SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır Gibi Olması Zor

A- A+ PAYLAŞ

Körfez ülkesi Bahreyn'de polis, Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki direnişten etkilenerek İnci Meydanı'nda toplanan göstericilerin kamp kurduğu alana operasyon düzenledi. Protestocuların kurduğu kampın dümdüz edildiği baskında 3 kişi ölürken, başkent Manama'da gösteri düzenlenmesini yasaklayan ordu, şehirde kontrolü büyük ölçüde sağladığını açıkladı.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan halk isyanının ardından Ortadoğu'da sular durulmuyor. Libya, Bahreyn, Yemen ve Irak'ta devam eden hükümet karşıtı gösterilerde bilanço ağırlaşıyor.

Hükümet karşıtı gösterilerin dördüncü gününe girdiği Bahreyn'in başkenti Manama'da polis, göstericilerin kamp kurduğu alana müdahale etti. Mısır'daki Tahrir Meydanı'ndan etkilenerek Manama'daki İnci Meydanı'nda toplanan protestocuları dağıtmak için yapılan operasyonda 3 gösterici hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları, Bahreynli polislerin dün gece yarısından sonra Manama'nın merkezinde bulunan meydanda kamp kuran göstericilere saldırdığını ve onları dağıttığını belirtti.

Yaklaşık 100 zırhlı araçla birlikte kent merkezine giren güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyon sırasında bazı göstericilerin meydandaki çadırlarda uyumakta oldukları ifade edildi.

Bahreyn Sağlık Bakanı, olaylarda 231 kişinin de öldüğünü açıkladı. El Cezire, yaralılar arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu bildirdi.

Olaylar sırasında, Manama'daki protesto gösterilerini takip eden ABC News muhabiri Miguel Marquez'in de dövüldüğü belirtildi. AFP haber ajansı, "eşkıyalar" tarafından sopalarla dövülen ABD'li gazetecinin sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı.

60 KİŞİ DE KAYIP

Reform talebiyle protesto gösterilerinin yapıldığı Bahreyn'de, Şii muhalif milletvekili İbrahim Mattar, polis müdahalesinden sonra 60 kişinin kayıp olduğu belirtildi.

Mattar ayrıca Şii El Vifak partisi üyelerinin milletvekilliğinden istifa edeceğini belirterek, “Bütün üyeler istifa edecek. Karar alındı” dedi. İbrahim Mattar, 40 sandalyeli parlamentonun 17'sine sahip partinin milletvekillerinin istifa gerekçesinin gece yapılan polis baskını olduğunu söyledi.

Ülkedeki Şii muhalefetin ve aynı zamanda El Vifak partisinin lideri Şeyh Ali Salman da hükümeti istifaya çağırdı. Salman, “Aralarında El Vifak'ın da bulunduğu muhalif siyasi gruplar, hükümetin istifasını ve yeni bir kabinenin kurulmasını istediklerini belirten bir bildiri yayımladı” ifadesini kullandı.

Yaşanan olayların ardından Manama'daki kilit bölgelerin kontrol altına alındığını açıklayan Bahreyn ordusu, başkent genelinde gösteri yasağı koydu.

Tunus ve Mısır'daki halk ayaklanmalarının ardından, Körfez ülkesi Bahreyn'de de Pazartesi günü gösteriler başlamıştı.

Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığındaki binlerce gösterici, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa hazırlanmasını istiyor.

BAN VE CLINTON’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, reform talebiyle protesto gösterilerinin yapıldığı Bahreyn'e itidal çağrısında bulundular.

Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bahreyn'den gece yarısı gelen haberlerin çok endişe verici olduğunu belirterek, göstericilerin dağıtılması için kullanılan yöntemlerden rahatsız olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri, Bahreyn liderlerine, sivillere ve gazetecilere şiddet uygulamamaları çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ise Bahreynli mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Clinton'un görüşmede, derin endişesini dile getirdiğini, itidal çağrısında bulunduğunu ve iki yetkilinin, Bahreyn vatandaşlarının isteklerine cevap vermek için siyasi ve ekonomik reform çabalarını ele aldıklarını belirtti.

KADDAFİ ACIMADI

Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin uzun iktidarına karşı çıkan protestocuların dört kentte sokağa döküldüğü, çatışmalarda en az 14 kişinin öldüğü belirtildi.

İsviçre'de oturan Libya Hakikat ve Adalet Komisyonu Başkanı Fethi El Verfali, dün gece Beyide'de 11 protestocunun öldüğünü, çok sayıda protestocunun da yaralandığını söyledi. Verfali, bugün Zentana kentinde iki, Ricban'da ise bir protestocunun öldüğünü bildirdi.

Merkezi New York'ta buluna İnsan Haklarını İzleme örgütü de, güvenlik güçlerinin ez az 14 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.

ZENTEN'DE ÇATIŞMA İDDİASI

Öte yandan başkent Trablus'a 145 kilometre uzaklıktaki Zenten kentinde şiddetli çatışmalar çıktığı bildirildi.

Kurina gazetesinin internet sitesindeki haberde, ülkenin güneybatısında bulunan kentte bazı karakollarla devrim komitelerine ait binaların ateşe verildiği ileri sürüldü.

Libya'nın Bingazi kentinde dün düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde de protestocularla, polis arasında çıkan çatışmalarda 38 kişi yaralanmıştı.

Libya'da muhalifler bugün "Öfke Günü" adını verdikleri protesto eylemlerine hazırlanırken, Devlet Başkanı Kaddafi'nin destekçileri de 1969'dan bu yana iktidarda olan liderlerine bağlılıklarını sergilemek için gösteriler düzenledi.

42 yıldır Kaddafi'nin yönetimiyle sıkı sıkıya kontrol altında tutulan Libya halkının bir bölümü işsizlik, eşitsizlik ve siyasi özgürlüklere getirilen kısıtlamalardan şikayet ediyor. Ancak bazı uzmanlar, hükümet toplumsal hoşnutsuzluğu gidermede petrol gelirlerini kullanabileceği için Libya'da Mısır türü bir isyanı pek ihtimal dahilinde görmüyorlar.

YEMEN'DE ÇATIŞMA

Yemen'in başkenti Sana'da iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları arasındaki çatışmalar bugün de devam ediyor.

Bugünkü çatışmalarda yaralı sayısının 12'ye çıktığı bildirildi. El Kudüs gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, çatışmaların Sana Üniversitesi'nin önünde meydana geldiği belirtildi.

Bölgedeki AFP muhabiri de öğrencilerin, "Halk rejimin düşmesini istiyor" şeklinde slogan attıklarını ve bazılarının kendilerine saldıranlara taş atarak karşılık verdiğini kaydetti.

Beş gündür süren çatışmalarda, çoğu üniversite öğrencisi yaklaşık 2000 kişinin kampüs çıkışında iktidar yanlılarının saldırısına uğradığı, güvenlik güçlerinin tarafları ayırmak için havaya uyarı ateşi açtığı belirtilmişti.

Bu arada Yemen'in güneyindeki Aden kentinde dün düzenlenen ve iki kişinin öldüğü gösterilerin ardından bugün durumun sakin olduğu, gün içerisinde en az 20 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

BARZANİ'NİN PARTİSİNE SALDIRDILAR

Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde sokaklara dökülen hükümet karşıtları, bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin parti merkezine saldırdı.

AFP haber ajansına konuşan Iraklı bir doktor, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) merkezini kuşatan göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerinin ateş açtığını ve olayda en az 2 kişinin öldüğünü bildirdi.

Irak'ın güneyindeki Basra kentinde de 600 kadar kişi vilayet binası önünde toplanarak valiyi protesto etti. Barışçıl geçen gösteriye katılanlar Basra valisinin görevden alınmasını istediklerini, valinin Basra için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Bağdat'ın 270 kilometre güneyindeki Nasir kasabasında da onlarca kızgın gösterici belediye binasına saldırarak binayı ateşe verdi.

Iraklı göstericiler devletin verdiği hizmetlerin zayıflığından ve artan işsizlik oranlarından şikayet ediyor.

Dün de Irak’ın güneyinde bulunan Kut kentinde halk artan yolsuzluk olaylarını ve altyapı hizmetlerinin yetersizliğini protestocular arasında çıkan çatışmada 3 gösterici hayatını kaybetmiş, 15’i polis 30 dolayında kişi de yaralanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız