SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mor Reyhan İçin Kurutma Tesisi Kuruluyor

0
Güncellendi - 2018-05-18 20:24:58
Mor Reyhan İçin Kurutma Tesisi Kuruluyor
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye bitki çeşitliği kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk ürün olan Arapgir’in Mor Reyhanı için kurutma tesisi kuruluyor.

Arapgir Mor Reyhanı Kurutma Tesisi Projesi için DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ve Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun katılımlarıyla protokol imzalandı.

Proje ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, "Geçtiğimiz aylarda coğrafi işaret başvurusu tescillenen ve Arapgir ilçemizde yetiştirilen Mor Reyhanla ile ilgili olarak; Arapgir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi tarafından hazırlanıp, 2016 yılında Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne sunulan AR-GE projesi destek almaya hak kazanmıştı.  Proje ile kuru üründen katma değeri yüksek çay, şerbet, organik sinek kovucu, krem, sabun, kolonya vb. ürünler elde edilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüştü.  2017 yılında, belediyemizin örnek iki parselinde 60 dekarlık alana 300.000 adet fide dikilmiş, ayrıca 100 dekar sözleşmeli üretim ve 100 dekar civarında da çiftçilerin rutin olarak ektiği alanla beraber toplam 260 dekar alandan, 750 ton civarında yaş reyhan üretimi gerçekleştirilmiştir.  Gelinen noktada, reyhan çayı    başta olmak üzere 6 adet ticari ürün geliştirilmiş ve bu çalışmalarda Arapgir Belediyesi bölgede aktif bir rol üstlenmiştir.

2017 yılında ekilen alanlardan elde edilen yaş reyhanların işlenmesi, Belediye bünyesinde oluşturulan ve zor şartlardaki doğal kurutma alanında gerçekleştirilmiştir.  Yapılan araştırmalarda reyhanın makineli sistemlerle kurutma işlemlerinin yapılmasının daha doğru sonuçlar verdiği ve içerisindeki uçucu maddelerin, kokusunun, yağ değerlerinin etkin bir şekilde muhafaza edildiği tespit edilmiştir.  2018 yılında, sözleşmeli üretimlerden elde edilecek olan 2 bin ton civarındaki yaş reyhanlar için, kurutma sistemlerine acilen ihtiyaç duyulmuş, buna yönelik olarak hazırlanan proje ve yapılan girişimler neticesinde; Doğu Anadolu Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile mutabakata varılarak, talep edilen reyhan kurutma tesisi için 850.000 TL. ödenek tahsisi gerçekleştirilmiştir.

Bu kapsamda; Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkına İdaresi Başkanlığına bağlı heyet Arapgir’e gelerek, yapılan çalışmaları yerinde incelemesinin ardından, hazırlanan proje çerçevesinde oluşturulan Arapgir Mor Reyhanı Kurutma Tesisi Projesi için imzaları atmış durumdayız. Vatandaşlarımıza ve ilçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Emeği geçen herkese teşekkürler. İlimiz ve Arapgir için çok önemli bir çalışma. Tarıma ve istihdama büyük katkı. Tüm vatandaşların bu doğal ürüne sahip çıkması gerekli. Tebrikler .
    0
    0
    Yanıtla