SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Müdür Odaları İkna Odası!."

0
Güncellendi - 2016-02-13 00:00:29
A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin öğretmenlere Eğitim-Bir-Sen’e üye olunması için baskı yaptıkları , okullarda müdür odalarının “ikna odalarına” döndüğünü öne süren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, aday öğretmen mülakatlarında Eğitim-Bir –Sen üyeleri dışındaki adayların eleneceği iddialarının araştırılmasını istedi.

Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim-Bir-Sen)’in üye sayısının artırılması için Milli Eğitim Müdürlüklerinin baskı yaptığı iddiaları TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Eğitim-Bir-Sen’e uygulanan pozitif  ayrımcılığın, diğer sendika üyesi öğretmenlere uygulanan baskıların, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin görevleri haricinde bir sendikanın lehine çalıştıkları bilgilerinin araştırılmasını istedi.

Ağbaba, meclis araştırma önergesinde şu görüşlere yer verdi:

"AKP iktidarı süresince sendikalaşma oranları ciddi artışlar yaşamadığı halde, Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim-Bir-Sen) üye sayısı son 10 yılda % 600 dolaylarında artmıştır. Birçok tartışmalı önerilerde bulunmuş, laiklik karşıtı söylemleri ile ünlenen bir sendika olarak kamuoyunda bilinen Eğitim-Bir-Sen’in üye sayısının bu denli artmasının doğal ve makul yollardan olmadığı kanaati oluşmaktadır.

Ülkenin çeşitli yerlerinden ve son dönemde özellikle Muğla-Bodrum’dan gelen bilgilere göre, Milli Eğitim İlçe Müdürlükleri tarafından okul müdürlerine bir yıl içinde Eğitim-Bir-Sen’e 20 üye yaptırılması için baskı yapıldığı, bu sayının tutturulmaması durumunda müdürlükten alınacaklarının söylendiği iddiaları bulunmaktadır. Tüm şehirlerde, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin öğretmenlere Eğitim-Bir-Sen’e üye olunması için baskı yapıldığı ve okullarda müdür odalarının “ikna odalarına” döndüğü bildirilmektedir. Aday öğretmenlere, “Eğitim-Bir-Sen’e üye olmadığınız takdirde adaylığınız tehlikeye girebilir, kadro alamazsınız, sıkıntıya düşebilirsiniz, üye olursanız yardımcı olunur” şeklinde ifadelerle baskı yapıldığı belirtilmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak aday öğretmenlik mülakatlarında, Eğitim-Bir-Sen dışındaki sendikalara üye adayların eleneceği, mülakatlarda sorulacak soruların kayıt altına alınmayacağı ve görüntü olmayacağı için sınav komisyon üyelerinin siyasal yapısına uygun isimlerin seçileceği korkusu öğretmen adayları arasında yayılmış durumdadır.

Tüm bu nedenlerle, Eğitim-Bir-Sen lehine uygulanan bu ayrımcılığın, bu sendika dışındaki sendika üyesi öğretmenlere uygulanan baskıların, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürlerinin görevleri haricinde bir sendikanın lehine çalıştıkları bilgilerinin araştırılarak tespiti amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklif ediyoruz."

AĞBABA; “TASARI İŞÇİNİN ÖLÜM FERMANIDIR”

Bu arada, Ağbaba "AKP'nin Meclis'e sunduğu Özel İstihdam Büroları tasarısı işçinin, emekçinin ölüm fermanıdır. Bu fermanı AKP'nin boynuna asmak ise bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba; AKP'nin başta kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldıracak olan düzenleme olmak üzere, yaşama geçirmeye çalıştığı düzenlemelerin çalışanları köleliğe mahkum edeceğini belirterek, buna izin vermeyeceklerini dile getirdi.

“Siyasi tarihimizde işçiye, emekçiye, çalışana bu denli düşman bir iktidar olmadı.”diyen Ağbaba, “ Bir taraftan devleti soyup yandaşlara devletin kaynaklarını peşkeş çekerken diğer yandan emeği ile geçinenlerin emeğine göz dikiyor. Ülkenin gündeminin bu denli karışık olduğu bir dönemde, AKP milyonları ilgilendiren düzenlemeleri aceleyle yapmaya çalışmaktadır. AKP'nin TBMM'ye sunduğu Özel İstihdam Büroları tasarısı; vahşi kapitalizmin, AKP açgözlülüğünün, emek düşmanlığının birleşimidir. Bugün bu mecliste ülke insanının refahının nasıl artırılacağının tartışılması gerekirken, AKP bugün işçilerin en temel haklarını bile ortadan kaldırmanın peşindedir.”ifadelerini kullandı.

Önerilen düzenlemeyle beraber kıdem tazminatının  fiilen ortadan kaldırıldığını,işçinin işveren karşısında çok güçsüz duruma düştüğünü kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “ Örneğin bugün geçerli olan düzenlemede, haksız ve keyfi işten çıkarma durumlarında, kadın işçiler evlenirken, erkek işçiler ise askere giderlerken kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlardı; işte bugün bunlar kaldırılmaya çalışılıyor. Kıdem tazminatı hakkı basit bir fon şekline büründürülüyor. Bu tasarı, çalışanların en temel haklarını ellerinden almakta, onları köle statüsüne indirmektedir. Bu tasarı yasallaşırsa fiilen kıdem tazminatı ortadan kalkmış olacak, işveren kıdem tazminatı hakkının muhatabı olmaktan çıkacak. Ayrıca Özel İstihdam Büroları üzerinden 'geçici iş ilişkisi' kurma imkanı verilmesi ise 'dayıbaşılık' sisteminin yasal çerçeveye oturtulmasıdır. Esnek çalışma denilerek işçi lehine varolan haklar kaldırılıyor. Bu istenen düzenlemeler basit düzenlemeler değildir, tüm çalışanlar için kölelik şartlarının altyapısının oluşturulmasıdır. AKP işçinin boynuna idam fermanı asmak istemektedir. CHP olarak buna izin vermeyeceğiz. Bütün çalışanlarla birlikte, emek örgütleriyle birlikte bu fermanı AKP'nin boynuna asacağız."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız