SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MHK Başkanı Çelik:"Hakem Hataları Maçların Sonuçlarına Tesir Etmiştir.."

A- A+ PAYLAŞ

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Sabri Çelik, 30. haftada hakemlerin bu sezonun en düşük not ortalamasını aldığını açıkladı.

Futbol Federasyonu’nun Levent’teki binasında Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Başkanı Mustafa Çulcu, bayan hakem Lale Orta ve FIFA kokartlı hakemlerle basın toplantısı düzenleyen Çelik, FIFA hakemlerinin toplantıda olmasının nedeninin son zamanlarda hakemlere karşı sözlü ve fiziksel saldırıların artması karşısında federasyonun, MHK’nın, TFFHGD’nin ve hakemlerin dimdik ayakta olduğunu göstermek, herkesi etik olmaya ve sağduyuya davet etmek olduğunu söyledi.
Bu hafta Süper Lig maçlarında görev yapan 9 hakemin not ortalamasının 7.50 olduğunu açıklayan Sabri Çelik, "Bu ortalama 30 haftanın en düşük notudur ve en başarısız haftasıdır. 16 yardımcı hakemin not ortalaması ise 7.82’dir. Hakemlerimiz gibi yardımcı hakemlerimiz de en düşük ortalamaya bu hafta sahip olmuştur" dedi.

• Haftanın hakemlerinin notları açıklandı...

"HATALAR MAÇLARIN SONUCUNA TESİR ETMİŞTİR"

Sabri Çelik, hakemlerin iyi olduğunu söylediği gibi başarısızlığı da söylemek zorunda olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Özellikle bu hafta yaşanan hakem ve yardımcı hakem hataları maçların sonuçlarına tesir etmiştir. Yardımcı hakemlerimizin kendi yetki alanlarının dışına çıkarak oyuna müdahaleleri çok büyük sıkıntı yaratmıştır. Yardımcı hakemlerimizi eleştirirken hakemlerin yaptığı hataları da göz ardı etmek mümkün değildir. 12. kural değerlendirmelerinde yani fauller ve fena hareketleri süzmekte yorum hataları olmuştur." Sezon başından bugüne kadar bu hafta ile 14. haftada hakem hatalarında büyük artış olduğunu vurgulayan Çelik, "Ne tesadüftür ki bu iki hafta müsabakaları öncesinde gündemde MHK’nin geçerliliği ve hukuki durumu birinci sırada tartışılmıştır. Hakem hatalarının tek mazereti olarak bu duruma sığınmak gibi düşüncemiz olamaz. Ancak hakem camiasının ne kadar hassas bir camia olduğunu bir kez daha gündeme getirmek istiyorum. Kişiler ve kurumları daha dikkatli olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
Son 4 haftayı en az hatayla bitirmek istediklerini anlatan Çelik, bunun için yarın akşam İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Trabzon illerinde bulunan MHK üyelerinin, hakem ve yardımcı hakemlerle toplanarak, kurallar ve talimatları yeniden tekrarlayacağını söyledi.

• Federasyon'dan hakem açıklaması...

"İKİ HAKEM BARAJIN ALTINDA KALDI"

Toplantıda hakem notlarını da açıklayan Sabri Çelik, en yüksek notu Çaykur Rizespor-Beşiktaş maçının hakemi İsmet Arzuman’ın (8.7)
aldığını kaydetti.
Çelik, bu hafta iki hakemin barajın altında kaldığını ifade ederek, "Fenerbahçe-Trabzonspor maçının hakemi Cem Papila 6.7, Konyaspor-Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor maçının hakemi Tolga Özkalfa ise 5.8 almıştır. 3 yardımcı hakem 6.5 ve altında not aldılar.
İkinci Lig (A) ve (B) kategorisinde düşük not alan hakem bulunmamakta" dedi.
Cem Deda, Hakan Sivriselvi ve Vedat Tan’ın gözlemcilerinden düşük not aldıkları için maç alamadıklarını dile getiren Sabri Çelik, dinlendirme süresi biten Kuddusi Müftüoğlu’nun ise geçen hafta İkinci Lig (A) Kategorisi’nde görev yaptığını kaydetti.

"HAKEMLER SİYAH KIYAFETLE ÇIKACAK"

Sabri Çelik, önümüzdeki hafta hakemlerin maçlara siyah renkli hakem kıyafetleriyle çıkacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Türkiye’de futbol oynanmaya başladığından beri var olan hakemlik müessesesi, liglerin kurulduğundan bu yana MHK tarafından kurumsal bir profesyonellik anlayışla, mesleki etik ilkeleri ve karşılıklı güven içerisinde yönetilmektedir. Zaman zaman yaşanan tatsız olaylar, hakemlik müessesesi ve hakemlerle ilgili suçlamalara ve spekülasyonlara rağmen MHK saygı sınırları içindeki her türlü eleştiri ve yoruma açık olmuş, bunları hoşgörüyle karşılamıştır.
Ancak liglerde görev yapan hakemlere karşı son haftalarda sözlü ve fiziksel saldırılar ile kamu görevlisi oldukları bilindikleri halde yönettikleri maçtan sonra geceyi nezarette geçirmeler ve geçtiğimiz hafta cumartesi günü doruk noktasına ulaşan İstanbulspor-Gaziantepspor maçındaki olaylar saygı ve hoşgörü sınırlarının çok ötesindedir. Maruz kaldıkları şiddet ve çirkin hareketler hakemlerimizi ve camiamızı derinden yaralamıştır. Önümüzdeki hafta oynanacak tüm maçlara hakemlerimiz siyah renkteki hakem kıyafetleriyle çıkacaktır. Hakemlere yapılan bu hareketleri insani sınırlar içinde kabul etmek mümkün değil. Tüm futbol camiamızı hoşgörü ve sukünete davet ediyoruz. Biraz gayret lütfen." Çelik, FIFA kokartlı bayan hakem Lale Orta’nın, Almanya’da 21 Mayıs’ta bayanlar kupası finalinin ikinci maçını yöneteceğini söyledi.
Çelik, MHK seçiminin iptaliyle ilgili sorular karşısında bu konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini söyledi.
Bir gazetecinin, "İstanbulsporlu yöneticiler MHK’nin yasal kimliğini yitirdiği gerekçesiyle bu hafta mahkemeye başvuracaklar. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, "Türkiye’nin hukuk devleti olduğu aşikar, herkes her yere gidebilir" dedi.
Penaltı ihlalleriyle ilgili bir soru üzerine Çelik, hakemlerin talimatları uyguladığını söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız