SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müdür Valiyi İşaret Etti!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Organize Sanayi Bölgeleri’ne ait atık suların arıtılmadan Şahnahan Deresi’ne verilmesinin yarattığı kirlenmeden mağdur olan vatandaşların Malatya 1. OSB Müdürlüğü aleyhine açtığı davanın ilk duruşması yapıldı.

Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, sanıklar Malatya 1. OSB Müdürü Remzi Yaşar ve OSB’de görevli kimyager Sevim Ateş ile atık suların yarattığı kirlenmeden şikâyetçi olan Mehmet Dinç, Hüseyin Özdemir, İzzet Erol, Ali Yaşar Özdemir, İhsan Özdemir, Osman Özdemir, Mehmet Ali Çoban, Ramazan Özdemir, Derviş Dertli, Müslüm Akbulut ve Avukat Fikret Bekiroğlu katıldı.

Duruşmada sanık olarak yargılanan 1. OSB Müdürü Remzi Yaşar, savunmasında kendisinin arıtma tesisi kapasitesinin sınırlarını belirleme yetkisi bulunmadığını belirterek, bu işlemden Malatya Valisi Ulvi Saran’ın başkanlığını yaptığı Müteşebbis Heyet ve Yönetimi Kurulu’nun sorumlu olduğunu söyledi.

Üzerine atılı suç iddiasını kabul etmediğini belirten Remzi Yaşar, 2. OSB’ye ait atık suların 1. OSB arıtma tesisine kanalize edilmesinden dolayı tesiste çoğu zaman kapasitenin üzerinde atık su bulunduğunu belirterek, ‘Ben bölge müdürü olarak denetimlerimi sürekli yapıyordum. Suç işleme kastıyla hareket etmedim. Benim arıtma tesisinin kapasite sınırlarını belirleme yetkim yoktur. Diğer OSB’den gelen atık su nedeniyle tesisin kapasitesi aşılsa da biz bunu verilen emir gereği alıp arıtmak zorundayız’ dedi.

Kendisinin başkanlığını Vali Ulvi Saran’ın başkanlığını yaptığı müteşebbis heyet ve yönetim kuruluna bağlı bir memur olduğunu hatırlatan Remzi Yaşar, ‘Arıtma tesisine kapasitesinin üzerinden atık su geldiğinde 2. OSB’ye ne kadar su gönderip göndermeyeceklerini söyleme yetkim yoktur’ sözleri ile sorumlu adresin bu konuda emir verme yetkisine sahip müteşebbis heyet ve yönetim kurulu olduğunu ima etti.

Arıtma tesisine kapasitesinin üzerinden su alındığını ve bu nedenle Şahnahan Deresi’ne bırakılan atık suyun yeterince arıtılmadığını kabul eden Yaşar, ‘Kapasitenin üzerinde atık su alındığında arıtılan suyun kalitesi ister istemez düşmektedir. Dosyadaki mevcut raporlarda bazı değerlerin fazla çıkması bu nedenle olabilir’ dedi.

Malatya İdare Mahkemesi’nde atık suların Şahnahan Deresi’nde yarattığı çevre kirliliğinin önlenmesi talebi ila açılan davada, atık su vanasına mühür vurulması için tedbir kararı verildiğini ve bu karar doğrultusunda vanaya mühür vurulduğunu belirten 1. OSB Müdürü Remzi Yaşar, vurulan mühürün daha sonra söküldüğünün görüldüğünü, ancak mührün kimler tarafından söküldüğünü bilmediklerini vurguladı. Yaşar, beraatini talep etti.

Davada yine sanık olarak yargılanan kimyager Sevim Ateş ise savunmasında suçlamaları reddetti. Akademisyen bilirkişiler tarafından hazırlanan raporlarda Şahnahan deresine bırakılan atık sularda ağır metallerin olması gereken değerin çok üzerinde olduğu ve bu değerlerin çevreye ağır zarar verdiğinin tespit edilmesine karşın kimyager Sevim Ateş, ‘Normal sularda bile ağır metaller vardır. OSB’nin bütün atık sularını arıtma tesisinde arıtarak ilgili yere göndermekteyiz’ sözleri ile savunma yaptı.

Duruşmada müşteki Mehmet Dinç ise, sanıklardan şikâyetçi olduğunu ifade ederek, OSB’nin atık sularının ikamet ettiğini, 3,5 yıl önce bu suların aktığı dereye yakın yerdeki ağaçların kuruduğunu ileri sürdü. Bölgenin aynı zamanda bir mesire alanı olduğunu belirten müşteki Mehmet Dinç, ‘Atık su kokusundan dolayı burası mesire alanı olmaktan çıkmıştır. Ayrıca bu suları için hayvanlarımız da hastalanmıştır’ diyerek sanıklardan şikâyetçi olduğunu kaydetti.

Şikâyetçiler arasında yer alan İzzet Erol da aynı zamanda Şahnahan’da okul aile birliği başkanı olduğunu belirterek, atık suların yaydığı pis kokular nedeniyle öğrencilerin sarılık olduğunu vurguladı.

Diğer şikâyetçiler de olayla ilgili olarak daha önce Cumhuriyet Savcılığı’na verdikleri ifadedeki mağduriyetlerinin devam ettiğini ve sanıklardan şikâyetçi olduklarını bir kez daha tekrarladı.

Mahkeme, yargılamada yeni duruşmanın 19 Temmuz 2011 tarihinde yapılmasına ve Malatya Valiliği’ne müzekkere yazılarak Malatya 1. OSB’nin teşkilat yapısı, karar alma mekanizması hakkında bilgi istenilmesine, sanıklar Remzi Yaşar ile Sevim Ateş’in memur mu amir mi olup olmadıklarının sorulmasına ve Battalgazi Sulama Birliği’nin atık suyun akıtldığı kanaldan sorumlu olup olmadığının sorulmasına karar verdi ve duruşmayı sonlandırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız