SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müdür Bana Dedi ki.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:56:07
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Orman İşletme Müdürlüğü’nün, kuş uçmaz kervan geçmez bir bölgede mesire alanı yapmak gerekçesiyle, Yazıhan’a bağlı Akyazı Mahallesi (Köyü)  sakinlerine ait hayvanların suyollarını kesmesi ve bölgeyi tel çitle çevirmesi, Mayıs ayında yaylaya götürülen yaklaşık 2 bin küçükbaş hayvan ile yaklaşık 200 büyük baş hayvanın yaylada ‘mahsur’ kalmasına yol açtığı ileri sürüldü. 

Hayvanlarına otlanacak bir alan bırakılmadığını ve su kaynaklarına ulaştıracak yolların kesildiğini belirten Akyazı Mahallesi (Köyü) sakinleri, “Sonbahar geldi, yaylada artık kış şartları başladı ama hayvanlarımızı köye getiremiyoruz. Çünkü, yayılacak alan bırakmadılar, su yollarını kestiler. Hayvanları köye getirdiğimizde ölüme terk etmiş olacağız. Ama yaylada da soğuktan ve yağışlardan köylüler donma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu gibi hayvanlar da telef olmaya başladılar” diye konuştular. 

Dikilen fidanlar kuruyor

Akyazı Mahallesi’ni (Köyü) bahar aylarının gelmesiyle birlikte büyük sıkıntıya sokan, ancak sorunu yaratan yetkililerin ve sorundan haberdar olan Malatya kent yöneticilerinin, siyasilerin çözüm konusunda parmağını oynatmadığı gelişmeler son birkaç yılda başladı. 

Yazıhan’a bağlı Akyazı Mahallesi’nde (Köyü’nde) mahalle halkının 75 yıldır hayvanlarını otlattığı alanlar, Malatya Orman işletmesi Müdürlüğü tarafından ormanlık alan olduğu gerekçesiyle tel çitle çevrildi. Ancak, her 3 yılda bir dikilen, boyları 30 cm’yi geçmeyen çam ağaçları her defasında kurudu. Malatya Orman İşletme Müdürlüğü’nün ‘Fidan dikme çabası’ fidan boylarının 30 cm’yi geçmeden kuruması bir yana Akyazı Mahallesi’nin hayvancılığını olumsuz etkiledi. 

“Yolları kestiler, hayvanlar yayladan dönemiyor”

Akyazı Mahallesi Muhtarı Orhan Şatır’ın “Köyümüzü açık hava hapishanesine çevirdiler” deyimini haklı çıkaran son gelişme ise, Akyazı Köyü sakinlerine ait hayvanların su kaynaklarına ulaşmasını sağlayan yolların, yine Malatya Orman İşletmesi Müdürlüğü tarafından yapıldığı belirtilen mesire alanı için kesilmesi oldu. 

Akyazı Mahallesi (Köyü) Muhtarı Orhan Şatır, tüm bu nedenlerle, yaşama alanları yok edilen Akyazı halkına ait yaklaşık 2 bin küçükbaş, 200’ü aşkın büyükbaş hayvanın, Mayıs ayında götürüldükleri Yama Dağı Yaylası’ndan geri getirilemediğini ifade ediyor.  Kış şartlarının hüküm sürmeye başladığı Yama Dağı Yaylası’nda bir bakıma mahsur kaldıklarını ifade eden Muhtar Şatır, “Çünkü, köye getirildiklerinde ahırda besleme zamanına kadar ne otlayacakları bir alan, ne de susadıklarına su kaynaklarına ulaşacakları bir yolları yok” diye konuştu. 

“Yöneticiler ve Siyasiler 6 aydır Akyazı sakinlerinin sesini duymadı”

Akyazı sakinleri, devletin yıllardır 30 cm’den fazla büyütemediği ve hemen hepsi de kuruyan çamlardan oluşan sözde ormanın hayvanları için yarattığı sorun kadar, son 6 aydan bu yana sorunun Yeni Malatya Gazetesi tarafından defalarca gündeme getirilmesine karşın Malatya kent yöneticilerinin ve siyasilerin kendilerine sahip çıkmayışı da üzüyor. 

Akyazı Mahallesi Muhtarı Orhan Şatır, “Devlette, valilikte, belediyede gitmediğimiz makam, derdimizi anlatmadığımız yönetici kalmadı. Ama hiçbiri çözüm üretmek için parmağını bile oynatmadı. Milletvekillerimiz zaten seçimden seçime bizi hatırlayıp köyümüze uğrama zahmetine katlanıyorlar” diye konuştu. 

Malatya Orman İşletmesi Müdürlüğü yetkililerinin şehir yöneticilerinin ve siyasilerin duyarsızlığından dolayı kendilerini ‘her gün ceza kesmekle tehdit ettiğini, ‘Gidin derdinizi Malatya medyasına anlatın, onlar çözsün’ diyerek alay ettiğini ileri süren Akyazı Muhtarı Orhan Şatır, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bize yapılan bu zulme artık bir son verilsin. AK Parti Malatya Milletvekillerini, Malatya Valimizi bir kez daha derdimize çare olması için davet ediyoruz” diye konuştu.

“Git, seni basın kurtarsın”

Akyazı Mahallesi Muhtarı Orhan Şatır, yöneticiler ile halk arasında bir köprü görevi gören basına konuyu aksettirdiği için Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca’dan ayrıca tepki gördüklerini de belirterek “Yaşadığımız sorunları yetkililerin duyması için basınla paylaştık. Basının görevi halkın yaşadığı sorunları anlatmak, yazmak ve yetkililere duyurmaktır. Biz de köyümüzdeki binlerce hayvan ve onlarca yetiştiricinin mağduriyetini dile getirdik. Bu haberler basında yer alınca Orman İşletme Müdürü Ramazan Karaca bana ‘Git seni basın kurtarsın’ dedi” iddiasında bulundu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız