SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Milli Eğitimin Banka Anlaşması Yargıya Gidiyor

A- A+ PAYLAŞ

Eğitim- Sen, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bir banka ile öğretmen maaşlarının ödenmesine ilişkin yaptığı anlaşmaya tepki gösterdi. Şube Başkanı Erdoğan Canpolat, konuyu yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Canpolat, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:

"Biz Eğitim Emekçileri olarak Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışanların iradesini görmezden gelerek İş Bankası ile yapılan sözleşmeye tepki göstermek için buradayız.

Eğitim Sen ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında Ekim 2004 yapılan Kurum İdari Kurulu kararlarından biri de “Okul ve kurumlardaki eğitim çalışanları, aylık ve ona bağlı parasal haklarını hangi banka ve şubesinden alacaklarına öğretmenler kurulunda karar verir” biçimindedir.

Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 164. maddesiyle, memurların parasal haklarına ilişkin “...ödeme işlem ve sürelerine ilişkin esas ve usullerini...” saptama ve bu haklara ilişkin “...ödemelerin bankacılık sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapma ve tedbirleri almaya...” Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. Yasa, Maliye Bakanlığının yetkisini de sınırlandırmıştır. Bakanlığın ödemeler konusunda yapabileceği düzenleme ve alabileceği önlemler, “ödemelerin bankacılık sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmesi”ni sağlayacak nitelikte olacaktır. Ödemelerde hangi bankanın hangi şubesinin aracı olarak kullanılacağı konusunda karar vermeye Maliye Bakanlığı bile yetkili değildir. Maliye Bakanlığının bile kullanamayacağı bir yetkiyi İl Milli Eğitim Müdürlüğü kullanarak İş Bankası Malatya Şubesi ile 2009 yılı sonuna kadar çalışanlara hiçbir şey sormadan 1 trilyon 350 milyar karşılığında anlaşma imzalamıştır.

Her yönetsel işlemin kamu yararı ve hizmetin gereklerine uygun olması gerekir. İşlem, eğitim kurumlarında görevlendirilenlerin aylık ve öteki parasal haklarını almakta aracı olarak kullanılan bankaların belirlenmesinin, bir çıkar sağlama olanağı gibi değerlendirilmesi niteliğindedir. Değişik bankaların şubeleri, parasal hakların ödenmesinde aracı olarak kullanılmaları karşılığında, yüklü çıkar sağlama sözü vermektedir. Hangi banka şubesi daha çok çıkar sağlayacaksa, o şubenin önerisi doğrultusunda uygulama yapılmakta, çalışanların istek ve eğilimleri göz önünde bulundurulmamaktadır. Görünürde çıkar sağlanan resmi kurumlardır. Ancak bu uygulamanın özel çıkar sağlama eğilimlerini güçlendirdiği, dolayısıyla toplumsal rahatsızlıkların en önemlileri arasında yer alan yolsuzluklara kapıları araladığı, tartışmayı bile gerektirmeyecek açıklıktadır. Milli Eğitim Müdürlüğünün böyle bir anlaşmayı “ben yaptım oldu” mantığıyla yapması kabul edeceğimiz bir yaklaşım değildir. Biz Eğitim Sen Malatya Şubesi olarak söz ve kararın çalışanların olması gerektiğine inanıyoruz ve bu anlaşmanın iptal edilerek çalışanların ortak karar verdiği banka şubesi ile yapılmasını bu anlaşmadan alınacak promosyonun kullanımını da çalışanların karar vermesini istiyoruz.

İl Milli Eğitim Müdürü ile yapılan görüşmede bu sözleşme ile ilgili uyarılarımız ve önerilerimiz dikkate alınmamıştır. Bundan dolayı Eğitim Sen Malatya Şubesi olarak bu durumu yargıya taşıyoruz.

Eğitim çalışanlarının sendikası Eğitim Sen bu haksız ve Eğitim emekçilerinin iradesini hiçe sayan uygulamaya karşı sonuç alınıncaya kadar mücadele etmeye devam edecektir.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız