SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MİT'ten Savcıya: "Yetkin Yok"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:32:06
MİT'ten Savcıya:
A- A+ PAYLAŞ
 
MİT Müsteşarlığı, savcılığa görev ve yetkisizlik itirazı yaptı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapacağı olağan haftalık görüşme için bugün Çankaya Köşkü'ne çıkacak.
 
Özel yetkili savcı, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş'i ifadeye çağırdı. MİT'çilerin ifadeye çağrılması Ankara'da hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu.
 
MİT Müsteşarlığı, savcılığa görev ve yetkisizlik itirazında bulundu. MİT'ten savcılığa gönderilen yazıda "Başbakanlık'tan izin alınması gerekir. Söz konusu olaylar görevle ilgilidir, soruşturmanın Ankara'ya gönderilmesi gerekir" denildi.
 
MİT Müsteşarı Fidan, Çankaya Köşkü'ne çıktı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le görüştü. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık'ta Başbakan Erdoğan ile görüşüyor.
 
MİT müsteşarı Hakan Fidan ve diğer MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasının ardından, savcının MİT mensuplarına ne soracağı da gündeme geldi. MİT mensuplarının KCK yapılanmasının faaliyetlerinde ve eylemlerinde rolü olduğu iddia ediliyor.
 
BAŞBAKAN'IN İZNİNE BAĞLI
 
Ancak MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın ifade vermeye gitme olasılığının düşük olduğu belirtiliyor. MİT kanununa göre Fidan'ın ifade vermesi Başbakan'ın iznine bağlı. Eğer Fidan bu yönde bir talepte bulunursa, talebi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından incelenecek ve evrakın içeriğine bakılarak değerlendirme yapılacak.
 
SAVCININ YETKİSİ VAR MI?
 
Ankara ise, savcıların MİT müsteşarını ifadeye çağırma yetkisinin olup olmadığına yoğunlaşmış durumda. Çünkü CMK 250 ve 251. maddeler özel yetkili cumhuriyet savcılarına geniş yetki tanıyor. CMK'nın 250. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; şüpheli, görev ve sıfatı ne olursa olsun özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabiliyor. 251. maddenin birinci fıkrasına göre de savcıların doğrudan soruşturma yapma yetkisi var. Yani savcıların MİT müsteşarını çağırmasında hukuken bir engel görülmüyor.
 
YASAL FORMÜL ARANIYOR
 
İşte bu iki madde için şimdi Ankara’da bazı formüller üzerinde çalışılıyor. Yargının hızlandırılmasına yönelik olarak hazırlanan ve komisyon aşamasında olan yasal düzenleme paketine, bu durumun bir daha yaşanmamasını sağlayacak maddelerin eklenmesi bekleniyor.
 
SAVCI MİT BÖLGE MÜDÜRÜNÜ TUTUKLAMIŞTI
 
MİT müsteşarının terör soruşturması kapsamında ifadeye çağrılması bir ilk ancak daha önce benzer bir durum yaşanmıştı. Erzincan'daki Ergenekon yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Özel Yetkiyi Savcı Osman Şanal MİT Bölge Müdürünü ifadeye çağırmıştı. Dönemin MİT Müsteşarı Emre Taner'in olumsuz görüşüne rağmen Savcı Şanal CMK 250 ve 251. maddeyi dayanak göstererek ifadeyi almış hatta Erzincan Bölge Müdürünü tutuklamıştı.
 
NE SORULACAK?
 
KCK soruşturması kapsamında savcılığın ifadelerini talep ettiği MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş'e sorulacak soruların çerçevesi tartışılıyor.
 
İddia, MİT mensuplarının KCK yapılanmasının faaliyetlerinde ve eylemlerinde rolü olduğu yönünde.
 
Hatta MİT heyetinin, Öcalan ile PKK'nın Avrupa ve kırsal kadroları arasındaki iletişimini kuryelik yaparak sağladığı iddia ediliyor.
 
MİT'in PKK ve KCK'nın eylemlerine göz yumduğu da önemli iddialardan biri.
 
İddiaya göre MİT, gerek doğrudan temaslarında, gerekse örgüt içindeki ajanlarıyla saldırı ve eylem talimatlarına ulaştı, ancak önlenmesine yönelik harekete geçmedi. Aksine eylem talimatlarının, Kandil ve kırsal kadrolara iletilmesine aracı oldu.
 
Bir başka iddia ise Diyarbakır’daki KCK operasyonlarında, Oslo'da yapılan PKK-MİT görüşmelerini tamamlayıcı nitelikteki toplantılara ait 12 ses kaydı ve Abdullah Öcalan’ın KCK yönetimine gönderdiği 19 mektup bulunduğu. Bu mektupların içeriği de sorulacak sorular arasında.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız