SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mübarek'in Türkiye Ziyareti

A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bölgede varolan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi gerektiğini belirterek, "Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer ve Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Çankaya Köşkü'nde başbaşa ve heyetlerarası yapılan görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaptılar. Cumhurbaşkanı Sezer, 'dost ve kardeş' Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mübarek'i ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Mısır'ı ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir dost ve ortak olarak gördüklerini ve ilişkilerin her alanda daha da ileriye götürmek istediklerini dile getiren Sezer, son yıllarda Türkiye ile Mısır arasında yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerin bu amaca önemli katkıda bulunduğunu belirtti.

Aralık 2005'de Mısır'a yaptığı ziyaret sırasında, ilişkilerde önemli bir dönemeç oluşturan Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanmasına tanıklık ettiklerini anımsatan Sezer, "Sayın Cumhurbaşkanının ülkemizi ziyaretinin, karşılıklı anlayış ve işbirliğimizi pekiştireceğini düşünüyoruz" dedi. Mübarek ile başbaşa ve heyetlerin katılımıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ilişkileri kapsamlı olarak gözden geçirmek olanağını bulduklarını vurgulayan Sezer, şunları kaydetti:

"Başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, işbirliğimizin her alanda çeşitlenerek gelişmekte olduğunu mutlulukla gözlemledik. Önümüzdeki dönemde değerlendirebileceğimiz yeni işbirliği olanaklarını ele aldık. Stratejik ilişkilerimizin bütün yönlerini ele alacak bir resmi çerçeve oluşturmak üzerinde de mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ayrıca, ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk. Ortadoğu'da giderek ağırlaşan sorunlar bölge halkları arasında karamsarlığa yol açmaktadır. Bölgede var olan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir".

Sezer, Ortadoğu'nun bir barış ve işbirliği alanına dönüştürülmesi yolunda Mısır'la görüş birliği içinde olduklarını ve Mübarek'le bölgenin içinden geçtiği bu duyarlı dönemde danışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi konusunda uzlaşıya vardıklarını bildirdi.

Görüşmede, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusundaki ortak kararlılığının yinelediğini, Filistin sorununun ivedilikle çözümlenmesi yönündeki bölgesel ve uluslararası çabalara tam desteklerini dile getirdiklerine işaret eden Sezer, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Mısır, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına katkı amacıyla etkin ve yapıcı tutumlarını eşgüdüm ve dayanışma içinde sürdürmek konusunda anlayış birliği içindedir. Cumhurbaşkanı Sayın Mübarek'in bu ziyaretinin, Türkiye ve Mısır arasındaki işbirliğinin her alanda daha da geliştirilmesine, bölge istikrarının pekiştirilmesine yönelik çalışmalara katkıda bulunacağına inanıyor, hepinizi içtenlikle selamlıyorum".

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ise 'değerli dostum' diye hitap ettiği Cumhurbaşkanı Sezer ile son derece olumlu bir ortamda görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası sorunları ele aldıklarını ifade etti.

Görüşmelerin, iki kardeş ve dost ülkenin halkları arasındaki ilişkilerin sağlamlığını ortaya koyduğunu vurgulayan Mübarek, Filistin sorununun çözümüne yönelik barış sürecini ve Irak ile ilgili soruna ilişkin görüş alış verişinde bulunduklarını kaydetti. Mübarek, Irak'ın toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin korunması için, Filistin sorununun çözümüne yönelik barış sürecine benzer şekilde aynı çabaların gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, bölgedeki sorunların barışçıl yöntemlerle çözümlenmesi konusunda Türkiye ile görüş birliği içinde olduklarını dile getirdi. Mübarek, Ortadoğu'nun barış ve güvenliğinin sağlanarak, halklarının refah ve mutluluk içinde olabilmesi için yeni sorun kaynaklarının yaratılmasından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Mübarek, Türkiye ile Mısır'ın uluslararası sorunlara ilişkin BM politikalarını desteklediğini ve her türlü nükleer ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi, Ortadoğu'nun bu silahlardan arındırılması ve uluslararası toplumun terörle mücadelesine destek verilmesi hakkında da iki ülke arasında görüş birliği bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Sezer ile Türkiye-Mısır ilişkilerini de her yönüyle ele aldıklarını belirten Mübarek, bu çerçevede ticaret, sanayi, petrol, gaz ve elektrik alanlarındaki gelişmeleri konuştuklarını kaydetti. Mübarek, Türkiye-Mısır ilişkilerinde son 2 yılda yeni bir ivme elde edildiğini ve ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için iki ülkenin de istekli olduğunu sözlerine ekledi.

ERDOĞAN'I KABUL..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Mısır ilişkilerinin bugünkü müstesna düzeye gelmesi için verdiği destekten dolayı Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, Başbakan Erdoğan'ı Camlı Köşk'te kabul etti. Alınan bilgiye göre görüşmede, iki ülkenin ortak gündeminde yer alan konular ele alındı. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Mısır arasında 50'yi aşkın anlaşma bulunduğunu işaret ederek, 2 ülke ilişkilerinin bugünkü müstesna düzeye gelmesi için verdiği destekten dolayı Mübarek'e teşekkür etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ise, son 2 yıldır karşılıklı olarak kapıları açtıklarını ifade ederek, üst düzey karşılıklı ziyaretlerin artarak sürmesini arzu ettiklerini dile getirdi. Erdoğan ve Mübarek'in ikili ticaret hacminin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıkları bildirilirken, görüşmede Türkiye ile Mısır'ı ilgilendiren, bölgesel konularla ilgili görüş alış-verişinde bulunulduğu da kaydeldi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız