SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mısri Sempozyumu Sona Erdi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından İstanbul'da Niyazi-i Mısri'yi anma amacıyla TÜRKKAD ile işbirliği sonucu düzenlenen sempozyumun sona erdiği bildirildi.

Sempozyuma ilişkin olarak belediyenin yayınladığı basın bülteni şöyle:

"Malatya Belediyesi 2010 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde önemli bir organizasyon daha gerçekleştiriyor. Büyük şair ve mutasavvıf, Malatyalı Niyâzî-i Mısrî’yi anma amacıyla Kulun Niyazı Niyâzî-i Mısrî isimli Uluslararası Sempozyum 9-10 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi.

İstanbul Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Sempozyum’a Kültür Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, TÜRKKAD Genel Başkanı Emine Bağlı, TÜRKKAD İstanbul İl Başkanı Cemalnur Sarbut, Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda araştırmacı-yazar ve bilim adamları ile akademisyenler katıldı.

9 Ekim Cumartesi günü yapılan protokol konuşmalarının ardından Sempozyuma geçildi. Sempozyumun öğleden önceki ilk oturum başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Tahralı yaptı. Bu oturumda Marmara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Anabilim Dalı görevlisi Prof.Dr. Mahmut Erol Kılıç, Niyâzî-i Mısrî’de Anlama Problemi, İngiltere, Oxford, Mühiddin İbn-i Arabi Topluluğu Başkanı, Araştırmacı-Yazar Stephen Hirtenstein, Malatya Toprağı, Ekber Meyvesi: İbn Arabi’den Niyâzî-i Mısrî’ye, Ankara, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü görevlisi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Tatçı da Burc-ı Belada Bir Merd-i Huda: Niyâzî-i Mısrî konulu tebliğlerini sundular.

9 Ekim Cumartesi günü öğleden sonra ise II. Oturum gerçekleştirildi. Mahmut Erol Kılıç’ın başkanlığını yaptığı II. Oturumda ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü görevlisi Doç.Dr. Kenan Erdoğan tarafından Bir Yunus Takipçisi ve Şarihi Olarak Niyâzî-i Mısrî, Çorum, Hitit Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Anabilim Dalı görevlisi Prof.Dr. Osman Eğri tarafından Aşıklık ve Sadıklığın Mürşidi Niyâzî-i Mısrî, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü görevlisi Yrd.Doç.Dr. Derin Terzioğlu tarafından da 17. Yüzyılda dönüşen Melamilik ve Niyâzî-i Mısrî konulu tebliğlerini sundular.

Sempozyumun III. Oturumunda ise oturum başkanlığını Doç. Dr. Ekrem Demirli yaptı. Bu oturumda da Araştırmacı Yazar Dr. Necdet Yılmaz, Niyâzî-i Mısrî Hazretlerinin Mektupları, Araştırmacı Roman Yazarı Dr. Sadık Yalsızuçanlar, Kuşdili’ne Aşina Çilekeş Bir Bilge: Niyâzî-i Mısrî, Bursa, Uludağ Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Anabilim Dalı görevlisi Prof.Dr. Mustafa Kara da Mehmed Şemseddin Mısri’nin Limni Seyahatleri konulu tebliğlerini sundular.

SEMPOZYUM’DA İKİNCİ GÜN…
Uluslararası Niyâzî-i Mısrî Sempozyumu 10 Ekim Pazar günü de devam etti. 3 oturum şeklinde gerçekleştirilen programın I. Oturum başkanlığını Doç. Dr. Semih Ceyhan yaptı. 2010 yılında vefat eden merhum Kerim Kara hatırasına yapılan bu oturumda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü görevlisi Prof.Dr. Nezahat Öztekin, Ahmet Yesevi’den Niyâzî-i Mısrî’ye, merhum Dr. Kerim Kara adına Niyâzî-i Mısrî’de Ehl-i Beyt Sevgisi, İstanbul İlahiyat Fakültesi, Tasavvuf Anabilim Dalı görevlisi Ar.Gör. Ercan Alkan, Niyâzî-i Mısrî’nin Esma-i Hüsna Yorumu konulu tebliğlerini sundu.

Doç. Dr. Emine Işık’ın başkanlığını yaptığı II. Oturumda ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Aşkar, Osmanlılar Döneminde Kadızadeli-Sufi Mücadelesi ve Niyâzî-i Mısrî konulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği korusu sanatçısı Dr. Timuçin Çevikoğlu tarafından Niyâzî-i Mısrî’nin sözleriyle bestelenmiş eserlerin sunumu, Uludağ Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi’nden Prof.Dr. Bilal Kemikli tarafından ise Kandili Uyandırmak: Mısri’nin Üstadı Sinan-ı Ümmi konulu tebliğlerini sundular.

Mustafa Tatçı’nın başkanlığını yaptığı Pazar günkü son oturumda ise Gazi Üniversitesi’nden Doç.Dr. Güray Kırpık tarafından Başbakanlık arşivindeki Niyâzî-i Mısrî tekkesi ve türbesi hakkındaki belgelerle ilgili bir değerlendirme yapıldı. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezinden Doç.Dr. Semih Ceyhan ise Vahdetname: Niyâzî-i Mısrî ve Vahdeet-i Vücud, İstanbul Üniversitesinden Doç.Dr. Ekrem Demirli tarafından Seyr-ü Süluk’un Dinamik Yapısı: Asla Burhan Ararken Aslın Burhan Olması, TÜRKKAD İstanbul Şubesi Başkanı Cemalnur Sargut tarafından Niyâzî-i Mısrî Hazretlerinde, Hz. Adem ile temsil olunan insani hakikat’in idraki konulu tebliğler sunuldu.

Sepozyuma katılanlara günün anısına teşekkür plaketi verildi.

15-17 EKİM TARİHLERİNDE MALATYA’DA DEVAM EDECEK…
Malatya Belediyesi ve TÜRKKAD tarafından ortaklaşa düzenlenen ve İnönü Üniversitesi’nin katkı sunduğu Kulun Niyazı Niyâzî-i Mısrî isimli uluslararası Niyazi Mısri Sempozyu’munun ikinci ayağı 15-17 Ekim 2010 tarihlerinde Malatya’da devam edecek. Belediye Konferans Salonu’nu ile İnönü Üniversitesi’nde düzenlenecek olan Sempozyuma çok sayıda araştırmacı, yazar ve akademisyenin katılacağı bildirildi.

Sempozyumda, sempozyuma katılanlar tarafından kitapları imzalanırken, Malatya Belediyesi’nin yayın organı Değişen Malatya dergisi, hizmet ve yatırım kataloğu, Niyazi Mısri kitapçığı ile tanıtım cd si dağıtıldı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız