SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Müftüden Ramazan Açıklaması

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:11:43
Müftüden Ramazan Açıklaması
A- A+ PAYLAŞ

 Malatya İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, Ramazan ayı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gül, fitre miktarının 9,25 lira olarak belirlendiğini, Malatya’da Ramazan ayında 3 camide teravih namazının hatimli olarak kılınacağı söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, “8 Temmuz Pazartesi günü ilk teravih namazını kılarak, 9 Temmuz Salı günü de tutacağımız ilk oruç ile feyiz ve bereket yüklü Ramazan ayına girmiş olacağız. Geçmişten günümüze bu mübarek ay sahuruyla, orucuyla, iftarıyla, teravih nanazları, zekat ve sadakalarıyla gönül köprüleri kurduğumuz; birbirimize karşı olan sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarımızı güçlendirdiğimiz; insani, İslami ve ahlaki değerlerimizi yeniden hatırlayarak hayata geçirdiğimiz en kutsal zaman dilimidir.

Yüce Rabbimize sayısız şükürler olsun ki aziz milletimiz, Ramazan ayının heyecanını asırlardan beri devam ettirmekte ve bu mübarek ay için haftalar öncesinden maddi ve manevi hazırlıklar yapmaktadır.

Ramazan Ayı, Allah’a olan kulluk şuurunu derinden hissettiğimiz, milli birlik ve beraberliğimizin zirveye çıktığı bir aydır. Ramazan ayı, camilerimizi tıklım tıklım doldurduğumuz, kendimizi hesaba çekip hata ve kusurlarımız için tövbe ettiğimiz, Kur’an-ı Kerim okuyarak manalarını tefekkürde bulunduğumuz önemli bir zaman dilimidir.

Bu yıl Ramazan ayının ana teması ‘Helal kazanç-Helal lokma’ olarak belirlenmiştir. Bu vesile ile Ramazan ayı boyunca el emeği, göz nuru ve alın terinin önemine vurgu yapılacak, aldatmanın, haksız kazancın, meşru olmayan her türlü kazanç yollarının İslami değerlerle bağdaşmadığına dikkat çekilecek, toplumda helal kazanç-helal lokma bilincinin geliştirilmesine çalışılacaktır.

Bu vesileyle baştan sona bir feyiz, rahmet, mağfiret, bolluk ve bereket mevsimi olan bu günleri en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla, her mü’min gerekli hazırlıkları yapmalıdır.

Her şeyden evvel Ramazan ayına gönlümüz ve ruhumuzla, samimi istek ve arzularımızla girmeli, sözlü ve fiili her türlü kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçmeli, bütün günahlarımıza samimiyetle tövbe etmeliyiz.

Bu ayı en mükemmel bir biçimde ihya etmeye, Kur’an okuma, mukabele dinleme, fakirlere iftar verme, Ramazana özgün ibadetleri yerine getirme azmi, niyet ve gayreti içinde olmalıyız.

Hane halkına, eş ve çocuklarımıza karşı daha hoşgörülü ve müsamahakar, şefkat ve merhametli davranmalıyız.

Sahur ve iftar sofralarımızı israftan uzak kalarak zenginleştirmeli, mümkün mertebe iftar sofralarımızda fakir ve yoksul kardeşlerimize yer vermeliyiz.

Emrimiz altında çalışan insanlar varsa, onlara biraz daha hoşgörülü olmalı, işlerini hafifletmeliyiz.

Dargın ve kırgın olduğumuz kimseler varsa onlarla barışmalı ve Ramazan ayına, hiç kimseye dargın ve kırgın olmadan girmeye çalışmalıyız.

Teravih namazlarına ‘Özellikle Teravih Namazlarının Hatimle Kılındığı Camilere’ devam ederek Allah’ın evlerini varlığımızla süslemeliyiz.”

İl Müftüsü Gül, camilerle ilgili şu bilgileri verdi:

“Bütün camilerimizde genel bir temizlik yapılmıştır. Ahmediye Cami, Eyüp Sultan Cami, Yeni Cami’nde Teravih namazları hatimle kıldırılacaktır. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bütün camilerimizde, vakitleri cami görevlilerimizce belirlenmek suretiyle en az bir ‘Mukabele’ okunacaktır. Ramazan’a mahsus kadın ve erkeklere ayrı ayrı olmak üzere özel va’z ve irşad programlarımız hazırlanmış olup (www.malatyamuftulugu.gov.tr) adresinden takip edilebilecektir. Dini konularda, vatandaşlarımızdan gelecek soruları cevaplandırmak üzere müftülüğümüz bünyesinde her gün 09:00 ile 23:00 saatleri arasında Alo 190 Dini Danışma Çağrı Merkezi hizmet verecektir. Dört camide kadınlara yönelik, üç camide de erkeklere yönelik olmak üzere yedi camide ‘Kur’an Ziyafeti’ programlarımız olacaktır.

Minarelerdeki kandiller Ramazan ayı boyunca iftar vaktinde yakılacak, imsak vaktinde söndürülecektir. Bazı camilerimizde sakal-ı şerif ziyaretleri düzenlenecektir. Bazı camilerimiz Kadir Gecesi sabaha kadar açık bulundurulacaktır. İmamlarımız, namazlarda ta’dil-i erkâna riayet edecekler ve teravih namazlarını hızlı kıldırmaktan kaçınacaklardır. Bazı camilerimizde ‘itikafa’ girmek isteyenlere izin verilecektir. Beş camide mahya asılacaktır. Cemaatin durumu dikkate alınarak teravih namazları iki rekâtta veya dört rekâtta bir selam vermek suretiyle kıldırılacaktır. Sabah ezanları Diyanet takvimi esas alınarak imsak vaktinde her camide aynı anda okunacak olup merkezi ezan devam edecektir. 2013 yılı en düşük sadaka-i fıtır miktarı 9,25 lira olarak tespit edilmiştir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız