SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Mucizenin Kahramanları Yeryüzünde

A- A+ PAYLAŞ

Şili'de 33 madenci için halen devam eden tarihi kurtarma operasyonunda göçükten çıkan 6. madenci Osman Araya oldu. Araya enkazdan çıkar çıkmaz eşi Angelica'ya sarılıp öptü.

Ve sonunda mucize gerçekleşti. Yerin yaklaşık 700 metere altında 68 gün geçiren şili'li 33 madenci özgürlüğüne kavuşuyor. Madenden ilk çıkarılan Florencio Avalos oldu. Avalos'un yeryüzüne ilk çıktığı anlarda sevinç gözyaşları vardı..

Kurtarma görevlisinin madene inmesinin ardından kapsüle binen avalos, sonunda yeryüzüne çıkarak sevdiklerine kavuştu.Ailesiyle kısa bir hasret gidermenin ardından Florencio Avalos, hemen sağlık ekiplerince tedavi altına alındı.Avalos'un ardından 39 yaşındaki Mario Sepulveda'da da ikinci olarak yeryüzüne çıkarıldı.

'Anka Kuşu' kapsülü ile yukarı çıkıyorlar Kapsüle ilk binen Avalos psikolojik olarak madencilerin en sağlıklısı. Nedeni operasyonun ilk safhasında sorun çıkarsa, engeli daha kolay aşabilmek.

Sonra da nispeten güçsüz düşmüş olanlar ya da tansiyon şeker gibi kronik rahatsızlığı olanlar kapsüldeki yerini alacak.33 madenci, tek tek 'Anka Kuşu' adlı metal kapsülle yukarı çıkarılıyor.

YÜZEYE ÇIKAR ÇIKMAZ EŞİ VE ÇOCUĞUNA SARILDI

Bir kurtarma ekibi görevlisi eşliğinde, çelik kurtarma kapsülüyle günyüzüne çıkarılan Şilili 31 yaşındaki Florencio Avalos, ilk olarak 7 yaşındaki çocuğu ve eşi Monica’ya sarıldı.Daha sonra Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve onu bekleyen birkaç kişiyle daha kucaklaşan Avalos, ilk tıbbi tetkiklerin yapılması için kamp hastanesine götürüldü.

3 MADENCİ DAHA ÇIKARILDI

Şili’de yerin 622 metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madenciden ikincisi de günyüzüne çıkarıldı.31 yaşındaki Florencio Avalos’dan bir saat sonra Mario Sepulveda Espina (39) da çelik kurtarma kapsülüyle sorunsuz bir şekilde gün ışığına kavuştu.Madenden çıkarılması yaklaşık 15 dakika süren Espina, ilk olarak eşi Katty Valdivia’ya sarıldı.Mutluluğu yüzünden okunan Espina, "Şili çok yaşa" diye bağırarak, duygularını kendisini bekleyenlerle paylaştı ve "yeraltındaki evinden" getirdiği kayaları, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, Madencilik Bakanı Laurence Golborne ve kurtarma görevlilerine dağıttı.Bu arada üçüncü madenci de yeryüzüne çekilmek üzere çelik kapsüle bindirildi.

Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciden üçüncüsü de sağ salim yüzeye çıkarıldı. Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espina’dan (39 yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

Şili’de özgürlüğüne kavuşan dördüncü madenci Bolivyalı Carlos Mamani oldu. Yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur kaldıktan sonra Şili bayrağı renklerine boyanmış olan kapsülle yeryüzüne çıkarılan 23 yaşındaki Mamani, ilk olarak çevresindekiler selamladı ve kendisini gözyaşlarıyla bekleyen yakınlarıyla kucaklaştı.

Uzun süre karanlıkta kaldıktan sonra "Aziz Lorenzo" adı verilen operasyon kapsamında tek tek yeryüzüne çıkarılan madencilerin rahatsız olmaması için ortamın fazla aydınlatılmamasına dikkat edildi.

Madencilerin yeraltında geçirdiği 2 ay boyunca "yeraltındaki evlerine" gönderilen çok sayıda hediye arasında, Şili ve Real Madrid futbol takımlarınınformaları ile Amerikan teknoloji üreticisi Apple’ın patronu Steve Jobs’ungönderdiği Ipod da bulunuyor.

Şili’nin önemli sanayicilerinden multimilyoner Leonardo Farkas da madencilerin ailelerine ve yakınlarına 10 bin dolar değerinde çek gönderdiği belirtiliyor.

Bu arada, madencilerin yeraltındaki hikayesini kaleme almak isteyen çok sayıda yazar ve senarist sıraya girmiş bulunuyor.

Osman da kurtuldu

Şili'de 33 madenci için halen devam eden tarihi kurtarma operasyonunda göçükten çıkan 6. madenci Osman Araya oldu. Araya enkazdan çıkar çıkmaz eşi Angelica'ya sarılıp öptü.

BAYRAM COŞKUSU YAŞANIYOR

Şili’de yerin yaklaşık 700 metre altında 69 gündür mahsur olan 33 madenciden üçüncüsü de sağ salim yüzeye çıkarıldı.

Yeryüzüne çıkarılan ikinci madenci Mario Sepulveda Espina’dan (39) yaklaşık bir saat sonra özgürlüğüne kavuşan 52 yaşındaki Juan Illanes, diğer iki madenci gibi önce eşine sarıldı. Yeni yaşına yerin altında giren Illanes daha sonra Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve Madencilik Bakanı Laurence Golborne ile kucaklaştı.

Madencileri yaklaşık 70 cm genişliğindeki tünelden dışarı çıkarmak için özel olarak Amerikalı bir teknisyen tarafından tasarlanan, 4 mm kalınlığındaki çelik kapsül, 2,5 metre uzunluğunda ve 54 cm çapında. 250 kilo ağırlığındaki kurtarma kapsülünde, 3 saat süreyle yetecek oksijen ve acil durum çıkışının yanı sıra ses ve görüntü sistemi de bulunuyor.

Tek tek yapılan kurtarma işlemi sırasında madenciler, eldiven, kaska monte fener, güvenlik botları ve yansımalı özel kıyafetler giyiyor. Madenciler kapsüldeki diyafonu kullanarak kurtarma ekipleri ile haberleşebiliyor.

Kurtarılan madencileri Devlet Başkanı Pinera ve Madencilik Bakanı Golborne’un yanı sıra yaklaşık 800 madenci yakını ve 2 binden fazla gazeteci "karşılıyor".

Çıkarken gözlerini kapalı tutmaları istenen madenciler özel gözlük de takıyor.

Tüm madencilerin madene yakın bir hastanede yaklaşık 2 gün müşahede altında tutulacağı belirtilirken, sağlık uzmanları, bazı madencilerin psikolojik durumlarının hassas olduğunu ve kurtarıldıktan sonra uzun süre stres yapabileceklerini söylüyor.

33 madencinin arasında bir Bolivyalı da bulunuyor. Kriz anında soğukkanlılığını koruyabilen ve sağlık durumu iyi olan madencilere öncelik veriliyor.

Kurtarma operasyonun dev ekranlardan izlendiği ülkede "bayram coşkusu" yaşanıyor...

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız