SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ticaret Borsası TÜRİB Acentası

0
Güncellendi - 2019-12-12 20:41:26
Ticaret Borsası TÜRİB Acentası
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası (TB), tarımsal ürün piyasalarında çiftçilere ve tüccarlara büyük kolaylık sağlayacak olan TÜRİB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) acenteliğini aldı. Bundan böyle üreticiler ve ihracatçılar, lisanslı depolarda saklanan ürünleri elektronik ürün senetleri ile alıp satabilecek.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, konuyla ilgili  yaptığı açıklamada, lisanslı depoculuk yapan borsaların Türkiye Ürün İhtisas Borsasına geçmek zorunda olduğunu belirterek “Biz de bu çerçevede müracaatımızı yapmıştık ve yapılan değerlendirmeler sonucunda Malatya Ticaret Borsası, Türkiye Ürün İhtisas Borsası için acenteliği aldı” dedi.

Bu acenteliğin ürün alım satımında özellikle çiftçiler ve tüccarlara büyük kolaylık sağlayacağını belirten Özcan “Örneğin TMO’dan ürün satın almak isteyen üreticilerimiz veya tüccarlarımız bu siloların bulunduğu illere gitmek zorundaydı ama acenteliğimizden sonra artık o illere gitmek zorunda kalmayacaklar. Biz artık bu sistemi Malatya Ticaret Borsasına kazandırdık ve şu ana kadar da 7 müracaat aldık. İlk alış- verişimizi de sağladık” diye konuştu.

Ankara’da önceki gün TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkloğlu başkanlığında, Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Olağan Genel Kurulu sonrasında düzenlenen, Aracılık Sistemi İstişare Toplantısı’na katılan Ramazan Özcan, bu toplantının gündeminin aracılık sistemi olduğunu söyledi.

Bölge illerinde ticaret borsalarının bir araya gelerek elektronik ortamda alım satım işini yapacak, yani aracılık rolü üstlenecek bir şirket kurulacağını aktaran Özcan, “Dünyada tarımın geliştiği bütün ülkelerde bu sistem oturmuş. Bu şirket aracılığı ile ürün alınıp satılacak. Şirket kuracağız, ürün satın almak isteyen kişiler bu şirket aracılığı ile işlemlerini yapabilecekler” dedi.

TÜRİB FAALİYET ALANLARI NEDİR?

TÜRİB, elektronik ürün senetlerinin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem görebilmesini teminen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 53’üncü maddesi çerçevesinde ELÜS ve ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü piyasaları işletmek üzere kurulmuştur.

ELÜS piyasasında, depolanması amacıyla teslim ettiği ürün için lisanslı depo işletmesince düzenlenen ELÜS’ü elinde bulunduran veya Borsa’da söz konusu senetlerin alım satımını gerçekleştirmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler "Yatırımcı" olarak işlem yapabilirler.

TÜRİB faaliyete geçtiğinde yatırımcıların ELÜS işlemlerine herhangi bir kesintiye uğramadan devam edebilmesi için TÜRİB'e kayıt olması gerekmektedir. ELÜS işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar, TÜRİB'e kayıt için gerekli belgelerle birlikte acentelik sözleşmesi imzalamış olan borsalara başvuracaklar.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız