SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısır'da Uzlaşma mı?

A- A+ PAYLAŞ

Mısır'da ABD yönetimin de desteğiyle Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek için politika sahnesinden 'onurlu' çıkış formülü aranırken, ülkenin en güçlü muhalif örgütü Müslüman Kardeşler, Mübarek yönetimiyle masaya oturdu. Yapılan görüşmelerde anayasal değişikliklerle ilgili komite kurulması kararına varıldı. Mübarek rejiminin yasakladığı muhalif örgütün Mısır yönetimiyle masaya oturması, iki taraf arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Mısır'da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak Mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı.

Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı.

Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.

Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocaktan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.

Diğer yandan, Müslüman Kardeşler örgütünden bir yetkili, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifa etmesi taleplerinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.

Mısır'da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.

Müslüman Kardeşler’in üst düzey yetkililerinde Essam El Erian, AFP haber ajansına, "Görüşmelere bugün (Pazar) katılacağız" açıklamasını yapmış, bu açıklamadan saatler sonra, Müslüman Kardeşler'in aralarında bulunduğu muhalif gruplar ile iktidar arasındaki görüşmelerin başladığı belirtilmişti.

Resmi Mena ajansının haberine göre, tüm siyasi güçlerin davet edildiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman tarafından yönlendirilen ulusal diyalog çerçevesindeki müzakerelere Müslüman Kardeşler, liberal Vefd partisi, sol görüşlü Tagammu temsilcileri, 25 Ocaktaki isyan hareketini başlatan demokrasi yanlısı grupların seçtiği bir komisyon ile bağımsız siyasetçiler ve Necib Seviris gibi işadamları katıldı.

Görüşmelerde laikler, bağımsız hukukçular ile Muhammed El Baradey’in temsilcileri de yer aldı.

Erian, Müslüman Kardeşler’in görüşmelerde yer alması için, 28 Ocak’tan beri Tahrir Meydanı’nda bulunan protestocuların yapılacak görüşmelerde temsil edilmesi şartını koşmuştu.

MÜBAREK İÇİN ‘ÇIKIŞ’ FORMÜLÜ ARANIYOR

Diğer taraftan taraflar arasında devam ettirilen görüşmelerde, ABD'nin de Mısır ordusuyla üst düzey temasların ardından 30 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Mübarek'i 'onurlu' bir şekilde politika sahnesinden çekme planı yaptığı belirtiliyor.

Son plana göre, Hüsnü Mübarek yetkilerini istihbarat başkanlığı sırasında ABD ile çok sıkı ilişkiler içinde olan yardımcısı Ömer Süleyman’a devredecek. Tam yetkili Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, geçiş dönemi hükümeti kuracak ve muhalefet ile reformlar konusunda görüşmeler başlatacak. Bu süreçte Mübarek'in, Kızıldeniz kıyısındaki tatil beldesi Şarm el Şeyh’te buluan malikanesine çekilmesi ya da rutin sağlık kontrolleri gerekçesiyle Almanya’da bir kliniğe gitmesi seçenekleri değerlendiriliyor.

Mısır'daki muhalefetin önde gelen isimlerinden Muhammed El Baradei ise bu politikaya karşı çıkıyor. ABD yönetiminin, Mübarek veya Süleyman'a destek vermesinin büyük bir geriye gidiş olacağını söyleyen El Baradei, "Doğru olması halinde bu büyük bir geriye gidiş olurdu. Size bunu söyleyebilirim" dedi.

HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Başkent Kahire'de, hükümetin kamuda çalışan memur ve işçilere bugün iş başı yapmaları çağrısında bulunmasının ardından, kamu kesiminde çalışanlar sabah saatlerinden itibaren iş başı yaptı.

Polisin bazı bölgelerde görev başı yapmasıyla birlikte özel döviz büroları ve petrol istasyonları da hizmet vermeye başladı. Bankaların da yavaş yavaş açılmaya başladı.

Gazete dağıtımındaki sıkıntılardan dolayı gelişmeleri televizyonlardan izleyen halka, bugün ülkede yayımlanan tüm gazeteler de ulaştı.

Başbakan Erdoğan GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barak Obama ile iki kez, bölge ülkeleriyle de görüşmelerinin olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bizim Mısır'ın içerdeki kararına müdahale gibi bir gayretimiz olamaz. Mısır kendi geleceğini, Mısır halkının demokratik iradesiyle verecek. Biz sadece bunun takipçisi olabiliriz, oluruz. Temennimiz odur ki, Mısır halkının hak ve özgürlükler noktasındaki demokratik iradesi karşılığını bulsun. Bütün derdimiz budur. Bu aynı zamanda bölgenin huzuru ve refahı için çok çok önemli. Çünkü Mısır’ın huzuru, Mısır'ın bu noktada alacağı netice, bölgeyi de çok olumlu şekilde etkileyecektir.”

Fakat şu anda bütün gelişmelere ve görüntülere baktıklarında Mısır halkının bir kararlılığını gördüklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bu kararlılık sadece Kahire'de değil, dalga dalga bütün vilayetlerine yansımış vaziyette. Tabii ki mevcut yönetimden ciddi manada bir sıkıntının olduğu ortada. Temenni ederiz ki, yönetim burada halkın bu tepkilerine ki, bunlar sınırlı kısıtlı tepki değil. Artık geneli kapsamış bir tepki. Ve burada sadece bir muhalif grubun attığı adım diye bir şey de söz konusu değil. Mısır halkının genelini kapsayan bir durum söz konusu.”

Erdoğan, Mısır’daki protestoların ardından reform kararı alan Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad için, “Biz, sekiz yıllık yönetimimiz süresince kendisiyle gerek ikili, gerek demokratik süreçteki işleyişi en iyi şekilde değerlendiriyoruz. İnanıyorum ki, dünya ve bölgedeki gelişmeler tüm liderlere geleceği bakışı açılarını değerlendirme fırsatı veriyor. Esad’ın yaklaşımı da bundan ibarettir” yorumunda bulundu.

OBAMA YABANCI LİDERLERLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da "düzenli ve barışçı bir geçiş sürecinin gerekliliği" konusunda yabancı liderlerle görüştü.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Obama'nın Mısır'da geçiş süreci konusunu, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed Bin Zayid El Nahyan, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştüğü belirtildi.

Obama görüşmede, Mısır’daki gazeteci ve insan hakları gruplarına yönelik saldırılardan endişe duyduğunu ve haksız gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmalarının gerekliliğini iletti. Obama ayrıca, Mısır'da hükümet ve muhalefet arasındaki müzakerelerle halkın taleplerini karşılayan bir hükümetin kurulması yönünde başlayan düzenli, barışçı geçiş sürecinin önemine işaret etti.

Başkan Obama yönetimi, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in partisinin yönetim kurulunun istifasının olumlu bir aşama olduğunu belirtirken, Obama'nın Mısır Özel Temsilcisi Frank Wisner'ın Mübarek'in "görevde kalması gerektiği" şeklindeki açıklamalarının Amerikan yönetiminin değil, Wisner'ın kişisel görüşü olduğunu açıkladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız