SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır ve Fas da Endişeli

A- A+ PAYLAŞ

Cezayir'de protesto amacıyla belediyenin önünde kendisini ateşe veren bir kişi hayatını kaybetti. Cezayir'deki bu olay, Tunus'ta devlet başkanının ülkesinden kaçmasıyla sonuçlanan halk isyanını başlatan intiharı hatırlattı.

El Haber gazetesinin bildirdiğine göre, Muhsin Buterfif, Bukhadra şehrinde iş ve ev istemek için belediye başkanıyla görüştükten sonra üzerine benzin dökerek kendisini ateşe verdi. Ağır derecede yanan Buterfif, dün öldü.

Buterfif'in ölümü üzerine, başkent Cezayir'in 700 kilometre doğusundaki Tebessa vilayetine bağlı şehirde 100 kadar kişi protesto gösterisi yaptı. Vali de belediye başkanını görevden aldı.

Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus'ta 23 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin kaçmasıyla sonuçlanan isyan, geçen ay üniversite mezunu bir seyyar satıcının aracına el konulması sonucu, gencin kendisini yakması üzerine başlamıştı. Tunus’ta diplomalı işsizlerin bir aydır sürdürdüğü sokak eylemlerinin ardından 23 Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçarak iktidarı bırakmak zorunda kalması, bölgedeki diğer Arap ülkelerinde de “domino etkisi” paniğine yol açmıştı.

Yasemin Devrimi'nden sonra Ürdün’de 5 bin kişi, Tunus’taki eylemcilerle benzer bir şekilde hayat pahalılığını protesto eden gösteri düzenlemişti. Cezayir'de de geçen haftalarda işsizlik ve hayat pahalılığına karşı isyan çıkmış, resmi rakamlara göre isyanda 2 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Benzeri olayların patlak vermesinden endişe edilen ülkeler arasında demir yumrukla yönetilen Mısır ve Fas da bulunuyor.

TUNUS'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HAFİFLETİLDİ

Öte yandan Tunus'ta güvenliğin yeniden tesisi için başlatılan sokağa çıkma yasağı hafifletilirken, muhalif İlerici Demokratik Parti (PDP) binası önünde çatışma çıktığı ve ardından birçok kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

PDP'den İssam Çebbi, AFP'ye yaptığı açıklamada, PDP yakınlarındaki bir binada saklanan bir grubun, yakınlardaki bir taksiyi durdurup arama yaptığı sırada polislere ateş açtığını, taksidekilerin silahlı olduğunu aktardı. Çebbi, polislerin ateşe karşılık verdiğini, çatışmada ölen ya da yaralanan olmadığını, silahlı kişiler dahil birçok kişinin gözaltına alındığını anlattı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, “Güvenlik durumundaki iyileşme dolayısıyla sokağa çıkma yasağının yerel saatle 18.00 ile 05.00 arasında uygulanmasına karar verilmiştir” dedi. Daha önce sokağa çıkma yasağı resmi olarak 18.00 ile 06.00 olarak belirlense de güvenlik güçleri yasağı 17.00 ile 07.00 arasında uyguluyordu. Buna karşın, 3 kişiden fazla toplanma yasağı, kontrol noktalarından kaçmaya çalışanlara ateş açılabilmesine olanak sağlayan yetki gibi diğer önlemler sürüyor.

Tunus'ta devrik devlet başkanınının güvenliğinden sorumlu yetkili ise şiddeti teşvik ve milli güvenliği tehditle suçlanıyor. Devlet Televizyonu, "Devlet başkanlığı muhafızlarının eski başkanı, halk arasında bölünmeye yol açmak, milli güvenliği tehdit etmek ve Tunuslular arasında silahlı şiddeti kışkırtmaktan mahkemeye çıkacak" denildi. Dün, Ali Şeriati'nin yakalandığı bildirilmişti.

Tunus'un sokak baskısıyla ülkeden kaçan Devlet Başkanı Bin Ali'nin yeğeni Kais Bin Ali'nin dün gece ordu tarafından sorgulandığı bildirildi. Görgü tanıkları, Msaken'de polise ait 3 araçtan sağa sola ateş açan 10 kişiyle birlikte Kais Bin Ali'nin de gözaltına alındığını belirtti. Diğerleri arasında Kais Bin Ali'yi tanıdığını söyleyen 2 görgü tanığından biri olan ve adının açıklanmasını istemeyen doktor, ateş açan bu gruptan birinin askerlerin müdahalesi sırasında öldüğünü anlattı.

Kais Bin Ali, devrik başkan Bin Ali'nin doğum yeri olan bölgede, “astığı astık kestiği kestik” biri olarak biliniyor.

BİRLİK HÜKÜMETİ ARAYIŞI

Tunus'ta siyasi liderler, ayaklanmalar sonucunda görevi bırakmak zorunda kalan Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Binali'nin ardından oluşan iktidar boşluğunu doldurmaya çalışıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, dün yemin ederek geçici devlet başkanlığı görevine başlayan 87 yaşındaki Meclis Başkanı Fuat Mebaza, ulusal birlik hükümeti kurulacağı sözü verdi.

Ülkede sokağa çıkma yasağının uygulandığı ikinci gecede durumun görece sakin olduğu ancak yasağa rağmen başkent Tunus'ta silah sesleri duyulduğu bildiriliyor.

Önceki gün ise kanlı şiddet olayları meydana gelmiş, yağmalama, kundakçılık ve cezaevi isyanı yaşanmıştı.

Olağanüstü hal ilan edilen Tunus'ta ekonomik faaliyetler kesintiye uğramış durumda.

Ülkede hükümet kuruluşları, okullar, dükkanların çoğu kapalı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız