SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mimar Üye ''Bu Bir Cinayettir!'' Dedi Ama..

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ilk toplantısında, Vilayet arkasındaki parktan “yol geçirilmesi” gündeme geldi ve “beklendiği üzere” AKP’lilerin “oy çokluğuyla” kabul edildi.. AKP’nin “Avukat” olan İmar Komisyonu Başkanı “parktan yol geçirmeyi” savunurken, AKP’nin “Mimar” olan eski İmar Komisyonu Başkanı ise “Bu proje cinayettir” dedi.. İmarla ilgili bu konudaki karar, mimarın değil, avukatın savunduğu biçimde oldu.. 3 AKP’li “red” oyu kullandı… Bu arada “Dernek” mahallesinin adı da “Kernek” mahallesi olarak değiştirildi.

17 MADDE 55 DAKİKADA GÖRÜŞÜLDÜ..
Malatya Belediye Meclisi’nin, belediye başkanının mensubu olduğu partili üyelerin çoğunluğu oluşturması nedeniyle uzun yıllardır “geleneği” haline gelen, makamdan ve komisyonlardan gelen tekliflerin “tartışılmadan” oylanıp, getirildiği şekilde kabul veya reddi geleneği, Kasım ayı ilk toplantısında da sürdü.

Malatyahaber.com’un, toplantı öncesinde “Kentin Gündemi Olacak mı?” başlığını taşıyan ve Salı günü yayına koyduğu “haber-yorum”da belirtildiği şekilde gerçekleşen meclis toplantısı, saat 14.00’de başladı ve 14.55’de 17 madde görüşüldükten sonra, 3 Kasım Cuma günü gündemin kalan maddelerini görüşmek üzere toplantıya son verildi. Toplantı gündeminde yeralan 2007 bütçesinin görüşülmesi teklifi, meclis üyelerince bütçe taslağının incelenebilmesi için Cuma günkü oturuma ertelendi. Meclis üyeleri, Malatya Belediyesi’nin 2007 tahmini bütçesine ilişkin komisyondan gelen dökümanı 2 günde inceleyip, Cuma günü oylayacak!..

O TEKLİFİ “OY ÇOKLUĞUYLA” KABUL ETTİLER..
Belediye Meclisi’nin Kasım ayı ilk toplantısına, beklendiği gibi, Valilik binası arkasında bulunan ve Malatya kent merkezinde halkın yararlandığı tek “gerçek” yeşil alan olan 65 yıllık Vilayet Parkı’ndan “yol geçirilmesi”ne ilişkin proje gündeme getirildi.

Belediye Meclisi’ne konu ile ilgili bilgiler veren İmar Komisyonu’nun Avukat olan başkanı Enes Tuncay Yarlıoğlueş, sözkonusu yerde mevcut kaldırımların yola katılması, ağaçların refüj olarak düzenlenmesi, kaldırımların ise parkın iç tarafına doğru düzenlenerek, bölünmüş, iki şeritli, tek yön şeklinde yolun genişletilebileceğini belirtti. Yarlıoğlueş, ayrıca sözkonusu yolun genişletilmesi için gerekli ve ilgili yerlerin olurlarının alındığını, hizmet binası bulunan ESOB’un da yolun genişletilmesi doğrultusunda talebi bulunduğunu söyledi. Enes Yarlıoğlueş, yolun ikiye bölünerek, Ferhadiye mahallesinden gelen araçların bir şeritten, Ziraat Bankası önünden sağa dönen araçların da ikinci şeritten Fuzuli Caddesi’ne çıkacaklarını bildirdi.

Birçok kesimden tepki gören bu projeyle ilgili oylamaya geçilmeden önce AKP Meclis üyesi ve geçtiğimiz dönemin İmar Komisyonu başkanı olan Mimar Tevfik Arpacı söz alarak “ Bu proje cinayettir.” dedi. Mimar Arpacı “ Nasıl bir proje çizdiniz? Tek yönlü mü, çift yönlü mü? Proje müellifinden izin aldınız mı? Ayrıca böyle bir proje uzun vadede çözümsüzlük getirir ve kent merkezindeki tek yeşil dokunun da yok olmasına neden olur. Yani cinayettir” dedi.

Ancak, mimar olan üyenin konuşmasının ardından oylama yapıldı. Muhalefete mensup üyelerle birlikte Tevfik Arpacı, Vahap Ergün ve Murat Gümüş’ten 3 AKP’li üye “red” oyu kullanırken, bu teklif çoğunluğu oluşturan AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Belediye Başkanı Akın, bu teklifle ilgili oylamayı “Kabul edenler, etmeyenler.. Edilmiştir” sözleriyle duyurdu.

AKIN'IN BÜROSUNUN ÖNÜ..
"Trafiği rahatlatma" adına alındığı savunulan "parktan yol geçirme" kararıyla "rahatlayacak" bölgede, Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, mülkiyeti kendisine ait olan avukatlık bürosunun bulunduğu bina da yeralıyor.

Valilik yanı ve arkasındaki yolda "araç parkı engellenemediği" için sıkışıklık yaşanıyor. Bu bölgede bulunan işyerleri için "oto parklarına izin verilmemesi ve yolun trafik sıkışıklığı yaratmayacak şekilde açık tutulması" yerine parktan yol geçirme, bazı çevrelerce en uygun çözüm olarak savunuluyordu.

"Dar" olduğu, trafiğin sıkıştığı için 65 yıllık parkın 5'te 2'lik bölümündeki yeşil dokuyu yok edeceği değerlendirilen "parktan yol yapma" çözümü (!) bulunabilen bu bölümde, 3 ayrı semtin minibüs durağı da faaliyetini sürdürüyor.

AYNI HIZLA DEVAM.
Ağırlıklı olarak yapı yoğunluğu ve kat artırımı, Bulgurlu Köyü (Malet civarı) imara açılma istemi, Akaryakıt ve LPG istasyonu açmak için İmar Planı değişikliği gibi konuları peş peşe oylanarak İmar komisyonu doğrultusunda kabul edildi.

Maddeler görüşülürken söz alan MHP’li üye Mehmet Torun, Karakavak Mahallesinde bulunan benzin istasyonu ile ilgili “Evrak verme kusuru var. İşletme Ruhsatı tüm işlemler bittikten sonra verilir. Bunun diğer işletmelere de örnek olacağının ve karmaşa yaratır. İşletme ruhsatı hangi yetkiyle veriliyor. Belediye yönetiminin yasal olmayan bir uygulaması var. Lütfen dikkatli olalım” dedi.

İmar Komisyonu’nun olan başkanı ise bu eleştiriye “ İşletme ruhsatı vermek bizim işimiz değil. Onu EPDK’dan veya ilgili kuruluşlardan alırlar. Bizim yaptığımız İmar planlarımıza zaten o alanda kurulu bulunan benzinlik ve LPG tesisini noktasal bazda belirlemektir. Yani nokta olarak belirlemektir” diye yanıt verdi.

Belediye Başkan Yardımcılığından emekli olan MHP’li üye Latif Yıldırım ise “ İmar konuları çok önemli, ama biz hiç dikkat etmiyoruz. Edemiyoruz. Ada-parsel olarak geliyor anlayamıyoruz. İmar maddelerinin meclisin muhalefet partilerine mensup üyelerince de çok iyi incelenmesi gerekir. Geleceğimizi karartmayalım.” sözleri de meclisin “klasik işleyiş biçimini” etkilemedi.

OTEL KONUSU..
Gündemin 14.Maddesinde yer alan ve Akpınar Mah. 46 Ada 22 Parselde bulunan Akkoza otelinin yoğunluk artırma talebi görüşülürken söz alan AKP’li üye Ahmet Ergül “Buraya İmar hattı verildi mi verilmedi mi? Yıllardan beri bu sorun sürünceme de. Meclis olarak böylesi sorunlu yerleri ceza veya başka bir şekilde çözemez miyiz?” dedi.

İmar Komisyonu Başkanı Yarloğlueş “ Orası zaten sorunlu. Fakat bu sorun bizim meclisin değil, yani sorun önceki yönetimlerden kalmış. Normalde o binanın İmar Kanunun 32.Maddesine göre yıkımı, 42. maddesine göre de para cezası kesilmesi gerekir. Ama görüştüğümüz madde; o işletmenin sahibi yasal olmayan bir şekilde yoğunluğu arttırmış. Yani 730 m2 tecavüz var ve bizim bu tecavüze onay vermemiz isteniyor. Komisyon olarak bu teklifi uygun bulmadık. Görüştüğümüz madde o. Sizin söylediğiniz ayrı bir konu” dedi.

BELEDİYE BAŞKANININ İLGİNÇ ÇIKIŞI..
Belediye Başkanı Cemal Akın’da “Hep yönetimi eleştiriyorsunuz. Peki hırsızın hiç mi suçu yok? Burayı çizen mimarın, uygulayan mühendisin hiç mi suçu yok? Hep yönetimleri görüyorsunuz. Tamam yönetimlerde görmemiş ama, Nasreddin Hoca’nın fıkrasındaki gibi hırsızın hiç mi suçu yok!” dedi.

Otelin yoğunluk artırma yolundaki talebi reddedildi. Otelin imar ruhsatı vs. gibi sorunlarının da bulunduğu, bu nedenle işletme belgesinin olmadığı da belirtiliyor. Bilindiği gibi otelin açılışını AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt yapmıştı. Söz konusu otelin yapımına Münir Erkal'ın belediye başkanlığı döneminde başlanmış, Cemal Akın döneminde ise açılışı yapılmıştı.

KERNEK’TE OY BİRLİĞİ..
Öte yandan, Dernek Mahallesi’nin adının “Kernek Mahallesi” olarak değiştirilmesine ilişkin mahalleliden gelen teklif de mecliste görüşüldü ve bu teklif, iktidar-muhalefet tüm partilerin oybirliğiyle kabul edildi.

Kernek Semtinin bulunduğu, resmi kayıtlarda “Dernek Mahallesi” olan mahallenin adı böylece “Kernek Mahallesi” olarak değiştirilmiş oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız