SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Miktar Azaldı, Gelir Arttı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'dan ihraç edilen kuru kayısı miktarında düşüş olmasına rağmen döviz girdisinin arttığı, bunun da ürün fiyatının yükselmesinden kaynaklandığı bildirildi.

Malatya İhracatçılar Derneği Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yalçın Geyik'ten edinilen bilgiye göre, son 3 ayda 32 bin 775 ton kuru kayısı ihracatı yapılıp karşılığında 83 milyon 149 dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın ağustos-ekim dönemindeki 3 ayda ise 34 bin 885 ton kuru kayısı ihracatı yapılıp 64 milyon 913 bin dolar döviz girdisi sağlandı.

Geçtiğimiz ekim ayında 11 bin 214 ton kuru kayısı ihraç edilip karşılığında 28 milyon 847 bin dolar, geçen yılın ekim ayında ise 10 bin 994 ton kuru kayısı ihraç edilip 21 milyon dolar döviz girdisi sağlandığı belirtildi.

Bu yıl ve geçen yılı karşılaştırdığımızda ürün ihracatında azalma olmasına rağmen döviz girdisinin artması, ürünün az olması nedeniyle fiyatın artmasına bağlandı.

Şekerparenin tonu geçen yıl 2 bin 65 dolardan satılırken, bu yıl fiyatın 2 bin 695 dolara yükseldiğine dikkat çeken Yalçın Geyik, "Kayısıdan daha fazla döviz girdisi sağlanabilirdi ancak doların düşmesi döviz girdisini azalttı" dedi.

Bu arada dünyada en fazla Türkiye'de üretilen ve ülke üretiminin yüzde 80'inin karşılandığı Malatya'dan kuru kayısı ihracatının, başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere toplam 83 ülkeye gerçekleştirildiği vurgulandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız