SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Mücadele İçin İşbirliği Yapılacak'

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:53:28
'Mücadele İçin İşbirliği Yapılacak'
A- A+ PAYLAŞ

Arapgir Sivil Toplum Platformu üyesi Arapgir Kültür Derneği'nin öncülük ettiği Yüksek İstişare Kurulu, İstanbul'da toplandı ve çeşitli kararlar aldı. Kozluk Çayı üzerinde uygulanmak istenen HES projesinin durdurulmasının yanı sıra bu yıl yapılamayan Bağbozumu Şenlikleri'nin değerlendirildiği belirtilirken, bu konuda alınan kararlar açıklandı.

Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

"Arapgir Sivil Toplum Platformu üyesi Arapgir Kültür Derneği’nin öncülüğünde Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ve 26 köy derneğinin yoğun katılım gösterdiği toplantı, Green Park Merter Hotel’de yapıldı.  Toplantının açılış konuşmasını yapan Arapgir Sivil Toplum Platformu sözcüsü ve Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, iki gündem maddesi olan Arapgir Bağbozumu Şenlikleri’nin iptali üzerine yaşanan ekonomik ve manevi kayıplar ile Arapgir’in doğasını bozacak olan proje HES üzerinde duruldu. 

 Moderetörlüğünü Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin’ nin yaptığı toplantıya Arapgir Kültür Derneği Yüksek İştişare Kurulu üyelerinden Yüksel Çengel, Yusuf  Uludağ, Prof.Dr. Seyfettin Uludağ,M.Ali Akalın,Halim Bölükbaşı, Sefa Bingüler,Hasan Akalın, İlhami Saruhan, İbrahim Parlar, Sadık Salman,M.Ali Büyüktarla katılırken Arapgir Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Deniz Kutlu,Mesut Kavukoğlu, Av.İbrahim Kotan, Zühtü Gürşen ,Pınar Bingüler,Murat Dönyanoğlu, İlhan Gürkan’ da hazır bulundular. Yine toplantıya Arapgir Sivil Toplum Üyelerini temsilen,

Eğnir Köyü Dernek Başkanı, Hüseyin Kara

Bostancik Köyü Dernek Başkanı A.Galip Bildirici

Ciğnir Köyü Dernek Başkanı Hıdır Turgut

Suceyin Köyü Dernek Başkanı İmam Yaman

Yeşilyayla Köyü Dernek Başkanı Hüseyin Mert

Sipahiuşağı Köyü Dernek Başkanı Mehmet Koçdağ

Koru Köyü Derneği adına Şemsettin Gültekin

Sinikli Köyü Dernek Başkanı Cemal Uzun

Deregan Köyü Derneği adına Dursun Aydoğdu

Günyüzü Köyü Dernek Başkanı Asker Çataltaş

Gözeli Köyü Dernek Başkanı Bayram Kaya 

Boğazlı Köyü Derneği adına Rıza Salman

Kayakesen Köyü Dernek Başkanı Ahmet Taşpolat

Yaylaçık Köyü Dernek Başkanı Hüseyin Kaya

Onar Köyü Dernek Başkanı M.Ali Tanrıvermiş

Konducak Köyü Dernek Başkanı Zühtü Gürşen

Çakırsuyu Köyü Dernek Başkanı Kasım Pektaş 

Gebeli Köyü Dernek Başkanı Ali Rıza Kılınç

Çaybaşı Köyü Derneği Başkanı Abdullah Eren 

Alışlı Köyü Derneği , Taşdibek Köyü Derneği, Eski Arapgir Köyü Derneği üyeleride toplantıya katıldı. 

Toplantıya ayrıca misafir olarak davet edilen Malatya Eğitim Vakfı Başkan Vekili Muammer Şahin ve Pötürge Belediye Başkanı Dr.Nejdet Ayaydında katıldılar.

Uzun süren görüşmelerin neticesinde Arapgir Sivil Toplum Platformu üyesi olan Arapgir Kültür Derneği ve 26 Köy Derneği’nin yayınladığı sonuç bildirgesinde şu temennilerde bulunulmuştur. 

ARAPGİR BAĞBOZUMU ŞENLİKLERİ KARARLARI 

-Arapgir’in en önemli tanıtım etkinliği olan Bağbozumu Festivali’nin iptal edilmesi ilçemizin önemli bir tanıtımın yapılamamasına ve ekonomik kayıba neden olduğu sonucuna varıldı. 

-Arapgir Bağbozumu Festivali’nin düzenlenmesi için yapılan toplantılar sonrasında çıkan tahmini bütçesi 78 bin lira olarak hesaplandı. Bunun neticesinde yapılacak olan şenlik organizasyonda yer alan konser, sempozyum, konaklama, yemek, ulaşım ve üzüm yarışması gibi tüm çalışmaların giderleri belirlenerek Arapgir Kültür Derneği tarafından 26 derneğimizin verdiği katkılar neticesinde 29 bin TL’lik para toplanmıştır. Ancak hazırlıklar son aşamaya geldiği noktada ise ikdidar partisinin  iptal edin uyarısı Arapgir Bağbozumu Şenlikleri'nin yapılmamasına sebep olmuştur. 

-Bu 29 Bin TL içinde sanatçı kaporaları, uçak rezervasyonları ve baskılı malzemelerin heba olmasına neden olmuştur. Bunun neticesinde de Köy Dernekleri ve Arapgir esnafında heves ve hayal kırıklığına ile maddi kayıplara sebep olmuştur. 

-Toplantı sırasında Tertip Komitesi adına harcamaları yapan Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin Bağbozumu Şenliklerinin İptal edilmeden önce yapılan harcamaları ( 29.Bin TL) belgeleri ile katılımcılara ibra etti.

-Bağbozumu Şenliklerinin iptal edilmesiyle mağdur olan ve bağış yapan derneklerimiz, tertip komitesinden herhangi bir iade taleplerinin olmayacağını belirttiler.

-Arapgir Bağbozumu Şenlikleri sadece bir eğlence programı olarak algılanması bizi çok üzmüştür. Bu durum Arapgir'e gelecek binlerce hemşehrimizin ve ilçede hazırlık yapıp ekonomik getiri bekleyen esnafları zor durumda bırakmıştır. Maddi ve manevi olarak Arapgir adına mağduriyet yaşandığı dile getirildi.

-Bu şenliğin iptalinin Arapgir birlikteliğine zarar verebileceği, devlet millet işbirliğine olumsuz etki yapabileceği ve ileriki süreçte de devam edebileceğine yol açacağı sonucuna varıldı. Önümüzdeki süreçte bu olumsuzlukların yaşanmaması için Arapgir Sivil Toplum Birliği Üyeleri ile Arapgir’de ki tüm yerel idare ve mesleki odalar ile iş birliği yapılması özellikle dile getirildi, bu çalışmaların Arapgir Sivil Toplum birliği adına Arapgir Kültür Derneği başkanlığında yapılması kararlaştırıldı. 

-Özellikle son 4 yıl içinde bölgemizde örnek proje ve çalışmaları ile iş birliği içersinde olan ve büyük takdir toplayan  Arapgir Kültür Derneği ,Arapgir Belediyesi, Arapgir Kaymakamlığı süreci zarar görmemelidir. Bu anlamda başarılı bir şekilde devam eden özellikle restorasyon çalışmaları ve bağcılığımızın yaşadığı sorunların giderilmesi yine Arapgir’i olumsuz etkileyecek Kozluk Vadisinde ki HES’ lerin engellenmesi en önemli görevler olarak sıralanarak altı çizildi. 

-Arapgir’in tanıtılmasına ve ekonomik olarak büyümesine katkı sunan her yıl eylül ayında yapılan Bağbozumu Şenlikleri’nin aksatılmadan devam etmesi en büyük temenni olarak belirtilerek bu konuda yürüteç görevini üstlenen tertip komitesinin alacağı kararının beklenilmesini toplantı konuşmacıları özellikle dile getirdiler.

HES PROJESİ KARARLARI 

-Arapgir Kozluk Vadisi üzerine yapılması planlanan ve doğal felakete yol açacak olan HES  projesindeki Kozluk Regulatörü ve Beton Santrali’ne karşı Arapgir Sivil Toplum Platformu olarak birlikte hareket edilmesi kararlaştırıldı.

-Arapgir Sivil Toplum Platformu üyelerinin tamamı heyete dönüştürülerek  ocak ayı içersinde Ankara’ya gidilip İlgili bakanlık ve birimlerle görüşülmesi ve konunun anlatılması benimsendi. 

-Tüm hemşehrilerimizle,  özellikle sosyal medyada iletişim kurulması mail ve sms yolu ile  Kozluk’ta yapılmak istenen HES’lerin yapılmaması için kampanya başlatılması benimsendi.

-HES’lere karşı ülkemizin değişik bölgelerinde mücadele veren sivil toplum kurumları ile iş birliğine gidilmesine gerektiği noktalarda ortak hareket edilmesine karar verildi.

-Kozluk vadisinde yapılmak istenen HES’lere karşı hukuki sürecin başlatılması ve Arapgir Sivil Toplum Platformu tarafından görevlendirilecek deneyimli bir hukukçunun en kısa sürede yetkilendirileceği konusu benimsendi.

-Görsel ve sözel medya HES’in Arapgir’ e vereceği zararlar konusu daha fazla dile getirilmesi ve bölgeye özellikle doğa konusunda uzman akademisyenlerin götürülmesi ve Arapgir’de bilgilendirilme toplantısı yapılması özellikle vurgulandı."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız