SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MİM'den Munzur'a Keşif Kararı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İdare Mahkemesi, Munzur Vadisi Milli Parkı'nın doğal sit alanı olarak tespit ve tescili davasında "Vadide keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına" şeklinde ara kararı verdi.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yapılması planlanan baraj ve HES'lerin yapımını engellemek amacıyla açtığı davalar ve verdiği mücadelelerle tanınan Av. Barış Yıldırım'ın Tunceli sınırları içerisinde bulunan Munzur Vadisi Milli Parkı'nın "Taşınmaz tabiat varlığı, Birinci derecede SİT alanı, Koruma alanı" olarak tespit ve tescil edilmesi yolunda 12.03.2008 tarihinde dava başvurusuna cevap vermemek suretiyle reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı Malatya İdare Mahkemesi'nde açmış olduğu davada, dava dosyasının incelenmesi sonucu, "Uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için gerek görüldüğünde bilirkişi incelemesi yapılmasına, Mubin Demirmahmutoğlu'nu naip üye olarak görevlendirilmesine,bilirkişi seçimi ve bilirkişi ücretinin istenmesi ve ödenmesi gerektiğinde dosyanın bilirkişilere tevdi ve gerekli bilgi ve belgelerin temini konusunda naip üyeye yetki verilmesine 13.01.2011 tarihinde oy birliği ile karar verildi" Kendisine kararın bildirilmesi ardından bir basın açıklaması yapan Av. Barış Yıldırım, mevcut hukuksal düzenlemelere göre doğal SİT alanı statüsü, doğa koruma içerisinde en yüksek koruma sağlayan statü olması nedeniyle vadinin SİT alanı olması yönünde mücadele verdiklerini dile getirerek, ancak zorunluluk olduğu halde bakanlıktan cevap alamadıklarını kaydeden Yıldırım, "Biz de Malatya İdare Mahkemesi'ne başvurarak barajlara ilişkin işlemlerin iptali yönünde başvuru yaptık. Malatya İdare Mahkemesi yapılan duruşma neticesinde verdiği ara kararda, Uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için gerek görüldüğünde bilirkişi incelemesi yapılmasına, Mubin Demirmahmutoğlu'nu naip üye olarak görevlendirilmesine, bilirkişi seçimi ve bilirkişi ücretinin istenmesi ve ödenmesi gerektiğinde dosyanın bilirkişilere tevdi ve gerekli bilgi ve belgelerin temini konusunda naip üyeye yetki verilmesine 13.01.2011 tarihinde oy birliği ile karar verildi. kararını tarafımıza bildirdi. Bu karar doğrultusunda keşif çıkarmaya ve zaten Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından
verilmiş olan Munzur Vadisi Milli Parkı doğal SİT alanıdır kararını tescil etmiş olacağız" dedi.

Munzur Vadisi Milli Parkı, doğal SİT alanı olduğunda uluslar arası korumaya da sahip olacağını dile getiren Yıldırım, "Türkiye'nin 1983 yılında taraf olduğu ve dünya kültürel ve doğal mirasın korunmasına dair sözleşme hükümlerinin ikinci maddesine göre, doğal SİT'ler, doğal dünya mirası sayılıyor. Türkiye'de hazırlanmakta olan yasaya göre doğal SİT statüsü kaldırılmaya çalışılıyor. Oysa Türkiye'nin imzaladığı uluslar arası sözleşmeye göre doğal SİT alanlarına yasa geçse bile Anayasa'nın 90'ıncı Maddesine göre dokunulamaz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız