SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Muhalefetle Görüşeceğiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:17:57
A- A+ PAYLAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Bakü'de Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yer alabileceği bir müzakere sistemi düşünülebileceğini ancak Suudi Arabistan'ın, İran'ın olduğu bir müzakere sistemi içerisinde yer almak istemediği için İran'a üçlü bir sistem önerdiklerini söyledi.

Erdoğan, Azerbaycan dönüşü Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan’daki temasları hakkında bilgi veren Erdoğan, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 22. zirvesi vesilesiyle Azerbaycan’a gitmiştim. Bu sabah başlayan zirveye katılıp geri döndüm. Çok ciddi bir dönüşüm ve değişim içinde olan Bakü’de başkanlık dönemini Azerbaycan’a devrettik. Bu başkanlığı 2 yıl sürdürecek. Ardından da Pakistan’a başkanlığı devredecek. Burada ikili bazı görüşmelerimiz oldu. Pakistan Cumhurbaşkanı Sayın Zerdali ile bir görüşme yaptık. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir görüşme yaptık. Ev sahibi İlhan Aliyev ile bir görüşmemiz oldu. Diğer devlet başkanı ve diğer ülkelerin temsilcileri ile protokol görüşmeleri yaptık. Bu zirvenin önemli yanlarından birisi KKTC’nin gözlemci statüsü kazanmış olmasıdır. Bu zirvede gözlemci üye statüsünü KKTC kazanmış oldu, bu önemli bir adımdı” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdoğan, Afyonkarahisar’daki mühimmat patlamasında şehit olan askerlerin 'afet şehidi' sayılacakları ile ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, “Bu açıklamanın içeriğini tam bilmiyorum. Ben o içeriğe de pek katılmıyorum. Ne kadar sağlıklı olduğunu bilmediğim için Genelkurmay Başkanı’ndan öğrenmem lazım. Bizim çıkarttığımız yasa bu şahitlerimizi de kapsayan bir yasadır. Yolda bir trafik kazasında askerimiz şehit olsa bunları bu kapsam içene alacağız diye konuştuk. Burada bir yanlış anlaşılma söz konusu olabilir. Biz bunun gereğini yaparız, kimsenin endişesi olmasın” diye konuştu.

ABD Büyükelçisi Françis Ricciardone’nin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Başbakan Erdoğan, “Bu açıklamanın metnini aldım. Sayın Bush döneminde terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımında anlık paylaşıma geçiş kararımız var. O zaman açıklamamızda ‘bu anlık istihbarata geçiyoruz, bundan böyle anında ilgili birimler Türkiye’deki karşıtlarına bu istihbaratı geçecekler’ talimatı verildi. O günden bugüne bu anlık istihbaratı daha da ileri taşımanın gayreti içine girildi. Bu süreç de işliyor. Bin Ladin ile ilgili uygulaması kendi şartları içinde değerlendirilir. Bölgede terörle mücadelemizde kendi şartları içinde değerlendirmesi farklılık arz eder. Üçlü mekanizma diye oluşturduğumuz bir mekanizma vardı. Bu mekanizmayla atılan adımlar var ama bu adımlarla bizler beklenen neticeyi alamadık. Amerikalı yetkililerle üçlü mekanizma çerçevesi içinde neler yapılacağı görüşülür. Bu konuda bizim de ilgili birimlerimiz çalışmalarını yapıyorlar. Müşterek çalışma yapabileceğimiz tüm ülkelerle bilgi paylaşımını sürekli devam ettiriyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yerel seçimlerin erkene alınması öngören Anayasa değişikliğini Meclise geri göndermesine ilişkin soruyu cevaplayan Erdoğan, “Eğer bana müsaade ederseniz, yeni geldim, arkadaşlarımla bu konuyu bir müzakere edelim, değerlendirdikten sonra yarın düşüncemizi açıklarız. Burada ikinci bir tur muhalefet ile görüşme yapmamız mı gerekiyor, bir referanduma gitmenin yolu mu aranır? Bunu görüşmeden sonra açıklarsak daha iyi olur. Benim kanaatim, arkadaşlarımın muhalefetle hemen görüşmeleri yapıp, ondan sonra kararımızı vermektir. Cumhurbaşkanımızın gönderdiği bu konu ile ilgili bir defa bizim sürece yönelik atacağımız adım, kendi hafızamızdan bunu süratle silmek olacaktır. Yeter ki ana muhalefet ve diğerleri anlayışlı davransınlar, verdikleri sözlerin arkasında dursunlar, biz süratle bu işi bitirmeyi arzu ederiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarının sorulması üzerine, Bakü'de Suriye ağırlıklı bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti. Daha önce başlayan ve süren görüşmelerin bundan sonraki süreçte de dışişleri bakanları vasıtasıyla devam ettirilmesine karar verdiklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yer alabileceği bir müzakere sistemi düşünülebileceğini ancak Suudi Arabistan'ın, İran'ın olduğu bir müzakere sistemi içerisinde yer almak istemediği için İran'a üçlü bir sistem önerdiklerini söyledi. Erdoğan, bu sistemin Türkiye-Mısır-İran şeklinde üçlü bir sistem olabileceğini belirterek, "İkinci sistem Türkiye-Rusya-İran olabilir. Üçüncü bir sistem Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan olabilir. Buralardan alınacak neticeyle bu daha da yaygınlaştırılabilir. Bu yaygınlaştırma neticesinde de neler yapabileceğimizi daha net görebiliriz. Biliyorsunuz bir Cenevre Süreci yaşanmıştır. Bu süreçte Kofi Annan başarısız olduğunu görünce, burada alınan neticenin Beşar Esad tarafından kabul edilmeyişi sonucunda bu işten çekilmeye karar vermiştir. Şimdi ise Brahimi'nin attığı bir adım var. Hiç olmazsa Kurban Bayramı'nda bir ateşkes sağlayalım, bunu temin edelim. Bugün Sayın Ahmedinejad ile bunu görüştüğümüzde 'Bu isabetli, doğru olur. Biz, bu konuda açıklama yaparız' dediler. Aynı şekilde bizden de Dışişleri Bakanımızdan veya Bakanlığımızdan yapılması gerekir ki, bunlar eş zamanlı olursa daha da isabetli olur. Hatta buna Mısır, Suudi Arabistan ve Rusya da katılabilir. Bölgede bu konuyla birinci derecede ilgili ülkelerin böyle bir çağrıyı yapmasında büyük fayda var dedik. Bu şekilde bu konuyu da aramızda bir ortak destek beyanıyla karara bağladık" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız