SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MHP Mitinginden Notlar

A- A+ PAYLAŞ
 
 
* Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin Malatya il örgütü tarafından düzenlenen seçim mitinginde Malatya halkına hitap etti.
 
* MHP Lideri Devlet Bahçeli dün gece Ankara-Malatya tarifeli THY uçağı ile Malatya’ya geldi. 
 
* Bahçeli polis telsizindeki anonslara göre 500’ü aşkın araç konvoyu ile Malatya Erhaç Havaalanı’nda karşılandı. MHP lideri geceyi Ramada Otel’de geçirdi. MHP lideri miting saatine kadar Ramada Otel’de partisinin Doğu ve Güneydoğu illerindeki teşkilat yöneticileri ile bölgesel bazda seçim değerlendirme toplantısı yaptı.
 
* Devlet Bahçeli 3 Kasım 2002 milletvekili genel seçimleri kampanyası sürecinde Ekim 2002’de Kernek Meydanı’nda düzenlenen mitingden 9 yıl sonra Malatya’da ilk defa bir seçim mitingine katıldı.
 
* MHP Genel Başkanı mitingler dışında 2007’de Darende’ye gelmiş bir açılış törenine katılarak buradan Elazığ’a geçmişti. Bahçeli 3 Temmuz 2010 tarihinde de Malatya’ya gelerek partisinin Malatya İl Örgütü Genişletilmiş Divan Toplantısı’na katılmış ve parti yöneticileri ile Anayasa Referandumu konusundaki çalışmaları değerlendirmişti. 
 
* Devlet Bahçeli 13.30’da geldiği miting meydanında yaklaşık 40 dakika konuştu. 
 
* Mitingde MHP Milletvekili adayları tanıtılırken en büyük alkışı 1. sıra adayı Prof. Dr. Hasan Tunç aldı. Prof. Tunç’a gösterilen ilgi MHP’li eski yöneticiler tarafından ‘ Hasan Hoca kısa sürede Malatyalı seçmen tarafından benimsenmiş, kucaklanmış. Kimi seçmen ismini bilmese bile MHP’nin 1. sıra adayının Malatya’yı TBMM’de başarılı biçimde temsil edeceğini konuşuyor, buna inanmış ve MHP’li olmasa bile Hoca’ya sempati gösteriyor’ şeklinde değerlendirildi. 
 
* MHP mitinginin en dikkat çekici özelliği çeşitli tarihlerde ve değişik nedenlerle partisine ya da liderine küserek siyasetten uzaklaşan, başka partilerde siyaset yapma denemesinde bulunan ‘Küskün MHP’liler’in  ‘Şimdi yeniden MHP’de kenetlenme zamanı’ düşüncesi ile mitinge katılarak Devlet Bahçeli’ye destek vermesiydi. ‘Küskün MHP’liler’ başlığı altında değerlendirilebilecek çok sayıda tanınmış ve tabanda toparlayıcı nitelikteki isim, kırgınlık, küskünlük ve dargınlığı bu süreçte geride bırakarak ‘MHP’siz bir meclis operasyonu’na karşı birlik ve beraberlik tablosu çizdi. 
 
* Mitingde kayda değer bir başka unsur ise ilk defa oy kullanacak 18 yaş potasındaki genç kız ve erkeklerin yoğunlukta olmasıydı. Genç kız ve erkekler parti teşkilatı tarafından dağıtılan ve üzerinde ‘İlk oyum Size’ yazan tişörtler giyerek mitinge renk kattı. 
 
* Devlet Bahçeli’nin Yozgat mitingindeki konuşması sırasında ünlenen ‘Püskevit’ Malatya mitinginde de boy gösterdi. Miting alanında iki bisküvi arasına lokum yerleştirerek miting katılımcılarına ‘Püskevit’ dağıtıldı. 
 
* MHP Genel Başkanı ile birlikte Malatya’ya gelen MHP İstanbul Milletvekili, Refahyol Dönemi İçişleri Bakanı Meral Akşener, MHP Malatya 2. sıra milletvekili adayı Saime Palancıoğlu ile birlikte miting platformundan inerek miting alanındaki kadınlarla bizzat ilgilendi ve kısa sohbetler gerçekleştirdi. 
 
* Miting meydanına asılan afişlerde ve miting katılımcıları tarafından taşınan pankartlarda AKP’ye yönelik sert eleştiri içeren sloganlar dikkat çekiyordu. ‘Gökkuşağı ittifakını Malatya’da bozacağız’, ‘Çadır mahkemeler hayaldi, gerçek oldu’, ‘Sivas’ın ötesiyiz, ülkücüyüz, ayaktayız’, ‘ Vatandaşa makarna şeker, yandaşa dört çeker’, ‘Zina serbest (AKP)’, ‘Malatya ovası bozkurt yuvası’, ‘Alternatif tektir, milliyetçi harekettir’ şeklindeki afiş ve pankartlar miting meydanının görsel malzemelerini oluşturuyordu. 
 
* Bahçeli’nin konuşması sık sık alkışlarla kesildi. En yoğun alkışı ise AKP’nin sosyal yardım politikalarını eleştirdiği  ‘Al paketi vur tokatı’ cümlesi aldı.
 
* CHP ve AKP mitinglerinden sonra yapılan ‘mitinge katılım sayısı’ tartışması MHP için de gündemde. Bağımsız gözlemciler MHP mitingine katılan insan sayısını 10 -12 bin civarında olduğu yönünde gözlemlerini aktarırken, MHP’liler miting alanındaki kalabalığın 20 bini aştığını ileri sürüyor. Miting alanında gözlem yapan bazı AKP’liler ise mitingdeki kalabalığın 5–7 bin arasında olduğuna yönelik değerlendirmelerde bulundu. 
 
* MHP mitinginde güvenlik önlemlerinin yoğunluğu dikkat çekici düzeydeydi. Çevre binalarda ve miting alanında Malatya Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve Çevik Kuvvet personeli miting boyunca güvenlik zafiyeti yaşanmaması için çaba gösterdi. 
 
* Miting meydanı yanındaki belediye binasından mitingin panoramik fotoğrafını çekmek isteyen gazetecilere Malatya Belediyesi yetkilileri izin vermesine karşın, binada konuşlanan çevik kuvvet şubesi personeli ‘Burada yetki bizde. Biz de izin vermiyoruz’ diyerek gazetecilerin çalışmasına müsaade etmedi. 
 
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Malatya mitinginde konuşmasını tamamladıktan sonra Elazığ’a geçti. 
 
DERLEME: Niyazi DOĞAN
FOTOĞRAFLAR: Niyazi DOĞAN, Yaşar KARAASLAN, Bakış
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız