ALANI
Malatya Girişim Gurubu tarafından verilen ve İmar planında Sanayi Tesisi alanı olarak işlenen Sümerbank Fabrikası alanının ticari alana dönüştürülmesi önergesi sırasında AKP’li üye Enes Tuncay Yarloğlueş söz aldı ve “ Kamuoyuna mal olmuş bu konunun tartışılmadan, konuşulmadan, anlatılmadan geçmesi doğru değil. Ayrıca hem kamuoyunun hem de benim bu alanla ilgili haklı olarak oluşan sorulara yanıt verilmeden kararın geçmesi bizim için iyi bir sonuç doğurmaz. Belediye başkan adaylarının, milletvekillerinin, İstanbul’daki bazı işadamlarının İmar değişikliği konusunda baskı gurubu kurdukları hemen her kesimin dilinde. Bunların açıklığa kavuşturulması gerekir. Mezkur inşaat ne zaman başladı, temel vizesi ne zaman alında, Fabrika Atölye 1 ve atölye 2 diye ruhsatlandırılmasına rağmen alınan ruhsatta “ dükkan- kafe - kefeterya olarak işlenmiş, böyle atölye olur mu? Ayrıca İmar planında değişiklik yapmadan ruhsat verilir mi? Oyumuz değerlidir ve satılamaz” dedi.

AKP’li Yarloğlueş ayrıca Belediyeye Hukuk elemanı alınması konusuna değinerek “Belediyeye hukukçu alınacaksa tecrübeli- deneyimli bir arkadaşın alınması gerekmez mi? Böyle yapmış olmakla hem Fuat (Ölmeztoprak) beyi hem de İnanç hanımı yıpratmış olmuyor muyuz?” diye alınan kararı eleştirdi.

MHP’li üye Taner Özhan’da “Sümerbank’ı alanlar istihdam konusu başta olmak üzere her konuda Malatyalıyı aldattılar. Dolayısıyla bizleri aldattılar. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 5 yıl çalıştırma şartını ihlal etmelerine rağmen kimse konunun su yönüyle üzerine gitmedi. Kimse sermayenin adamı olamaz, olmamalı” diye konuştu.
MHP’li İmar komisyonu üyesi Recep Ülkü “Daha önceki İmar komisyonu toplantılarında konunun önemine binaen önümüzdeki toplantılara bırakılması kararı çıktı. Onun için gündeme alınmadı. Şimdi ise alınmış. Bu konuyu takdirinize bırakıyorum” dedi.

Bunun üzerine İmar Komisyonu başkanı AKP’li Metin Mandal “İlk gelen öneri imar planında yüzde 36 terk vardı. Bunu kabul etmedik. Daha sonraki toplantılarda bu oranı yüzde 40’a çıkarınca gündeme alınmasına karar verdik” diye MHP’li üyeyi yanıtladı.

CHP’li Doğan Ağdaş ise “Sümerbank peşkeş çekildi. Burasının fabrika olarak ruhsatlandırıldığını söylüyorsunuz. Ama çarşı merkezi yapılıyor. Kimse birşey yapmıyor. Bunu simitçi de biliyor, işçi de iş adamı da” diye konuştu.
.
Malatya Girişim Grubu tarafından hazırlanan Öneri İmar Planı hakkındaki teklifin görüşülmesi sırasında, bazı meclis üyelerinin konu ile ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle bazı teknik bilgiler veren Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Meclisinin bugüne kadar çok önemli kararlar aldığını, Malatya’nın geleceğinin şekillenmesi için birçok kararın altına imza attığını belirterek, “Sözkonusu bu alanın imar planı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmıştır. Malatya Belediyesi sadece buraya ruhsat vermiştir.

Malatya’nın problemlerini çözmeye bu yüce Meclisimiz yetkilidir. Bundan evvelki Meclisler de yetkiliydi, bundan sonra gelecek Meclisler de yetkili olacaktır. Biz hiçbir zaman bir Meclisi diğer bir Meclise tercih etme imkanına sahip değiliz. Bazı Meclis üyelerimiz bazı konuları da gündeme getirdiler. Ancak bu konular bizim Meclisimiz dışında cereyan eden konular. Önümüze gelen teklif, söz konusu bu inşaata ruhsat vermekle ilgili” dedi.

Özelleştirme ile ilgili olarak 2003 yılından 2009 yılına kadar uygulanan kanunların aynı olduğunu ifade eden Başkan Akın, “Özelleştirme İdaresinden kumu kurum ve kuruluşlarının ihaleye girerek gayrimenkul almaları söz konusu değildir. Ancak, bu kanun bizim de belediye başkanlığı yaptığımız dönemde de yürürlükteydi. Bu süreç içerisinde biz 41 parsel almışız. Nasıl, yine aynı kanunlar yürürlükte iken ısrarlı girişimlerimiz sonucu almışız. Eğer kardeşlerimiz bu konuda ısrarcı olmuş olsalardı şu anda hepinizin de bildiği gibi 1000 dönümlük gayrimenkulü biz nasıl aldıysak, orayı da almak mümkündü. Geçmiş olduğumuz dönemde bir kısım yönetici kardeşlerimiz bu yönde bir çalışma yapmamışlar ise, bu çalışmayı yapmamış olmalarının herhangi bir şekilde sizin meclisinizle ilintilendirilmemesi kanaatindeyim ben.

Buradaki tartışmalar bizim dışımızda. Şu anda bizim meclisimize verilen teklif var, bu teklifi onaylar kabul veya red ederiz. Arkadaşlar şimdi oraya fabrika yapmak isteseler gönlünüz razı olur mu? Ora açıldığı zaman iki bin kişi istihdam edilecek deniliyor. Bugünlerde işsizlik had safhada. Buranın açılmasının gecikmesi, Malatya insanının aşa, işe, ekmeğe kavuşmasının gecikmesi anlamına geliyor.

Bu yüce Meclisimizin de bundan sonra gelecek meclis kadar konusuna vakıf olduğu inancındayım. Bundan evvel çok güzel şeyler yaptınız, çok güzel kararlar aldınız” dedi.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL
Başkanın konuşmasından sonra yapılan oylamada MGG’nin plan değişikliği teklifi, AKP’li Enes Tuncay Yarloğlueş ve 5 muhalifet partilinin verdiği toplam 6 ret, 17 AKP’li ile ayrıca bir süre önce MHP’den istifasını açıklayan Ayşe Vanlı’nın toplam 18’i bulan “kabul” oylarıyla onaylandı.

Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısının 4 Mart 2009 Çarşamba günü saat 14.00’de yapılmasına karar verildi.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız