SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır da Karıştı

A- A+ PAYLAŞ

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhindeki gösterilerin alevlenmesi üzerine, Mübarek'in halefi olarak gösterilen oğlu Cemal'in ülkeden kaçtığı iddia edildi.

Arapça yayım yapan Ekber el-Arab sitesinin haberine göre, Mısır'da birçok kesim tarafından Hüsnü Mübarek'in yerine geçecek isim olarak gösterilen Cemal Mübarek, eşi ve kızıyla birlikte dün İngiltere'nin başkenti Londra'ya kaçtı.

Cemal Mübarek, dün üç kişinin hayatını kaybettiği gösterilerin hedefindeki isimlerden biriydi. Başta başkent Kahire olmak üzere birçok kentte gerçekleştirilen protesto eylemlerinde göstericiler, Hüsnü Mübarek ve oğlu Cemal Mübarek'in posterlerini yırtıp, ateşe verdiler.

1'İ POLİS 4 KİŞİ ÖLDÜ

Mısır'ın kuzeyinde bulunan liman kenti Suez'de polisle göstericiler arasında çıkan çatışmalar sırasında iki göstericinin öldüğü, bir polisin de Kahire'de göstericiler tarafından dövülerek öldürüldüğü belirtildi.

Kahire'de dünkü gösteriler sırasında yaralanan protestoculardan birinin bugün hastanede hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu arada, Mısırlı yetkililer, dünkü çatışmalar sırasında 250 kişinin yaralandığını, 200 kişinin de gözaltına alındığını belirtti.

Tunus’ta Zeynel Abidin bin Ali Yönetimi’ni deviren Yasemin Devrimi’nden esinlenen binlerce kişi internetten organize olduktan sonra Hüsnü Mübarek Yönetimi’ne karşı bayrak açtı. “Çok yaşa özgür Tunus” ve “Kahrolsun Mübarek” diye slogan atan binlerce kişi 30 yıllık Mübarek Yönetimi’ne isyan etti. Kahire, son yılların en büyük muhalif gösterisine sahne olurken, polisin eylemcilere müdahale etmemek için özenli davrandığı, olayların büyümesini engellemeye çalıştığı dikkati çekti. Mübarek Yönetimi’ni ve seçim yolsuzluklarını protesto eden pankartlar açan eylemciler, “işkence, yoksulluk, yolsuzluk ve işsizliğe” karşı isyan ettiklerini belirttiler.

GÖSTERİ YASAĞI

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, ülkede her türlü gösterinin yasaklandığı bildirildi.

Bakanlıktan yayımlanan bildiride, "hiçbir provokasyona, protesto için bir araya gelme, gösteri düzenleme veya yürüyüş yapmaya izin verilmeyeceği" ifade edildi.

Bildiride, bu talimata uymayanlara karşı yasal önlemlerin alınacağı ve bu kişilerin adalete teslim edileceği belirtildi.

TWİTTER'A DE YASAK GELDİ

Halkın özellikle internetten organize olduğu Mısır'da, mikro-blog sitesi Twitter'a erişimin engellendiği bildirildi.

Bu alanda uzman Amerikan sitesi "herdict.org", Twitter'a Mısır'da erişimin imkansız olduğunu bildirirken, Twitter'dan bir yetkili, bu ülkede hizmetlerinin engellenmesi için bir gerekçe belirtmedi.

Twitter ile birlikte sosyalleşme sitesi Facebook, Tunus Devlet Başkanı Bin Ali'nin iktidardan düşmesi ve ülkeyi terketmesine yol açan halk isyanı sırasında önemli rol oynamıştı.

YENİ GÖSTERİSİ ÇAĞRISI
Mısır'da, reform yanlısı gençlik grubu "6 Nisan Hareketi" bugün yeni gösteri çağrısında bulundu.

Grup, Facebook'taki sayfasından Mısırlılara yaptığı çağrıda, resmi rakamlara göre dün 10 bin kişinin toplandığı Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanmalarını istedi.

"Mısır halkının talepleri karşılanana kadar" gösterilere devam edilmesi çağrısında bulunan grubun bildirisinde, "25 Ocak'ta başladıkları harekete devam ederek, haysiyetli yaşam ve özgürlük hakkı için sokağa inecekleri" belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız