SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mimarlar da Yargıya Gidiyor

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi’nin imar yolsuzluğu kapsamındaki dosyalardan 6 tanesini kendilerince aklamak üzere yaptığı olağanüstü toplantısında, yolsuzluğa konu olan firmalarla ilgili yargı kararını beklemeden, Yaka Köyü’nde aldığı arsaların belediyeye bağışının AKP’lilerce kabul edilmesi Malatya’nın “duyarlı” kesimlerini ayağa kaldırdı. Bu arada, il başkanına ait bir dosyanın da “İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü” kapsamında soruşturulduğu olaya ilişkin CHP’den herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

MİMARLAR YARGIYA GİDİYOR..
Hukukçular tarafından ‘Açıkça hukuka aykırı olduğu ve göz göre göre suç işlendiği’ ifade edilen belediye meclisinin aldığı bu kararların iptali için yargıya başvuracağını açıklayan MHP’nin ardından Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak gerçekleştirilen ve kamu zararına neden olan bu karar ve uygulamaların iptali için yargıya başvurulacağı belirtildi.

Oda’dan yapılan yazılı açıklamada, Mimarlar Odası’nın ‘yanlış olduğu ve kaldırılması yönündeki girişimleri neticesinde Belediye Meclisi’nin ‘ek yoğunluk transferini’ kaldırdığı hatırlatılarak “Belediye Meclis kararı ile getirilen ve 2009/97 sayılı kararla iptal edilen 3194 sayılı İmar Yasasına göre suç sayılabilecek şekilde “yoğunluk transferi” kararını bir defaya mahsus uygulamaya koymuştur. Kesinlikle yasal olmayan ve yasanın üstünde olmayan bu Belediye Meclis kararı uygulanamaz” denilerek, suç duyurusunda bulunulacağı ifade edildi.

Mimarlar Odası’nın yazılı açıklaması şöyle:

“Mimarlar Odası olarak o günden beri gelişmeleri takip etmekteyiz. Bugüne kadar kamuoyunu yararını gözetecek ve kamuoyunu rahatlatacak yönde gelişmeler yaşanmadı.
Aksine, usulsüzlüklerin tespitine rağmen Malatya Belediyesi 3194 sayılı İmar Kanununun 32.maddesinde Ruhsatsız veya Ruhsat ve Eklerine Aykırı Olarak Yapılan Yapılarla ilgili olarak “Ruhsat olmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığının idarece tespiti halinde yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma yapı tatil zaptının yapıya asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tarihten itibaren en çok 1 ay içinde yapı sahibi yapısını ruhsata uygun hale getirerek mührün kaldırılmasını ister. Ruhsata aykırılığın giderilmiş olduğunun idarece tespiti halinde mühür kaldırılır. Aksi takdirde ruhsat iptal edilerek ruhsata aykırı yapı Belediye Encümeni kararını müteakip yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir” hükmünü uygulamaktan imtina etmiştir. Kamu yararı gözetilmemiştir. Yasayı uygulamamaktan dolayı suç işlendiği ifade edilmesine rağmen Malatya Belediyesi suçlulara ve usulsüzlüklere herhangi bir yaptırım uygulamamıştır.

Yine Mimarlar Odası’nın yanlış uygulama olduğu ve kaldırılması yönündeki girişimleri netice vermiş ve Malatya Belediyesi Meclisi’nin almış olduğu 2005/143 sayılı “yoğunluk transferi” kararı yine 2009/97 sayılı kararıyla “yoğunluk transferi kararını” iptal edilmiştir.

Ancak, Malatya Belediyesi Meclisi 03.02.2010 tarihinde almış olduğu bir kararla 2005/143 sayılı Belediye Meclis kararı ile getirilen ve 2009/97 sayılı kararla iptal edilen 3194 sayılı İmar Yasasına göre suç sayılabilecek şekilde “yoğunluk transferi” kararını bir defaya mahsus uygulamaya koymuştur. Kesinlikle yasal olmayan ve yasanın üstünde olmayan bu Belediye Meclis kararı uygulanamaz. Yasaya aykırı olmasına rağmen; 03.02.2010 tarihli Belediye Meclisinin usulsüzlük ve sahtecilik tespiti yapmış olduğu 11 dosyanın 3194 sayılı İmar Kanununun 32. 41. Ve 42. Maddesine uyulması ve yoğunluk transferi yapılması için vermiş olduğu 30 günlük süre içerisinde herhangi bir müracaat ve işlem yapılmamıştır.

Bununla birlikte, Malatya Belediyesi Meclisi 30 günlük süre içinde gerekli girişimde bulunmayan 11 adet sorunlu dosya sahibini ödüllendirecek bir girişimde bulunarak, yine yasaya aykırı olarak yapılan yoğunluk transferini 16.03.2010 tarihli olağan üstü toplantısıyla kabul etmiştir. Kamu zarara uğratılmıştır.

Adli mercilere intikal etmiş ve sonuç beklenmeden kamu zararı tazmin edilmeye çalışılıyor gibi gösterilerek, usulsüzlüklerin bertaraf edilmeye çalışılması tarafımızca manidar bulunmaktadır.

3194 sayılı İmar Kanunu’na aykırı olarak gerçekleştirilen ve kamu zararına neden olan bu karar ve uygulamaların iptali için yargıya müracaatta bulunacağımızı ve konunun bundan böyle de takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.”

CHP’DEN “TIK” YOK!..
Öte yandan, MHP ve Saadet Partisi il başkanlarının “direkt” müdahil oldukları, Mimarlar Odası’nın mahkemeye gideceğini belirttiği “İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü” ile ilgili Belediye Meclisi’nin “olağanüstü” toplantısında oluşan son gelişmelere, CHP’nin sessiz kalması dikkat çekti.

2 Kasım 2009’da İmar Müdürlüğü arşivinin mühürlenmesiyle Malatya kamuoyunun gündemine gelen “İmar Yolsuzluğu ve Usulsüzlüğü” iddialarına konu dosyalardan birinin de CHP eski il başkanlarından Veli Ağbaba’ya ait olduğu başından beri kamuoyunun bilgisine sunulurken, Ağbaba geçtiğimiz günlerde CHP’nin il başkanlığı görevine seçilmişti. Ağbaba karşısında seçimi kaybeden eski il başkanı Celal Berktaş, yolsuzluk iddiaları karşısında tepkisini gösterirken, hakkındaki iddialardan “aklanmadan” partili delegelerin çoğunluğunun oyuyla il başkanlığına seçilen Ağbaba’dan, son gelişmelere karşın hiçbir açıklama gelmedi.

Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz Salı günü yaptığı olağanüstü toplantısında, aralarında Ağbaba’nın da bulunduğu 6 dosyayı “aklamaya” yönelik işlemlere CHP’li Meclis Üyesi Doğan Ağdaş en sert tepki gösteren isimlerden biri olmuştu. Ağdaş’ın ağır tepkisine karşın CHP’den ne kurumsal, ne de adı geçmesine rağmen Ağbaba’dan bireysel bir açıklama gelmemesi kamuoyunda yoğun şekilde konuşulmaya başlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız