SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Osman Karakaş

MUFF mu, Uff mu?!

MUFF mu, Uff mu?!
A- A+ PAYLAŞ

Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali niyeti ile başlanan uyduruk ve maliyetli..    

Osman KARAKAŞ

Dost düşman alışverişte görsün yeter.

Çoğu yiyor nasıl olsa. Gerisi önemli değil. Her şeye bir kulp bulanlar da çekemeyenler.

Bizim neyimiz eksik?

Para mı? Maliyet mi?

O kadar reklam ve tanıtım yapacağız, kendimizi göstereceğiz, hatıra fotoğrafları çektireceğiz ünlülerle paranın ne kıymeti var?

...

Sıralayın gitsin benzer teraneleri.

Malatya, Dünyanın Kayısı Başkenti.

İyi de ne oldu? Ne yapıldı?

Defalarca yazıldı. Geçtiğimiz günlerde Malatya Valisi de söylemiş. Üretim tamam da ya satış?

Yenimalatya Gazetesi'nin cevval muhabiri Güler Hazar da geçenlerde güzel bir araştırma haber yapmıştı. Dünün İsrail'i kayısıda da liderliği ele alacak gibi. Yakında İsrail'e olan kayısı ihracatı kesilirse kimse şaşmasın.

Balkan ülkeleri ve hatta Güney Kore bile işin içinde. Akdeniz'e sahili olan Avrupa ülkeleri de ağır ama bilinçi ilerliyor.

Peki biz ne yapıyoruz?

Fuarlara katılıp paraları çar-çur ediyoruz, bedava kayısı dağıtıyoruz. Turizmde olduğu gibi.

Giderlerin getirisi ne oluyor, geri dönüş ne oluyor bilen yok. Zaten olmuyor. Milletin bildiği kayısıyı "tanıtmakla" övünüyor maaşlı görevliler. Yıl boyunca başka ne iş yaptıkları da meçhul.

Alakası olmayan bile burnunu sokmuş ahkam kesiyor. "He he Sayın Valim, Bakanım, Başkanım vs. haklısınız. Çoh doğru hemen yapah" babında toplantılar. Atraksiyonun sınırı yok.

Sözde kayısıyı tanıtmak amacıyla bir de film festivali icat edilmiş.

Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali niyeti ile başlanan uyduruk ve yüksek maliyetli traji-komedi organizasyon, meğer Altın Kayısı Film Festivali Ermenistan'da düzenleniyormuş, bunu öğrenince Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF)'ne dönüşmüş. MUFF olmuş UFF. Ulusalda çok başarılı idik dışa açılmaya karar verdik!

Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir festival. Festival'in coğrafik merkezi Malatya ama İstanbul'da organize ediliyor.

Tepkiler üzerine programın bir kısmı Malatya'ya alınmak zorunda kalınıyor. 5 Yıldızlı otellerde krallar gibi yiyip için tatil yapılıyor, ünlülerle sohbetler, eğlenceler, yetmedi medya pozları, geziler, 'makam ziyareti' vs, oldu size tanıtım.

Malatya'da gelişmekte olan ve desteği büyük ihtiyaç duyulan bir sinema sektörü mü var?

Hayır.

Festival ile Malatya'ya gelen turist sayısı mı arttı?

Hayır.

Festival ile Kayısı daha yüksek değerle mi satılıyor? Ya da daha fazla bir ihracat mı söz konusu?

Hayır.

Bunların hesabı soruluyor mu?

Hayır.

Yapanın yanına kâr kalıyor.

Bu milletin paralarını çar-çur etmenin sınırı olmadığı için de yanlıştan dönmek gibi bir niyet de görülemiyor.

Ermenistan'ın bu yıl 14'üncüsünü yapacağı festivalin adının da Altın Kayısı olması, Malatya adına İstanbul'larda bu işi firmalara organize ettirenlere birşey anlatmıyor.

Sadece 3 milyonluk Ermenistan'ın film festivalinin programına ve yarışma kategorilerine, atölye çalışmalarına, seminer ve toplantılarına bakmanız yeterli aradaki dağlar kadar farkı görmek için.

İlginçtir Türk sinemacılar bile Ermenilerle AB mali destekli faaliyet yapıyorlar. Peki Malatya'da?

Hayır. Destek de yok, paralar da bu milletin yolundan, suyundan, okulundan vs kesiliyor.

Vazgeçtik kayısıya ve turizme katkısından.

MUFF aracılığıyla bugüne kadar Malatya'nın hangi kültürel değerleri filme aktarıldı? Malatya adına bugüne kadar kaç kısa, uzun ve belgesel film yapıldı, bu alanda kategoriler açılarak teşvik edildi?

Yapılan filmler nerelerde gösterildi, kaç milyon kişi izledi, hangi popüler festivallerde ödüller aldılar?

Buradan size bugüne kadar aklınıza gelmemiş bir öneride bulunmak istiyorum.

Bence MUFF'u Hollywood, Cannes ve Berlin'e hatta Moskova'ya taşıyın, birer şube açın. Oralarda Malatya Film Festivalleri düzenleyin. Adı da aman ha "uluslararası" olsun.

İleride Afrika'nın her yerinde ve Güney Asya'da da açılabilir birer şube. Dünya çapında teşkilanmak ve film piyasasını yakından izlemek lazım. Neme lazım ne olur n'olmaz!

Ayran-at misali.

Arif olan anlar...

_________

Bizdeki festivalden 'makam ziyareti'!..

Ermenistan'daki festival dolu dolu

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • hammat (6 yıl önce)
    İnşallah bi okuyan belediye yetkilisi olurda boşuna kaynaklarımız çarçur edilmez...... KALEMİNE SAĞLIK KARDEŞİM...
    0
    0
    Yanıtla
  • turan yorulmaz (6 yıl önce)
    Senelerdir bu festival yapılıyor netice de kaç tane tanınmış sinema sanaatçısı geliyor. Bu kadar rezil olduğunuz yeter. Ahmet Çakır şu işe artık bir son versen ne iyi olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • fk (6 yıl önce)
    bir garibana bakmazlar ama burda gelip kalanlara servetler ödeniyor kesinlikle yanlış birşey bu film festivali
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuna arı (6 yıl önce)
    Yazdıklarınız tamamen doğru bu yazı için çok teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • levent gül (6 yıl önce)
    Tanıtım için fuarlara katılmak etkinlikler düzenlemek şart.Bu bütün dünyada her sektörde böyle.Ancak farklı etkiliklerle vermli hale getirilebilir bu konuda haklısınız.Sinema salonlarının boş kalması ilgi gösterilmemesi,sahip çıkılmaması dahası baltalanması kimin kabahati.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    malatya ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir faaliyet,zamanında gündeme gelmiş ,bir allahın kuluda çıkıp itiraz etmemiş.genellikle atanmış kişiler (valiler)bu işlere heves ederler.muhtemelen o dönemki mülki erkan bu işe malatya yı bulaştırmıştır.malatya ahaliside sömürge yönetiminde olan halk gibi çok iyi olur demiştir.kardeşim bu olmaz malatya yı yansıtacak bir festival değil diyememiş.bugün demesi lazım ...
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    Osman Bey güzel yazmış, kral çıplak demiş. 2-3 yıl önce festivalde bir film seyretmeye gitmiştim, salonda sadece 9 kişi vardı. Gerisini siz düşünün. Yani birileri Kral çıplak demiş. Hiç olmazsa bu festival kapsamında 5-10 dakikalık bir kayısı belgeseli hazırlansın da kayısının adı geçsin... Bir fayda sağlansın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Çöşnüklü (6 yıl önce)
    Yüreğine sağlık üstadım duygularımıza tercüman olmuşsunuz... Heryıl trilyonlarca para heba ediliyor bu uğurda
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (6 yıl önce)
    Sinema festivali ve Kayısı denilince aklıma 2001 veya 2002 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivaline kendi imkanlarıyla gidip, oradaki sanatçılara KAYISI ikram eden dağıtan , Hatta bazı yerel gazatelerde, KAYISI ile PORTAKAL festivalde buluştu diye haberlerin Yapılmasına sebep olan Malatyalı kayısı üreticilerinin can dostu, Müzmin KAYISI aktivisti Sevgili abimiz Veysel KARANİ geldi. Bu yılki film festivalimizin Kayısı tadında geçmesi dileklerimle . Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği Başkanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (6 yıl önce)
    festivalin 1 yıllık bütçesi ne kadar acaba???
    0
    0
    Yanıtla
  • esnaf44 (6 yıl önce)
    Eline ağzına kalemine yüreğine diline sağlık kardeşim.Bu memleket ne çektiyse reklam peşinde koşup millete angarya yaşatanlardan çekti.Hay Allah sizden razı olsun be abi.Ne zaman biri çıkıp kral çıplak diyecek diye bekliyorduk zaten.Gelen filmlere bakın gelen sanatçılara bakın zaten itibar görmeyen filmler veya emekli olmuş popüler olmayan ve üretmeyen sanatçılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • bircan (6 yıl önce)
    FESTİVALDE NE OLUYOR? Önce Istanbul'da bir firmaya organizasyon işi veriliyor. Onlar da yine Istanbul'da bir basın toplantısı ile bilgi veriyor. Geliyor Kasım ayı. Istanbul'da millet doluşuyor uçağa ver elini Malatya. Gelen misafirler kayisiyı üreten gariban köylünün rüyasında bile göremediği beş yıldızlı otellere doluşuyor.Birde gala niyeti ile açılış ve kapanışta yemek faslı. 3 tane de eski yeşilçam yıldızının bol fotolu kitabı basıldımı değmeyin keyfimize. Sinemalarda kimsenin ilgisini çekmeyen filimler boş salonlara oynayıp duruyor. Şimdi soruyorum:KAYISI BUNUN NERESİNDE?
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (6 yıl önce)
    Eline ağzına yüreğine sağlık Osman kardeşim zaten bu memleketin %80 ni aklını ve vicdanını kiraya vermiş %10 şahsi menfaatinden başka bir şey düşünemez olmuş %9 da neme lazımcı %1 ile de ancak bu kadar oluyor yani didin çırpın çabala sonuç bunlar yanına kÂr kalır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar KARAASLAN (6 yıl önce)
    Kime anlatıyon ki Osman Kardeş. Öyle bir yönetici kadrosuna sahibiz ki. Kerametleri kendilerinden menkul.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasim Gürbüz (6 yıl önce)
    Almanyada yaşıyorum alman dükkanlarda kuru kayısının 100 gr. mı 3.99 euro kilosu 39 euro 99 cent e geliyor wayy benim köylüm vayy
    0
    0
    Yanıtla
  • ismet (6 yıl önce)
    AYRANI YOK İÇMEYE....
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı Abizer (6 yıl önce)
    Doğruları Tek tek yazmışsın eline sağlık ama bunu okurlarken kimbilir sana ne kadar kızıyorlardır bilesin
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyamızın reklamı sinemacılar la olacak sa eğer vay halimize dedikleri gibi seyredilmeyen filmler gelipde kendilerini birşey sananların günü oluyor malatya sinema günleri reklam sinemada sa eğer hollywood da yapsınlar
    0
    0
    Yanıtla

Osman Karakaş yazıları