SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müdür ve Savcıdan Şikayetçi

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:47:10
Müdür ve Savcıdan Şikayetçi
A- A+ PAYLAŞ

28 Şubat davasında talimatla ifade vermesi beklenen şikayetçilerde eski Başbakan Tansu Çiller yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Talimat duruşmasında 28 Şubat sürecinde annesi ve 2 ablasıyla birlikte tutuklanarak idamla yargılanan Nurcihan Rençber, sanıklardan şikayetçi oldu.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davası kapsamında İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen talimat duruşmasına, müşteki Nurcihan Rençber ve avukatları ile bazı sanıkların avukatları katıldı. Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in de aralarında bulunduğu 5 müşteki ise duruşmaya gelmedi.

Çiller’in avukatı müvekkilinin yurtdışında olduğuna dair mazeret verdi. Duruşmada hazır buluna sanık avukatları ise yurtdışında bulunmanın yasal bir mazeret olmadığı gerekçesiyle reddedilmesini istedi. Mahkeme, Çiller’in mazeretini kabul etti.

Duruşmada ''müşteki'' sıfatıyla ifade veren Nurcihan Rençber, mağduriyetinin 1999 yılından İnönü Üniversitesinde başörtüsü yasağını protesto amacı ile bir dua okumasından dolayı başladığını belirterek, ''O dönem imam hatip lisesi son sınıf öğrencisi idim ve başörtüsüne özgürlük istediğim için gösterilere katıldım. Bu eylemler sebebiyle 200 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alındığımızda yanımızda avukatımız yoktu. Malatya Terörle Mücadele Şube müdürlüğüne götürüldük. İki ablam ve annem ile birlikte 7 ay tutuklu yargılandık. Büyük ablam tahliye olduktan sonra vefat etti'' dedi.

Gözaltındayken gözleri bağlı bir şekilde tutulduğunu belirten Rençber, psikolojik baskıya maruz kaldığını belirtti.

Annesi Hüda Kaya'nın gözaltına alındığını sözlerine ekleyen Rençber, “2 ablam ve annemle birlikte 7 ay tutuklu yargılandım. Cezaevine girdikten 2 hafta sonra gazetelerden idamla yargılandığımızı öğrendik. Maddi ve manevi olarak çok sıkıntı çektik. 2003 yılında cezamın onanması üzerine cezanın kalan kısmını çekmek için tekrar cezaevine girdim. 18 yaşından küçük olduğu için cezam erken bitti” dedi.

Yaşadıkları nedeniyle son sınavlara giremediğini ve başarı puanının düştüğünü söyleyen Rençber davanın sanıklarının yanı sıra direk mağdur olmasına neden olmakla suçladığı dönemin Malatya emniyet müdürü ve savcı Ahmet Kelebek’ten de şikayetçi olduğunu kaydetti.

Duruşmada daha sonra avukatların sorularını yanıtlayan Rençber, ilk gözaltına alındığında 16 yaşında olduğunu söyledi. Başörtülü fotoğraflar kabul edilmediği için üniversite sınavlarına giremediğini ifade eden Rençber, ancak bu sene üniversite sınavına girdiğini anlattı.

İddianamedeki suçlamaların dönemin hükümetine yönelik olduğunu da kaydeden sanık avukatları bu nedenle söz konusu iddialarla davanın bir alakasının olmadığı gerekçesiyle Rençber’in katılma talebinin reddedilmesini istedi.

İfadelerin ardından mahkeme, dosyanın yeniden Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız