SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müftüden Kandil Mesajı

A- A+ PAYLAŞ

 

Malatya Müftüsü Hacı Yusuf Gül, "Kutsal gün ve geceler, bizlere ferdi ve içtimai hayatımızda iman, ibadet ve ahlak bakımından kendimize çeki düzen verme, kendimize gelme, kendimizi yenileme, ümitsizlikten kurtulma, geleceğe ümitle bakma fırsat ve imkanı vermektedir" dedi.

Miraç Kandili nedeniyle bir mesaj yayınlayan Müftü Hacı Yusuf Gül, "28 Haziran 2011 Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece, Müslümanlar için Kadir gecesinden sonra en kutsal gece sayılan Miraç Kandilini idrak etmiş olacağız. İsra ve Miraç Mucizesi, Yüce Allah'ın sonsuz kudretinin eserlerini göstermek için Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya (sav) yaptırılan mukaddes bir yolculuğu, manevi yükselişi ve huzur-u ilahiye kabul edilişi ifade etmektedir. İnsan idrakinin ve havsalasının kavrayamadığı bu kutsal yolculuk iki aşamadan meydana gelmektedir. İsra suresinin ilk ayetinde bu yolculuğun birinci aşaması şöyle anlatılmaktadır: 'Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir" dedi.

Müftü Gül, mesajında şunları söyledi:
"Mi'raç Mucizesi, bir taraftan Yüce Yaratıcı'nın kudretinin bir tezahürü olduğu, diğer taraftan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)' in nail olduğu ilahi bir lütuftur. O'nun bu mucizesi, insan aklının idrak edemeyeceği derecede nice mesafeleri kat edebileceğini göstermesi bakımından son derece önemlidir. Hz. Peygamber'in (sav) bu mucizesi, ilahi rahmet ve huzura erişmenin, yücelmenin, yükselmenin maddi ve manevi olarak kalkınmanın, öncelikle ve özellikle gönül ve ruh dünyasının temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten geçtiğini de haber vermektedir. Gerçek anlamda gönül ve ruh temizliğinin yolu da Yüce Allah'a bağlılık, çalışmak ve boyun eğmekten geçer. Miraç Makamında Sevgili Peygamberimiz'e üç atiye verilmiştir: 1- Allah'ın bir emaneti ve İslam'ın şartlarından biri olan "beş vakit namaz" bu gece farz kılınmıştır. 2- Bakara suresinin son iki ayet-i kerimesi bu gece nazil olmuştur. 3- Ümmetinden Allah'a şirk koşmayanların Cennet'e girecekleri müjdesi bu gece verilmiştir. Peygamber Efendimiz  (sav)' in ifadesiyle 'Namaz Müminin Miracı' kılınmıştır. Dolayısıyla namaz Allah'ın emrettiği, Hz. Peygamber'in (sav) tarif ettiği, talim ettiği şekilde, bilinçli ve şuurlu bir şekilde kılındığında nice manevi mertebeleri kat edebileceğimizi, günah kirlerinden temizleneceğimizi, her türlü kötülükten uzak duracağımızı gösteren bir 'Miraç' olacaktır. Zira Allah Teala Ankebut suresinin 45 inci ayet-i kerimesinde; 'Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah'ı sürekli hatırda tutmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı biliyor.' Buyurmak suretiyle bu gerçeği açık bir şekilde beyan etmiştir. Her an Allah'ın gözetim ve denetimi altında olduğu bilinç ve şuuru içerisinde olan insanın, hayatının farklı bir anlamı vardır. Hayatının farkına varan insan ise; kin tutmanın, bencilliğin, kıskançlığın, hased ve fesadın, çıkar peşinde koşmanın, düşmanlık beslemenin, insan haklarına saygısızlığın manevi olarak kalkınmamıza, yükselmemize ve yücelmemize en büyük engel olduğunun farkına varacaktır. İşte bu kutsal gün ve geceler, bizlere ferdi ve içtimai hayatımızda iman, ibadet ve ahlak bakımından kendimize çeki düzen verme, kendimize gelme, kendimizi yenileme, ümitsizlikten kurtulma, geleceğe ümitle bakma fırsat ve imkanı vermektedir. Bu fırsatları ganimet bilerek lehimize çevirmeli, geçmişteki hata ve kusurlarımızdan dolayı tövbe ve istiğfar etmeli, pişmanlık gözyaşları dökmeli, dünyada olup biten kötülüklerin son bulması, akan kan ve gözyaşlarının dinmesi için O'na dua etmeliyiz. Bu vesile ile halkımızın Miraç Kandilini en içten duygularla kutluyor, yapacağımız dua ve niyazlarımızın kabul görmesini, Müslümanların, birlik ve beraberliğine, milletimizin ve bütün insanlığın barış, huzur ve saadetine vesile olmasını Yüce Allah'tan temenni ve niyaz ediyorum."

ÇAKIR'IN MESAJI..

Bu arada Belediye Başkanı Ahmet Çakır da yayınladığı kandil mesajında şöyle dedi:

 

Miraç’ın özünde her türlü kötülükten arınma, fedakarlık, paylaşma, sorumluluk, zamanın önemini kavrama ve insanlığa hayırlı hizmetlerde bulunma gibi önemli değerler vardır.

"Miraç bir yükseliştir. Göklere olduğu kadar, insanın kendi semasına, yani kalbine ve iç dünyasına doğru da yapması gereken bir yolculuktur. Bu mübarek gecede peygamberimizin yaşadığı olaylar, tüm insanlık için büyük müjdeler içermektedir. Her zamankinden daha fazla sevgi, huzur ve barışa ihtiyacı olan insanlığın tekrar kurtuluşuna vesile olması için bu geceyi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz.

Bu vesile ile başta Malatyalı hemşerilerim olmak üzere, milletimizin ve bütün İslam aleminin Miraç Kandili’ni tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız