SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Milyar Dolarlık Proje Ama..

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:44:37
Milyar Dolarlık Proje Ama..
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek olan ve proje tutarı 1 milyar dolar olan Erdemir’in gerçekleştirmek istediği Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi, yerel sorunların 6 yıldan beri aşılamaması nedeniyle hayata geçirilemiyor. Proje demir sektörü ve Türkiye için “milli proje” olarak nitelendiriliyor.

Erdemir'e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden'in Türkiye'nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti. 

Erdemir’in bölgeye kazandırmak istediği tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı. Ancak firma kamulaştırmada yaşanan sorunlar nedeniyle şimdiye kadar sorunların yüzde 30’unu çözüldüğü, yüzde 70’inin ise halen çözülemediği, sorunların çözümü içinde gereken siyasi ve bürokratik desteklerin sağlanamadığı belirtiliyor. 

BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLAYACAK 

Yaklaşık bin kişiyi istihdam edecek olan ve Hekimhan’a ekonomik ve sosyal açıdan bir çok katkı sağlayacak olan projenin yaklaşık 6 yıldan beri yerel sorunların çözülememesi nedeniyle hayata geçirilemediği kaydedildi. Hekimhan Madenlerinin özelleştirilmesinin ardından önemli ölçüde göç veren ve ilçe ekonomisi daralan Hekimhan’ın bu projeyle yeniden eski günlerini yaşaması bekleniyor. 

ÜST DÜZEY YÖNETİCELER HEKİMHAN’A GELDİ 

Erdemir’in üst düzey yöneticilerinin geçtiğimiz hafta Hekimhan’a gelerek Kaymakamlıkta ve Hekimhan Belediyesi’nde bazı görüşmeler gerçekleştirdikleri, vatandaşlarla da bazı görüşmeler gerçekleştirdikleri öğrenildi. Yöneticilerin, Erdemir’in biran önce yerel sorunları çözerek, projeye başlamak istediğini ifade ettikleri kaydedildi.

Projenin biran önce hayata geçirilmesi için gereken siyasi ve bürokratik desteklerin sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

“MİLLİ MENFAATLERİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİDİR”

Bu arada, 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de düzenlenen toplantıda proje için şu bilgiler verilmişti:

 "Türkiye'de bulunan entegre demir çelik fabrikalarının yılık demir cevheri talebi yaklaşık 10.7 milyon ton olup, bunun 5 milyon tonunu peletlenmiş cevher oluşturmaktadır. Talep edilen peletlenmiş cevherin 1.3 milyon tonu Divriği'de bulunan Erdemir Madencilik tarafından karşılanmaktadır. Dolayısı ile diğer 3.7 milyon tonluk kısım ise yurtdışından karşılanmaktadır. Bu tesisin kurulması durumunda nakliye ile birlikte yaklaşık olarak ton başına 140 dolar olmak üzere yıllık toplam 280 milyon dolar döviz yurt içinde kalacaktır. Böyle bir yatırımın yapılması ülkemiz milli menfaatleri açısından çok önemlidir. 

“İSTİHDAMDA CİDDİ ARTIŞ”

Yapılacak olan peletleme tesislerinde sadece bölgede oturan vatandaşlardan bin kişinin istihdam edileceği belirtilen açıklamada, "İstihdamda ciddi bir artış yaşanacağı açıktır. Bu yatırım sayesinde kişi başına düşen milli gelirdeki artış yıllık 2.76 dolar olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Hasançelebi bölgesindeki demir cevheri madeninin işletme ömrünün 75 yıl olarak hesaplandığı belirtilerek, yıllık 2 milyon ton pelet üretileceği kaydedildi. 

HABER: Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız