SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Moleküler Genetik ve Tarım" Paneli

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:46:16
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünün ortaklaşa organize ettikleri, “Moleküler Genetik ve Tarımda Uygulama Alanları” konulu panelin 29 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirileceği bildirildi.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Bayram Murat Asma, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

“Birçok bilim insanına göre yaşadığımız yüzyıla ve geleceğe damgasını vuracak bilim dallarından birisi de Moleküler Biyoloji ve Genetik’tir. DNA’nın ikili sarmal yapısı üzerine James Watson ve Francis Crick’in ortaklaşa yaptıkları çalışma “Nükleik asitlerin moleküler yapısı” başlığıyla 25 Nisan 1953’de Nature dergisinde yayınlanmasından kısa süre sonra moleküler biyolojide önemli gelişmeler yaşanmıştır. Moleküler biyoloji konusunda 1970’li yıllarda ivme kazanan araştırmalar bugün artarak devam etmektedir. Bu alandaki çalışmaları bir dağın zirvesinden vadiye doğru yol alan kartopuna benzetebiliriz. Nasıl kartopu zirveden vadiye doğru ilerlerken hem hızı hem de kütlesi artıyorsa moleküler biyoloji konusunda yapılan çalışma ve elde edilen başarıların da gelecekte benzer şekilde artacağı düşünülmektedir.

Bilindiği üzere canlıların genetik özellikleri hücredeki nukleusda bulunan DNA moleküllerinde depolanmıştır. DNA’da aynı kimyasal kod ile yazılmış şifreler organizmanın mevcut bilgilerini gelecek nesillere aktarma işlevine sahiptir. DNA’nın keşfinden bugüne kadar; bitki ıslahında moleküler belirteçlerin keşfi, transgenik bitkilerin geliştirilmesi, hızlı, bol ve kaliteli ürün elde edilmesi, hastalıkların tanı ve tedavisi,  kök hücre araştırmaları, kanser tanı ve tedavi yöntemleri, çevre sorunlarının çözümünde önemli gelişmeler sağlanmış ve başarılar elde edilmiştir.

Günümüzde moleküler genetiğin önemi artmaktadır. Moleküler tekniklerin hangi aşamada, hangi amaçlarla kullanılacağı, amacına en uygun moleküler genetik yönteminin hangisi olduğu  uzmanlarca tartışılmaktadır. Son yıllarda moleküler genetikte; genetik farklılıklar, genlerin haritalanması,  belirteçlerin geliştirilmesi ve bu belirteçlere bağlı ıslah çalışmaları, kantitatif karakter lokusu ve fonksiyonel genlerin bulunması gibi konular ön plana çıkmıştır.

Moleküler biyolojide son gelişmelerin ele alınacağı toplantı 29.Şubat 2012 Çarşamba günü saat 14:00’de İnönü Üniversitesi Tacan Kampusunda yapılacaktır.

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünün ortaklaşa organize ettikleri  “Moleküler Genetik ve Tarımda Uygulama Alanları” konulu panelde konunun uzmanları olan Prof. Dr. Hikmet Geçkil, Yrd. Doç. Dr. Ceren Acar, Yrd. Doç. Dr. Mert Sözen, Yrd. Doç. Dr. Emre Dayanç, Çin’den ülkemize gelen ve üniversitemizde öğretim görevlisi olarak çalışan Yuan Hongling tarafından sunumlar yapılacaktır.

Toplantı ücretsiz olup Moleküler Biyoloji ve Genetik konularına ilgi duyan herkes davetlimizdir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız