SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Milletvekili Sayıları Belirlendi

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:04:03
Milletvekili Sayıları Belirlendi
A- A+ PAYLAŞ
Yüksek Seçim Kurulu(YSK), illerin milletvekili sayısını yeniden belirledi. 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde milletvekili sayısı 85 olan İstanbul’un yeni milletvekili sayısı 87 oldu. Nüfus artışına göre Ankara’nın milletvekili sayısı 31’den 32’ye çıkarken, Edirne bir milletvekili artırdı, Malatya'nın 6 olan milletvekili sayısı değişmezken, Elazığ'ın milletvekili sayısı 5'ten 4'e düştü.
 
YSK, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının YSK tarafından genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç altı ay içinde tespit edilerek ilan edileceği hükmü gereğince illere göre milletvekili sayısı dağılımını yeniden belirledi.
 
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 nüfus sayım sonuçlarına göre yapılan tespitle hangi ilin ne kadar milletvekili çıkaracağı da belli oldu. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan YSK kararında, illerin çıkaracağı milletvekili sayıları belirlenirken, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 4. ve 5. maddeleri gereğince belirlenecek seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının tespitinde, Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'nca 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle resmi olarak ilan edilen ve YSK’ya da gönderilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2011 nüfus sayım sonuçlarının esas alındığı bildirildi. 
 
İSTANBUL 2, ANKARA 1 MİLLETVEKİLİ ARTIRDI
 
YSK’nın kararına göre, 12 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili genel seçimlerindeki illerin milletvekili sayısı değişti. Yeni tespite göre, 12 Haziran seçimlerinde milletvekili sayısı 85 olan İstanbul’un yeni milletvekili sayısı 87 oldu. Nüfus artışına göre Ankara’nın milletvekili sayısı 31’den 32’ye çıkarken, Edirne milletvekili sayısını bir artırarak 3’ten 4’e çıkardı. Elazığ, Manisa, Ordu ve Van ise birer milletvekili kaybetti. YSK'nın ADNKS’nı baz alarak yaptığı hesaplamaya göre, iller ve çıkartacağı milletvekili sayıları şöyle: 
 
ADANA 14
 
ADIYAMAN 5
 
AFYONKARAHİSAR 5
 
AĞRI 4 
 
AMASYA 3
 
ANKARA 32
 
ANTALYA 14
 
ARTVİN 2
 
AYDIN 7
 
BALIKESİR 8
 
BİLECİK 2
 
BİNGÖL 3
 
BİTLİS 3
 
BOLU 3
 
BURDUR 3
 
BURSA 18
 
ÇANAKKALE 4
 
ÇANKIRI 2
 
ÇORUM 4
 
DENİZLİ 7
 
DİYARBAKIR 11
 
EDİRNE 4
 
ELAZIĞ 4
 
ERZİNCAN 2
 
ERZURUM 6
 
ESKİŞEHİR 6
 
GAZİANTEP 12
 
GİRESUN 4
 
GÜMÜŞHANE 2
 
HAKKARİ 3
 
HATAY 10
 
ISPARTA 4
 
MERSİN 11
 
İSTANBUL 87
 
İZMİR 26
 
KARS 3
 
KASTAMONU 3
 
KAYSERİ 9
 
KIRKLARELİ 3
 
KIRŞEHİR 2
 
KOCAELİ 11
 
KONYA 14
 
KÜTAHYA 5
 
MALATYA 6
 
MANİSA 9
 
KAHRAMANMARAŞ 8
 
MARDİN 6
 
MUĞLA 6
 
MUŞ 4
 
NEVŞEHİR 3
 
NİĞDE 3
 
ORDU 5
 
RİZE 3
 
SAKARYA 7
 
SAMSUN 9
 
SİİRT 3
 
SİNOP 2
 
SİVAS 5
 
TEKİRDAĞ 6
 
TOKAT 5
 
TRABZON 6
 
TUNCELİ 2
 
ŞANLIURFA 12
 
UŞAK 3
 
VAN 7
 
YOZGAT 4
 
ZONGULDAK 5
 
AKSARAY 3
 
BAYBURT 1
 
KARAMAN 2
 
KIRIKKALE 3
 
BATMAN 4
 
ŞIRNAK 4
 
BARTIN 2
 
ARDAHAN 2
 
IĞDIR 2
 
YALOVA 2
 
KARABÜK 2
 
KİLİS 2
 
OSMANİYE 4
 
DÜZCE 3 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız