SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Modern Dünyada Çocuk Kalabilmek'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi Dünya Çocuk Günü dolayısıyla bir konferans düzenledi. Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapılan konferansın konuşmacısı Şair- Yazar Mevlana İdris'ti.

Konferansla ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"Malatya Belediyesi Dünya Çocuk Günü dolayısıyla “Modern Dünyada Çocuk Kalabilmek” konulu bir konferans düzenledi.

2 Ekim Salı günü saat 14.00’de Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen konferansa, Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın yanı sıra, bazı Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri ile öğrenci ve veliler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Birleşmiş Milletler Örgütüne üye bütün ülkelerde 1954 yılından bu yana Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Dünya Çocuk Günü olarak kutlandığını, ancak çocuklara en büyük acıları da yine bu özel günü sağlayan ülkeler tarafından yaşatıldığını söyledi.

Dünyanın enerji kaynaklarını sömürmek için bahaneler arayan ve bağımsız ülkeleri işgal etmekten çekinmediklerini belirten Başkan Akın, “belki az bir kısmının harcanmasıyla bile yüz binlerce çocuğu kurtaracak milyar dolarları pervasızca silahlanmaya harcayıp heba ederek, çocukların hayatlarını ateş ve barutla söndürmeye çalışmaktalar.

Irak’ta, Somali’de, Afganistan’da ya da Çeçenya’da çocuk olmak nasıl bir duygudur, dersiniz?

Bizler bir çoğumuz, şu mübarek Ramazan gününde rengarenk süslenmiş mükellef sofralarda iftar açarak, sıcak yataklarımızda yatarken; tankların, bombaların hedefinde evleri başlarına yıkılarak, körpecik bedenleri paramparça edilen Iraklı çocuklar hangi duygular içinde bayram edecekler dersiniz?

Dünyanın dört bir yanından feryatları arşa yükselen masum çocukların hesabını kim verecek? Yüz milyonlarca damla masum kanını belki bir damla petrol kadar önemsemeyen sözde medeni ülke yöneticileri mi?

Yoksa Çocuk Hakları Günü’nü misket bombalarıyla parçaladıkları körpe bedenlere inat, görkemli törenlerle kutlayan İngiltere, Amerika ve bunun gibi ülkeler mi?” şeklinde konuştu.

İslam dininin ve Peygamberimizin insan haklarına ve özellikle de çocuklara çok büyük önem verdiğini söyleyen Başkan Akın, çocukların layıkıyla büyütülüp, eğitilmeleri üzerinde önemle durulduğunu belirterek; “Sevgili Peygamberimiz her vesileyle selamlaşmayı tavsiye buyurmuş, rastladığı çocuklara her defasında selam vermiş, onlarla konuşmuş, şakalaşmış; Secdede iken bile sırtına çıkan torunlarına müdahale etmemiş, rahatsız olmamaları için secdeyi uzatmayı tercih etmişlerdir” dedi.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara ne kadar büyük önem verdiğini, dünyada bir ilk olan, 23 Nisan Milli Egemenlik Gününü aynı zamanda bir Çocuk Bayramı olarak ilan ederek gösterdiğini kaydeden Başkan Akın, konuşmasını Atatürk’ün 1922 yılında Bursa’da çocuklara söylediği şu sözlerle bitirdi:

“Küçük hanımlar, küçük beyler!
Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, bir bahtının aydınlığısınız. Memleketi asıl aydınlığa gark edecek sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz …”

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansın konuşmacısı Şair-Yazar Mevlana İdris programın düzenlenmesinden dolayı Belediye Başkanı H.Cemal Akın ile diğer yetkililere teşekkür ederek, Malatya’da olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Modern dünyanın, sanayi devriminden sonraki dünyaya verilen isim olduğunu ve bugünkü yaşadığımız dünyanın modern dünya olduğunu söyleyen Şair-Yazar Mevlana İdris, dünyanın artık küresel bir köy olduğunu söyledi.

Çocukluğun insanoğlunun kaçamadığı bir dönemi olduğunu, herkesin bir zamanlar çocuk olduğunu belirten İdris, konuşmasında özetle şunları söyledi: “Nüfusumuzun büyük bir çoğunluğu çocuklardan oluşuyor. Şu anda sadece okula giden çocuklarımızın sayısı 15 milyon civarında.

Modern dünyada çocuğun çocuk olarak kalması mümkün mü? Dünyamızın durumu pek iyi değil. Krizler var, bu krizlerin en büyük kurbanları ise çocuklar.”

Çocukların hayatlarının aile, okul, toplum ve dijital dünyada geçtiğini, bunların dışında hayat süren çocukların çok farklı bir çocuk olacağını kaydeden Mevlana İdris, “Televizyon, şekilde birleştirici ancak özde ayrıştırıcı özelliği vardır. Çocuklar evde anne-babasıyla konuşarak geçireceği zamanını televizyon alıyor. Okullarda ise tek bir müfredat uygulanıyor. Orada da tek hedef Üniversiteye girmek. Diğer zamanlarda da çocuklar bilgisayar, televizyon, cep telefonu gibi aletlerle zaman geçiriyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’de çocuk sorunlarının çok olduğunu, bunun çözülememesinin sebebinin ise yoksulluk olduğunu belirten Mevlana, ülkemizdeki çocuklardan 4 kişiden birinin yoksul olduğunu, 5 kişiden birisinin çalıştığını söyledi. İdris Türkiye’deki çocuk sorunlarıyla ilgili olarak özetle şunları söyledi:

“Sokak çocukları her geçen gün artıyor. Çocuk ihmali ve istismarı artıyor. Çocuk hakları ihlallerinde önde gelen ülkeler arasındayız. 0-18 yaş sağlık güvencesi sağlanamadı. Çocuklar dersane ile okul arasında mekik dokuyor. Türkiye’deki çocuk göstergeleri, dünya ortalamasının altında kalıyor. Çocukların sorunu çok. Bütün dünyada 300 bin dolayında çocuk asker bulunuyor. Medyanın hitap ettiği yaş ortalaması da 13 yaş.

Konferansın sonlarında kendisinin yazdığı bir çocuk masalı okuyan Mevlana İdris, çocukların dünya için bir sorun olmadığını söyledi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız