SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Milyarlık Çitiller!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:27:02
Milyarlık Çitiller!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’ndeki ‘Boylu Fidan Alım İhalesi’nde yaşanmış olanlar, gün geçtikçe daha çarpıcı bir nitelik kazanıyor.

Tanesi 1858 TL’ye alınan ağaçcıklar da var

Malatya Belediyesi’nin 13 Aralık 2011 tarihinde düzenlediği ‘Boylu Fidan Alım İhalesi’nde, 2200 fidan için ödediği 1.753.480,00 TL (eski parayla 1 trilyon 753 milyar 480 milyon lira)  ile her bir ağaç için ortalama 800 TL (eski parayla 800 milyon lira) ödediğine ilişkin haberlerden sonra, ağaç başı ortalama 800 TL’lik fiyatın bile çok masum kalacağı, dudak uçuklatan fiyatlara ağaçcık aldığı belirlendi.

Malatya Belediyesi’nin çok sayıda fidanı yaklaşık 1000 TL (eski parayla 1 milyar lira)  ve daha üzerinde fiyatlara aldığı ortaya çıktı.

Belgelere göre, Malatya Belediyesi fidan ihalesini alan ve asıl faaliyet alanı inşaatçılık olan MİM Doğal Kaynaklar İnşaat Ltd.Şti’ne KDV dahil olmak üzere 1 Hatmi Fidanı için 1858 TL (eski parayla 1 milyar 858 milyon lira), 1 adet Oya Ağacı Fidanı için 1180 TL (eski parayla 1 milyar 180 milyon lira), 1 adet Baston Formlu Zakkum için 991 TL (eski parayla 991 milyon lira), 1 Adet Erguvan için 826 TL (eski parayla 826 milyon lira) ödedi.

Malatya Belediyesi, en düşük fiyatı, tanesini 472 TL’den (eski parayla 472 milyon lira) aldığı Japon Kurtbağrı ağacına ödedi.

‘Bu fiyatları açıklamak mümkün değil’

Ziraat Mühendisleri, botanik uzmanları ile İstanbul, Bursa, Adana ve Malatya’da fidancılık şirketlerinin yetkilileri, fidanların fiyatlarını yorumlamakta zorluk çektiklerini belirtiyor.

Konuyla ilgili olarak görüşleri alınan uzmanlar ve fidan satıcısı firmalar ‘Daha önce her fidan için ödendiği söylenen ortalama 800 TL fiyat bile olağanüstü yüksek ve uçuk bir fiyattı. Şimdi bazı fidanlara KDV hariç 1575 TL ya da 1000 TL ödendiğinin ortaya çıkmış olması yorumlanması bir hayli zor durumdur. Çünkü adı geçen ağaçların fidanlarının Türkiye’deki fiyatları Malatya Belediyesi’nin ödediği fiyatlarla kıyaslanmayacak derecede düşüktür’ şeklinde konuştu.

Malatya Belediyesi’nin ‘Uçuk fidan fiyatlarına’ ilişkin savunmasını fidanların ithal olmasına dayandırdığı hatırlatıldığında ise, uzmanlar ‘Fidanların ithal olması bu kadar fahiş fiyatla fidan satın alınması konusunda mantıklı ve geçerli bir açıklama değil. Çünkü yerli fidan ile ithal fidan arasında nitelik ve kalite olarak hiç fark yok. Hatta, Türkiye ikliminde ve bu topraklarda yetiştirilen fidanlar daha uzun ömürlü oluyor ve yerli fidanların yaşam kalitesi daha yüksek bu anlamda. Böyle olmasa bile, ithal fidan ile yerli fidan arasındaki fiyat makası farkı % 10 veya maksimum % 20’dir. Ancak Malatya Belediyesi’nin 1 fidan için ödediği KDV hariç 1575 TL veya KDV hariç 1000 TL şeklindeki fiyatları normal şartlar altında açıklayabilmek ve yorumlayabilmek çok zor, hatta mümkün değildir’ şeklinde görüş belirtti.

İhalecilerin Avrupa Turu!

Bu arada ‘Boylu Fidan Alım İhalesi’ni düzenleyen ve aralarında daha sonra görevden alınan Belediye Başkan Yardımcısı Vekili Abuzer Kabakaş’ın da bulunduğu Park ve Bahçeler Müdürü Çetin Bozkurt, Destek Hizmetleri Müdürü Ahmet Turan Özbey ve Park Bahçeler Müdür Yardımcısı İsmail Özbey’den oluşan Malatya Belediyesi yöneticilerinin fidan ihalesini alan şirket tarafından 10 günlük Almanya ve İtalya turuna gönderilmesi konusunda çelişkili bilgiler verilmesi de fidan ihalesindeki pis kokuların yoğunlaşmasına neden oluyor…

Müdür, kurumunu yalanladı

Malatya Belediyesi, Almanya’dan ağaç almamasına karşın, Malatya Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, adı geçen belediye yöneticilerinin İtalya ve Almanya gezisinden oluşan Avrupa turunu ‘Yurt dışından getirilecek olan fidanlarını incelemek, ihale şartnamesine uygun olup olmadıklarını tespit etmek ve olası bir eksiklik durumunda ihaleyi önceden iptal etmek amacıyla inceleme gezisine katılmışlardır’ şeklinde açıklarken, Park ve Bahçeler Müdürü Çetin Bozkurt ise ‘Almanya’dan ağaç almadığınız halde neden ihaleyi alan firmanın sponsorluğunda Almanya’ya gittiniz’ şeklindeki sorumuza verdiği yanıtla belediyenin bu açıklamasını yalanladı.

Bozkurt, ‘ ‘Almanya’dan ağaç almamıştık. Almanya’ya fidanların durumunu incelemek için değil fuar için gittik’ dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız