SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müdür Bir Bakmış ki Ne Görsün!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:29:03
Müdür Bir Bakmış ki Ne Görsün!
A- A+ PAYLAŞ

Yaygın şekilde bilinen bir anekdottur:  Osmanlı’nın son dönem milli eğitim bakanlarından Emrullah Efendi bir grup yazar ve eğitimci ile sohbet ederken “Şu mektepler olmasa, Maarif Nazırlığı (Milli Eğitim Bakanlığı) ne güzel idare edilirdi…” diye espri yapar.

Emrullah Efendi’nin bu esprisi, baş ağrısının giderilmesi için kafanın kesilmesini öneren zihniyete örnek gösterilir sıklıkla.

Son dönem de olsa, Osmanlı eğitim sistemine ciddi katkıları olan Emrullah Efendi, eğitim sistemine yaptığı yenilikçi katkıları ile değil ama kamuoyunda hep yukarıda alıntıladığımız esprisi ile anıldı ve tanındı.

Emrullah Efendi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın rahat, sorunsuz idare edilmesi için okulların kapatılması dileğini, elbette bir espri olarak ifade etmişti ama, onun ölümünün 100. yıl dönümünde, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MASKİ) Kayseri’den transfer edilen genel müdürü Özgür Özdemir, Emrullah Efendi’nin sorun çözme tekniğini bir hayli ciddiye almış olsa gerek, Malatya’nın su sıkıntısının çözüme kavuşturulması için, içme suyunun sadece içmek için kullanılması gerektiğini vurgulayarak, bu suyun mutfak, banyo ve tuvalette kullanılmamasını istedi.

Malatyalılar su kullanmayı bilmiyor mu?

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi yönetimlerine yakın isimlerin sahibi ve yöneticisi olduğu Çınar Koleji öğretmen ve öğrencilerinin MASKİ’ye yaptığı ziyaret sırasında ilkokul öğrencilerine su tasarruf dersi veren Dr. unvanlı MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir (fotoğraftaki), Kayseri’den Malatya’ya geldiği ilk günlerde şaşırtıcı bir duruma tanıklık ettiğini ifade ettikten sonra, ‘Malatyalıların adeta içmesuyunu nasıl kullanacağını bilmediği’ yorumlarına neden olacak şekilde şaşkınlığının gerekçesini şöyle açıkladı: “Malatya’ya geldiğimde dikkatimi çeken ilk şey, içme suyunun aynı zamanda sulama, sifon suyu, mutfak suyu, yıkama ve banyoda kullanılması idi. İçme suyu sadece içmek için kullanılmalıdır. Yoksa gelecekte büyük sıkıntılar yaşarız.”

İçme suyunun, tarım sektöründe sulama suyu olarak kullanılmamasının istenmesi anlaşılabilir bir durumdur. Çünkü sulama suyunun kaynakları ve stok araçları farklıdır. Ancak, su sıkıntısının giderilmesi ve su tasarrufunun sağlanması için, çözüm olarak, içme suyunun mutfakta, yani yemekte, çayda, bulaşık yıkamada, banyoda, tuvalette kullanılmaması gerektiğini söylemek, mantıktan ve rasyonaliteden uzak bir reçete olarak değerlendiriliyor.

MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir’in “İçme suyu sadece içmek için kullanılmalıdır. Mutfakta, banyoda ve tuvalette kullanılmamalıdır” şeklindeki sözlerini yorumlamasını rica ettiğimiz hidrojeoloji uzmanları “Anlamı olan sözler yorumlanabilir. İçme suyunun mutfakta, banyoda kullanılmamasını bir çözüm önerisi olarak sunmak anlamdan yoksundur. Bu yüzden bu sözleri yorumlamak için çaba harcamak da doğru değildir. Yani vatandaş ne yapmalı? Her mahallede bir kuyu mu açılacak? Her sokakta bir artezyen mi vurulacak? Yoksa akarsulardan tankerle su taşınıp mahallelerde mi dağıtılacak? Ya da müdür kullanmak için abonelere, içmesuyunun dışında ayrıca bir şebeke yapılmasını mı planlıyor?” şeklinde konuştu.

“Kayserililer mutfakta hangi suyu kullanıyor?”

MASKİ Genel Müdürü’nün bu açıklamasını basın yayın organlarından okuyan vatandaşlar ise bu açıklamalara tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar, MASKİ Genel Müdürü Özgür Özdemir’in ‘İçme suyu sadece içmek için kullanılmalıdır. Mutfakta, banyoda ve tuvalette kullanılmamalıdır” ifadeleriyle ne demek istediğini anlamadıklarını ifade ederken bazı vatandaşlar ise “ Sayın Genel Müdür, Malatyalıların suyu kullanma biçimini şaşkınlıkla karşılamış. Acaba kendisinin memleketi Kayseri’de vatandaşlar diş fırçalarken, banyo yaparken, bulaşık veya çamaşır yıkarken şebeke suyu kullanmıyor mu? Kayseri’deki vatandaşlar içmesuyunu sadece bardağa doldurup içmek dışında bir amaçla kullanmıyorlarsa hangi su kaynaklarını kullanıyorlar? Tankerle ayrıca su mu dağıtılıyor. Eğer musluk suyu dışında bir alternatif varsa söylesin biz de o şekilde kullanalım. Böylece Malatyalılar olarak içmesuyunu nasıl kullanacağımızı da öğrenmiş oluruz” sözleriyle tepki gösterdiler.

HABER-YORUM: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız