SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır'da Katliam

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:33:38
Mısır'da Katliam
A- A+ PAYLAŞ

Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına yönelik sert müdahelesinde ölenlerin sayısı 300'ü geçti. 

Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimlerinden Muhammed Bilteci yaptığı açıklamada, ordunun yaptığı katliamda 300'den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Adeviye Meydanı'nda kurulan platformda kalabalığa hitap eden Bilteci, Mısır halkını darbe karşıtlarına destek vermek için sokaklara dökülme çağrısında bulundu.

Ordu ve polisin Adeviye Meydanı'nı kuşatması ve yaralıların bölgeden dışarı çıkarılmasına müsade etmemesi nedeniyle her geçen saat ölü sayısının arttığı ifade ediliyor. Sahra hastanesi çalışanları ise, ekipman ve doktor yetersizliği nedeniyle yaralıların hayatını kaybettiğini söylüyor.

Kanlı müdahelenin ardından bazı silahlı kişilerin polisle çatıştığı bildirildi. Polis helikopterinden yapılan kamera kaydında, kalaşnikoflu bazı kişilerin görüntüleri yer alıyor.

BAŞBAKANLIK DEĞERLENDİRMESİ..

Bu arada  Başbakanlık, Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından, darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idarenin sorumlu olduğunu belirtti. 

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, Mısır’da bu sabah güvenlik güçlerince sivil ve barışçıl gösterilere karşı başlatılan kanlı müdahalede yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinden ve binlerce kişinin yaralanmasından Türkiye olarak büyük üzüntü duyulduğu belirtildi.

Can kayıplarının artma ihtimalinden derin endişe duyduğu ifade edilen açıklamada, tüm uyarılara rağmen Mısır’daki yönetimin barışçıl gösterilere karşı bir kez daha şiddete başvurmasını en sert şekilde kınandığı kaydedildi.

Hiç bir şiddet olayına karışmayan sivil halkın üzerine ateş açılması ve keskin nişancılar vasıtasıyla sivil halkın hedef alınmasının ağır bir suç teşkil ettiği vurgulanan açıklamada, “30 Haziran’dan bu yana, kardeş Mısır halkının yaşadığı can kayıplarından darbe yoluyla demokratik ve sivil yönetime el koyan mevcut idare sorumludur. Can kayıplarına yol açan bu müdahalenin de, daha önceki müdahaleler gibi, kardeş Mısır'ın iç barışına ve huzuruna büyük zarar verdiği ortadadır. Demokrasiye sahip çıkan ve barışçıl tutumlarını ilk günden beri muhafaza eden kitlelerin üzerine ateş açılması insanlık vicdanını bir kez daha yaralamış ve büyük bir infiale yol açmıştır” ifadelerine yer verildi.

Mısır güvenlik güçlerinin sivil ve barışçıl göstericilere yönelik bu kanlı müdahalesinin, kardeş Mısır’ın kapsayıcı bir geçiş süreci sonucunda demokrasiye yeniden dönüşü yönündeki ümitlere ciddi bir darbe vurduğu belirtilen açıklamada, müdahalenin, mevcut yönetimin bütün tarafların katılımıyla demokrasiye geçiş sağlanması konusunda nasıl bir tavır içinde olduğunun açıkça ortaya koyulduğu vurgulandı.

Bu durumunun, kardeş Mısır halkının barış ve huzuru için son derece endişe verici bulunduğu sözlerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Açıkça görülmektedir ki uluslararası toplumun Mısır’da demokrasiye ve anayasal meşruiyete sahip çıkmak yerine, askeri darbeye destek vermesi ve bundan önceki katliamlara sessiz kalması, bugünkü müdahale için mevcut idareyi cesaretlendirmiştir. BM Güvenlik Konseyi ve Arab Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir. Türkiye olarak bu konuda yaptığımız uyarılar ve çağrılar, tüm Mısır halkının barış ve huzuru içindir. Bu çerçevede Sayın Başbakanımız geçtiğimiz günlerde BM Genel Sekreteri Sayın Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile ayrı ayrı görüşmüş, Mısır’da demokratik sürecin başlaması ve muhtemel bir katliama karşı ortak tavır alınması çağrısında bulunmuştur. Türkiye bu girişimlerini bundan sonra da devam ettirecektir.”

Mısır’daki geçici yönetimin kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları gerçekleştirenler hakkında inandırıcı ve şeffaf adli soruşturma yürütmeye, başta Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve gerçek ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci başlatmaya davet edilen açıklamada, Türkiye’nin, kardeş Mısır halkının mevcut kaos ortamından bir an evvel kurtulması için her türlü desteği vermeye devam edeceği vurgulandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız