SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Moskova'da İntihar Saldırısı

A- A+ PAYLAŞ

Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan Domodedovo Uluslararası Havaalanı'nda bugün meydana gelen patlamada 30'un üzerinde kişi hayatını kaybederken, en az 46 kişi de yaralandı.

AP ajansına konuşan bir havalimanı sözcüsü, Moskova’nın en işlek havaalanı olan Domodedovo’da meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerinin sayısının 35'e yükseldiğini ifade ederken, 46 kişinin de yaralandığını belirtti.

Rusya Sağlık Bakanlığı ise yaralı sayısını 130 olarak açıkladı. Yaralılardan 20'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Yetkililer, olayı bir "terör saldırısı" olarak nitelendirirken, patlamanın dış hatlar geliş terminalinin bagaj teslim bölümünde meydana geldiği bildirildi. Patlamanın ardından terminalde mahsur kalan yolcuların tahliyesi duvar yıkılarak yapılabildi.

Interfax'a konuşan bir güvenlik kaynağı, "Elde edilen ilk bulgulara göre, patlamaya bir intihar saldırganının üzerindeki bombayı devreye sokması neden oldu" dedi. Patlamanın yerel saatle 16:30 (TSİ 15:30) sularında gerçekleştiği açıklandı.

İlk başta gelen bilgiler, birden fazla canlı bombanın olabileceği yönündeydi. Ancak daha sonra saldırıyı tek kişinin gerçekleştirdiği açıklandı. Polis ayrıca, bombanın bir bagajın içine yerleştirilmiş olması olasılığını da değerlendiriyor.

Patlamadan kısa süre önce Düsseldorf, Odessa ve Londra uçaklarının havalimanına indiği bildirildi. Itar-Tass ajansı ise, TSİ 13:00 ile patlama saati arasında İstanbul, New York, Dubai, Aşkabat, Kahire, Londra, Viyana, Münih, Hamburg, Tokyo ve Hurgada'dan gelen yolcuların havalimanına indiğini belirtti.

Russkaya Sluzhba Novostei radyo istasyonu bir görgü tanığının ifadelerini aktardı. Viktor isimli görgü tanığı havaalanının dışında araç beklediği sırada bir patlama sesi duyduğunu söyledi. Viktor, “Patlamanın ardından üzeri et parçalarıyla ve kanla kaplı bir polis gördüm. ‘Kurtuldum! Kurtuldum!’ diye bağırıyordu” dedi.

MEDVEDEV: SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Patlamanın ardından üst düzey ulaştırma yetkilileriyle buluşan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, saldırının arkasında olanların en kısa zamanda yakalanarak, cezalandırılacağını ifade etti.

Ülkedeki ulaşım merkezlerinde özel güvenlik önlemleri alınması için talimat veren Medvedev'in, "Domodedovo Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenlerini yasını tutuyoruz" ifadesini kullandığı bildirildi.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Medvedev'in çarşamba günü başlayacak Davos zirvesine de katılmayacağı belirtildi.

Güvenlik yetkilileri, olayla ilgili üç kişinin arandığını açıkladı.

UÇUŞLAR DİĞER ALANLARA YÖNLENDİRİLİYOR

Medvedev'in emriyle Moskova'daki diğer havaalanları Vnukovo ve Sheremetyevo'da da polis alarma geçerken, Rus borsasında da düşüş yaşandı. Rusya Merkez Bankası, olayın rubleyi etkilemesini beklemediğini duyurdu.

Rus medyası, Domodedovo Havalimanı'na yapılan uçuşların başka havalimanlarına yönlendirildiğini ifade etti.

Domodedovo genelde Moskova’nın en modern havaalanı olarak görülüyor. Ancak havaalanının güvenlik prosedürleriyle ilgili daha önce de tartışmalar yaşanmıştı.

2004 yılında iki intihar bombacısı havaalanındaki görevlilerden yasadışı bilet satın alarak Domodedovo’dan uçağa binmeyi başarmıştı. Bombacılar üzerlerindeki patlayıcıları havadayken devreye sokmuş, iki uçakta toplam 90 kişi hayatını kaybetmişti.

Domodedovo Havalimanı'nı geçen yıl 22 milyondan fazla yolcu kullandı. Domodedovo Havaalanı'na, başta THY olmak üzere Türk havacılık şirketleri de sefer gerçekleştiriyor.

Moskova metrosunda geçtiğimiz mart ayında Dağıstanlı iki kadın intihar bombacısı tarafından düzenlenen çifte saldırıda 40 kişi hayatını kaybetmişti.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA DA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Domodedovo Havaalanı'ndaki patlamanın ardından İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da güvenlik önlemleri artırıldı. DHA'nın haberine göre, güvenlik önlemlerinin üst düzey uygulandığı Atatürk Havalimanı'nda, polis ve özel güvenlikçiler de konu ile ilgili olarak bilgilendirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız