SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır'da Karmaşa Sürüyor

A- A+ PAYLAŞ

Mısır'da Mübarek karşıtı gösterilerin 4'üncü gününde on binlerce protestocu sokaklara döküldü. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda en az 1 kişinin öldüğü olaylarda askeri araçlar da sokağa indi. Halk, polise karşı askerden yardım istedi. Ancak Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çağrısına uyan ordu, polise destek vereceğini açıkladı.

İSTANBUL'DA MISIR GÖSTERİSİ

Mısır'da 4 günden bu yana süren hükümet karşıtı gösteriler doruk noktasına ulaştı. Gösterilerde bugün 1 kişinin daha ölmesiyle olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e yükseldi. Mübarek, başkent Kahire, Süveyş ve İskenderiye şehirlerinde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

BARADEY'E EV HAPSİ

Mısır'da Mübarek karşıtı gösterilere katılmak için ülkeye dönen ve geçiş hükümetine başkanlık etmeye hazır olduğunu söyleyen muhalif lider Muhammed El Baradey, Cuma namazı çıkışında polisin müdahalesiyle karşılaştı. Hükümet karşıtı yürüyüşe katılan Baradey ev hapsine alındı.

Otuz yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Hüsnü Mübarek’in en güçlü rakibi olan Baradey, bugünkü gösteriler öncesi başkent Kahire'nin merkezindeki bir camide yaklaşık 2 bin kişiyle birlikte namaz kıldı.

Ancak polis, Cuma namazının ardından taraftarlarıyla birlikte gösterilere katılan Baradey'in de aralarında bulunduğu kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) eski başkanı Baradey ve taraftarlarının üzerine su sıkan polis, bazı Baradey yandaşlarını da copla dövdü.

ÖNCE KAVGA SONRA TOKALAŞMA

Reuters, görgü tanıklarının, Nobel Barış Ödülü sahibi Baradey'in daha önceki saatlerdeki çatışmaların ardından barışçı yürüyüş düzenlediğini ve bazı göstericilerin polisle tokalaştığını bildirdiğini duyurdu.

Associated Press ajansının haberine göre, polis, Baradey'i ev hapsine aldı. Güvenlik güçlerinin, Baradey'e, Kahire'nin banliyölerindeki evinden dışarı çıkamayacağını söylediği belirtildi.

Tarihinin en büyük hükümet karşıtı gösterilerinden birine sahne olan Mısır'da, başkent Kahire'nin yanı sıra İskenderiye, Asvan, Süveyş Mansura’da yapılan gösterilerin Luksor, Port Said ve Dimyat'ta da başladığı bildirildi.

Dimyat'ta binler, Port Said'de on binlerce kişinin gösteri yaptığı, Dimyat'taki göstericilerin, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin bürosunu ateşe verdiği belirtildi. Luksor'daki gösteriye de 15 bin dolayında kişinin katıldığı ifade edildi. Hüsnü Mübarek'in Kahire'deki devlet başkanlığı sarayı çevresinde de yüzlerce eylemci toplandı.

EN AZ 1 ÖLÜ İDDİASI

Görgü tanıkları Süveyş kentinde bir göstericinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

El Cezire televizyonu Kahire'deki gösterilerde en az 1 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını bildirdi. Ancak bu haber yetkililer tarafından doğrulanmadı. El Cezire, 2005'teki devlet başkanlığı seçiminde Mübarek karşısında açık farkla kaybeden Eymen Nur'un da yaralılar arasında olduğunu belirtti.

Devlet televizyonu, ordunun yerel saatle 18.00 ila 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu. Ordunun bu kararı, kamu mallarıyla özel malları korumak ve yağmalamaları önlemek için aldığı belirtildi.

Kararın, Başkomutan olarak Devlet Başkanı Mübarek tarafından alındığı ifade edildi.

BÜYÜK KARARTMA

Bugünkü tarihi gösteriler öncesi internet ve cep telefonu servisleri ise ülke genelinde büyük ölçüde kesildi.

Associated Press haber ajansı, ülkedeki 4 ana internet sağlayıcısı "Link Mısır", "Vodafone/Raya", "Telekom Mısır" ve "Etisalat Misr"in hizmetlerinin sabah saatlerinden itibaren tamamen kesildiğini belirtti.

Ajans, cep telefonu kısa mesaj ve Blackberry Messenger servislerinin de kesintiye uğradığını da ifade etti.

İngiliz telekomünikasyon şirketi Vodafone'dan yapılan açıklamada, Mısırlı yetkililerin, ülkedeki belirli bölgelerde cep telefonu hizmetlerinin askıya alınması talimatını verdiklerini bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, "Mısır yasalarına göre yetkililerin böyle bir hakkı bulunduğu ve bu talimata uymak zorunda oldukları" belirtildi.

Protesto eylemlerine destek veren muhalif hareket Müslüman Kardeşler, üyelerine cuma namazının ardından sokaklara çıkmaları için çağrı yapmıştı. Müslüman Kardeşler, salı gününden bu yana süren eylemlerde en az 5 liderinin ve 5 milletvekilinin tutuklandığını açıkladı.

4 FRANSIZ GAZETECİYE GÖZALTIYA

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığının sözcüsü Bernard Valero, Mübarek yönetimine karşı gösterilerin yapıldığı Kahire'de 4 Fransız gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı.

Diplomatik bir kaynak, gözaltına alınan gazetecilerin Journal du Dimanche, Le Figaro, Paris-Match dergisi ve Sipa fotoğraf ajansında görev yaptıklarını belirtti.

Gazetecilerin birkaç saat sonra serbest bırakıldığı bildirildi.

Bu arada El Cezire, başkent Kahire'deki gösterilerde BBC muhabirinin yaralandığını duyurdu.

MÜBAREK'LER KAYIP

Mısır'da protestoların hedefindeki Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve oğlu Cemal ise uzun süredir kamuoyunun karşısına çıkmıyor.

Mısır'da geçmişte de benzer ayaklanmalar görülmüştü. 1977 yılında dönemin devlet başkanı Enver Sedat'ın temel gıda maddelerine uygulanan devlet yardımlarını kaldırması üzerine protesto gösterileri yaşanmıştı. 36 saat süren eylemler daha sonra güvenlik güçlerince bastırılmıştı.

Bir benzer olay da 1990'larda yaşandı. İslamcı militanların ayaklanması üzerine çıkan olaylar ordunun şiddet kullanarak yaptığı müdahaleyle sona ermişti.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İLKELERİNE AYKIRI"

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mübarek'e karşı planlanan büyük protesto gösterisinden önce ülkede internet erişiminin kesilmesinin ifade özgürlüğü ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Dünya Ekonomi Forumu için İsviçre'nin Davos kentinde bulunan Ban Ki-mun, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunus, Yemen ve Mısır'daki protestoları yakından takip ettiğini belirterek, liderlere yeni şiddet olaylarından kaçırmaları çağrısında

Ban, liderlerin, ülkelerindeki durumları, halklarının "meşru endişelerini" gidermek için bir fırsat olarak görmeleri gerektiğini ifade etti.

HAREKET FACEBOOK'TA BAŞLADI

Mısır’da halkı ısrarlı sokak protestoları için örgütleyen muhalif yapılaşmaların başında, “6 Nisan Gençlik Hareketi” geliyor. Mübarek karşıtlarının sesi her ne kadar ilk kez bu kadar gür çıkıyorsa da, bu hareketin kökeni, üç yıl öncesine dayanıyor. Hareket, Kübra Mahallesi adlı sanayi kentinde, 6 Nisan 2008 tarihini grev günü olarak ilân eden işçilere destek çıkan muhaliflerce Facebook üzerinden kuruldu. Süreç içerisinde özellikle de genç nüfustan büyük rağbet gören 6 Nisan Gençlik Hareketi, muhalif lider El Baradey tarafından da destekleniyor.

Öte yandan, her ne kadar kapısına mühür vurulduysa da, Müslüman Kardeşler, Mısır’da statükoyu zorlayan hareketlerin en gelenekseli olarak kalmaya devam ediyor. Ülkenin en geniş katılımlı örgütü olarak bilinen Müslüman Kardeşler, rejimin İslâm şeriatına göre yeniden düzenlenmesini savunuyor.

Hüsnü Mübarek karşıtı muhalefeti bir şemsiye gibi aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen “Milli Değişim Hareketi”yse, El Baradey tarafından oluşturuldu. Hareket, salı günü bir çağrıda bulunarak, Mübarek’in istifa etmesini, parlementonunsa lav edilerek acilen seçimlere gidilmesini istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız