SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır'da İsrail Gerginliği...

A- A+ PAYLAŞ
 
Mısır'da İsrail Büyükelçiği önünde toplanan muhalifler, İsrail bayrağını yaktı, elçilik binasına girerek bazı evrakları tarip etti.
Mısır'ın başkentinde bulunan İsrail Büyükelçiliğine giren protestocular bazı evrakları ele geçirerek tarip etti. Askerler, elçilik önünde toplanan binlerce göstericilericiyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba attı ve havaya ateş açtı. Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre yaşanan çatışmalarda 240 kişi yaralandı. İsrail Büyükelçiliği önünde protestocular ile askerler arasındaki çatışmalar devam ediyor.
 
Reuters Haber ajansında yer alan habere göre ise Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliğine girmesinin ardından İsrail Büyükelçisi, ailesi ve elçilik çalışanları, yoğun güvenlik önlemleri altından Kahire Havaalanına gitti. Büyükelçisi ve beraberindekiler VİP bölümüne alındığı ve uçuş için beklediği kaydedildi.
 
Mısır İçişleri Bakanlığının birinci katında da yangın çıktığı bildirildi. Bakanlığa gelen itfaiye ekiplerinin yangını söndürmek için çalıştıklar kaydedilirken, yetkililerin yangının çıkış nedenine ilişkin bir açıklama yapmadıkları belirtildi.
 
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliğine girmesi ile başlayan olayların ardından büyükelçi ve elçilik çalışanlarını tahliye eden Kudüs’ün, bir diplomatının Mısır’da kalmasına karar verdiği bildirildi.
 
İsrailli bir yetkili, Büyükelçi Yizhak Levenon’un yardımcısı olarak tanımlanan diplomatın, İsrail’in, Kahire’deki gösterilere nasıl bir yanıt vereceğine karar verene kadar Mısır’da kalacağını söyledi.
 
Bu arada, İsrail radyosu büyükelçi ve elçilik çalışanlarını taşıyan uçağın İsrail’e iniş yaptığını duyurdu.
 
YARALI SAYISI 400’DEN FAZLA
 
Mısırlı protestocuların İsrail’in Kahire Büyükelçiliğine girmesinin ardından binlerce gösterici ve polis arasında çıkan çatışmalarda 448 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
MENA haber ajansı, 46 polisin de yaralandığını çatışmalarda 17 kişinin ise gözaltına alındığını duyurdu.
 
Bu arada Mısır devlet televizyonu, İçişleri Bakanlığının polis memurlarının iznini iptal ederek, hepsini göreve çağırdığını bildirdi.
 
"OLAYLARDA BİR KİŞİ KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ"
 
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği’ne girmesi ile başlayan olaylarda bir kişinin kalp krizinden öldüğü bildirildi.
 
Katar’ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
 
Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.
 
Mısır’ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.
 
İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail’in Kahire Büyükelçisi Yizhak Levenon’un biri tatil olmak üzere üçüncü kez ülkesine döndüğü kadedildi.
 
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa’ya yaptığı resmi geziyi , İsrail’in Kahire Büyükelçiliği’nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire’ye döndü.
 
Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrail Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı.
 
Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.
 
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ MISIR’DAN AYRILDI
 
İsrail’in Mısır büyükelçisinin ülkeden ayrıldığı bildirildi.
 
Mısır Devlet televizyonu ve El Arabiya uydu kanalı şiddet ve öfke dolu bir günün ardından İsrail Büyükelçisi’nin Mısır’dan ayrıldığı haberini verdi.
 
Mısır Devlet televizyonu haberinde büyükelçi, ailesi ve büyükelçilik çalışanlarının İsrail’e ait bir uçakla ülkeden ayrıldıklarını belirtti.
 
NETANYAHU: "MISIR’DAKİ BÜYÜKELÇİLİĞE SALDIRI ÇOK CİDDİ BİR OLAY"
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kahire’deki İsrail Büyükelçiliğine yönelik saldırının çok ciddi bir olay olduğunu belirterek, "Olaylar daha da kötü sonuçlanabilirdi. Bir felaketi önlediğimiz için çok memnunum" dedi.
 
İsrail basınına göre, Netanyahu, dün geceyi Dışişleri Bakanlığı’nda geçirdi ve olaylar sırasında Kahire’deki binadaki mahsur kalan elçilik mensuplarıyla 3 kez haberleşti.
 
Netanyahu, dün gece ABD Başkanı Barack Obama ile de durumla ilgili bir telefon görüşmesi yapmış ve yardım talep etmişti. Netanyahu’nun Mısır İstihbaratının Başkanı General Murad Kuvafi ile de görüşerek, büyükelçiliği korumak üzere daha fazla güvenlik görevlisi sevk edilmesini istediği kaydedildi.
 
Ancak daha sonra, Netanyahu ile Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın "Mısırlı güvenlik güçlerinin protestocular üzerindeki kontrolü kaybettiği" görüşünden hareketle güvenlik güçlerine, elçilik çalışanlarının boşaltılması talimatını verdikleri belirtildi.
 
Bu doğrultuda İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak Kahire havalimanına gönderilmiş ve aileleriyle birlikte 80 elçilik çalışanı saat 04.40’da havalimanından hareket etmişti. Mısır’daki elçilik görevlilerini taşıyan uçağın saat 05.30’da Tel Aviv’in Ben Gurion havalimanına indiği bildirilmişti.
 
İsrail, Mısır Büyükelçiliği’nde geride bir tek diplomat bıraktı. Söz konusu diplomatın "konsolos" olduğu ve büyükelçiliğin durumuyla ilgili karar verilinceye kadar Mısır’da kalacağı bildirildi.
 
İsrail Başbakanı Netanyahu ise elçililik görevlilerinin dönmesinden sonra, Mısır Büyükelçiliğinde meydana gelen olayları çok ciddi olarak nitelendirdi ve "Daha da kötü sonuçlanabilirdi. Bir felaketi önlediğimiz için çok memnunum" dedi. Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’ya da yardımından dolayı teşekkür ederken, büyükelçilik önündeki olayları önlenmesindeki gayretleri nedeniyle Mısırlı yetkililere ve güvenlik güçlerine de teşekkürlerini iletti.
 
BÜYÜKELÇİLİK KORUMALARINI MISIR KOMANDOLARI KURTARDI
 
Öte yandan ordu radyosu, büyükelçilik içinde mahsur kalan 6 korumanın, olaylar sırasında Mısır komandoları tarafından, herhangi bir zarar görmeden kurtarıldıklarını haber verdi.
 
Radyo, İsrailli güvenlik görevlilerinin yine Mısırlı güvenlik güçleri tarafından Kahire havalimanına kadar getirildiklerini ve İsrail Hava Kuvvetleri’nin bir uçağına bindirildikten sonra İsrail’e indiklerini duyurdu.
 
Üst düzey bir İsrailli yetkili ise Haaretz gazetesine açıklamasında, olayları kınarken, Mısır Büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyı "diplomatik kuralların çok vahim ihlali" olarak nitelendirdi; "İsrail ile Mısır arasındaki barışçıl ilişkilere vurulmuş bir darbe" olarak değerlendirdi.
 
İsrail’in Kahire’deki Büyükelçiliği önünde bir ay içinde ikinci kez meydana gelen olaylarla ilgili olarak, Savunma Bakanı Ehud Barak da yazılı bir açıklama yaparak, Amerikalı mevkidaşı Leon Panetta ile görüştüğünü ve elçiliğin korunması için elinden geleni yapmasını istediğini ifade etti.
 
İsrail muhalefetinin lideri, Kadima Partisi Başkanı Tzipi Livni de olayların Mısır-İsrail ilişkileri açısından çok ciddi olduğunu söyledi ve "Mısır’la İsrail arasındaki barış her iki ülke için de stratejik öneme sahiptir ve onu korumamız gerekir" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız