SON DAKİKA
SON DEPREMLER

MOTAŞ: "Takdiri İlahi"!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:53:23
MOTAŞ:
A- A+ PAYLAŞ

Belediyenin şehiriçi yolcu taşımacılığı yapan MOTAŞ şirketinden, şirket faaliyetleri ile ilgili eleştiri ve iddialar üzerine bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:

"Son günlerde bazı basın yayın organları ile bazı siyasi partiler tarafından Belediyemiz iştiraklerinden MOTAŞ ile ilgili bir takım asılsız ve gerçeklerden uzak iddialar gündeme getirilmektedir. 

Söz konusu bu iddialar ile ilgili olarak aşağıdaki basın açıklamasının yapılması kaçınılmaz olmuştur: 

“Belediyemizin en büyük hisse sahibi olduğu iştiraklerinden MOTAŞ, şu an itibari ile toplamda 142 otobüs ile gerek Malatya merkez, gerekse birçok ilçe ve beldeye toplu taşıma hizmeti vermektedir. Sabah 05.30’dan itibaren seferlere başlayan belediye otobüsleri ancak gece saat 01.00 gibi garaja dönmektedirler. 

Motaş, tamamen hizmet odaklı faaliyet gösteren bir şirket konumundadır. Bunun bir göstergesi olarak belediye otobüsleri yolcu sayısına, yolcu yoğunluğuna bakmadan, saati geldiğinde hareket etmektedirler. Ayrıca, ilgili yasalar gereği basın mensupları, engelli, şehit – gazi yakınları, posta dağıtıcıları, Maliye Bakanlığı’nca çıkarılan Bütçe Uygulama Talimatnamesi gereği belirlenmiş olan kamu personelleri, muhtarlar, atmış beş yaş üstü vatandaşlar, Toplu İş Sözleşmesi gereği belediye personelleri gibi toplu taşıma araçlarını kullananlardan bir kısmı ücretsiz, bir kısmı ise çok cüzi bir ücret karşılığında bu hizmetten faydalanmaktadırlar. 

Yine sosyal amaçlı gerçekleştirilen etkinlikler, fuarlar, gösteriler, geziler ve cenazeler için gönderilen belediye otobüsü sayısı da azımsanmayacak düzeydedir ve bu araçlar mevcut hatlardan çekilerek gönderilmektedir. Bu durum şirket açısından bir yandan yolcu kaybına diğer yandan önemli bir maliyet artışına sebep olmaktadır. Bu durum, hizmet amaçlı faaliyet göstermenin bir gereği olarak düşünüldüğü için söz konusu durum ekonomik kayıp değil sosyal kazanç olarak değerlendirilmektedir.

Belediyemiz toplu ulaşım sistemi bünyesinde “Akıllı Kart” ve “Akıllı Bilet” kullanılmaktadır. Akıllı Kartlar resimli ve resimsiz olmak üzere iki şekilde kullanılmakta olup; resimli kartlar abonman tarifesi yüklenebilen indirimli, tam ve emekli kartlarıdır. Aile kartları ise resimsiz olarak kullanılan akıllı kartlardır. Bu kartlar, tekrar tekrar kullanıma imkân veren, biniş (bakiye) yükleme özelliğine sahip, ücretsiz aktarmalara ve benzeri uygulamalara uygun olan ulaşım kartlarıdır.

Akıllı Biletler ise içerisinde 2 – 4 – 6 – 10 biniş hakkı olan kartlardır. Bu kartlar özellikle şehrimize geçici süreli gelen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak planlanmış ve uygulamaya geçirilmişti. Büyük illerin ulaşım sistemlerinde olduğu gibi Belediyemiz toplu ulaşım sisteminde de akıllı biletlerin kullanım oranları oldukça az sayıdadır. Akıllı kartların abonmanlık ve aktarma avantajları göz önüne alındığında akıllı bilet kullanımının daha pahalıya geldiği aşikârdır. Akıllı biletle yapılan binişlerin % 5 – 9 oranlarında kalması tarife farklılığından ve akıllı kartların avantajlarından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla akıllı biletlere yapılan zam ile geliri artırmak değil, vatandaşları akıllı kart kullanımına teşvik etmek suretiyle abonmanlık ve aktarma sistemlerinden yararlanmalarını sağlamak amaçlanmıştır. 

Öte yandan son günlerde yine bazı basın yayın organlarında yer alan ve MOTAŞ Şirketinin yıllık zararı diye belirtilen miktarların gerçekle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Zira belirtilen rakamlar, MOTAŞ A.Ş.’nin birkaç yıllık toplam gelir ve gideri düzeyinde olup, böyle bir zararın meydana gelmesi mümkün değildir. 

Kurumsallaşma sürecinin bir gereği olarak şirketimiz uluslar arası bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenerek bu alanda da gerekli şeffaflık sağlanmıştır. İstenildiği takdirde yasal prosedürlerin yerine getirilmesi halinde kurum verilerimiz aynı şeffaflıkla paylaşılmaktadır.

Makam aracımızın iki kez kaza yapmış olması üzerinden yapılan eleştirilerin yersiz olduğunu ve takdiri İlahi’ nin engellenemeyeceğini belirtmek gerekir. Bu kazaların keyfi yapıldığı yönünde yansımalar meydana getiren açıklamalar tümüyle etik sınırlarını aşan ve insanlık adına büyük üzüntü veren niteliktedir. Ayrıca söz konusu her iki aracın kaskolu olması dolayısı ile şirketimizin herhangi bir zararı oluşmamıştır.

4 YILLIK SÜRE ZARFINDA YAPILAN HİZMETLER

•Filomuza 57 adet araç alınmıştır,

•Vatandaşlarımız “Akıllı Sistemler” ile tanıştırılmıştır,

•Araç içi yolcu bilgilendirme sistemi devreye alınmıştır,

•Araçlarımızın tamamı güvenlik kameraları ile donatılmıştır,

•Akıllı durak sistemi hayata geçirilmiştir,

•Bütün araçlarımıza seslendirme sistemleri monte edilerek durak isimlerinin sesli ve görüntülü olarak anons edilmesi sağlanmıştır,

•Ulaştırma sistemlerinin işlerliğini ve kalitesinin bir göstergesi olan mobil uygulamalar hayata geçirilmiştir (www.akillibiletim.com ve mobil uygulaması),

•Araçlarımızın teknik anlamda daha güvenli ve konforlu hizmet edebilmesi için kademe birimimizin ve garajımızın yeniden yapılandırılması,

•2010 yılından itibaren kurumsallaşma süreci başlatılmış olup idari ve yönetimsel açıdan gerekli bütün planlamalar yapılarak hayata geçirilmiştir,

•Hizmet içi eğitim seminerleri düzenli olarak gerçekleştirildi,

•Ulusal ve uluslar arası platformlarda toplu taşıma sektöründe söz sahibi bir kurum olmak gayesiyle UITP (International Association of Public Transport) üyesi olduk,

Özetle, Malatya Belediyesi MOTAŞ Şirketi; hizmet odaklı hizmet vermekte olup, kar amacı gütmemektedir. Bu nedenle halkımıza daha kaliteli, güvenli ve hızlı bir şekilde toplu taşıma hizmeti vermek amacıyla çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız