SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Muharrem Ayı Bugün Başlıyor

0
Güncellendi - 2017-09-21 19:17:10
Muharrem Ayı Bugün Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Muharrem Ayı bugün başlıyor. Muharrem Ayı dolayısıyla mesajlar yayınlandı.

MUHARREM AYI..

Kameri olarak 1 Muharrem 1439'a girdiğimiz zaman Hicri Yılbaşı Miladi takvim'e göre 21 Eylül 2017 Perşembe günü kutlanacaktır. Muharremin Başlangıcı Perşembe günü olacak ve Muharremin 10. günü Aşure Günü (30 Eylül 2017 Cumartesi) günü Aşure günü olarak kutlanacak. Yine belirtmek gerekirse 21 Eylül Perşembe günü Muharrem ayı'nın ilk günüdür yani 2017 Hicri yılbaşı'dır.

MUHARREM AYI VE HİCRİ YILBAŞI BAŞLANGICI

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm 53 yaşındayken Medîne'ye hicret etti. Bir hafta yolculuk yapıp mîlâdî Eylül ayının 20. ve Rebîülevvel'in 8. Pazartesi günü, Medîne yakınındaki Kubâ köyüne vardılar. Eylülün 23. gününü de burada geçirip, Cumâ günü Medîne'ye girdiler. Bu seneki Muharrem ayının birinci günü, yâni hicretten 66 gün evvel, Müslümânların hicrî-kamerî sene başlangıcı oldu. Bu da, târihçilere göre mîlâdın 622. yılındaydı. Temmuz ayının 16. Cumâ gününe rastladığı, Ahmed Ziyâ Beyin “Kozmoğrafya” kitabında yazılıdır. Kubâ köyüne ayak bastığı 20 Eylül günü Müslümânların yılbaşısı, yâni hicrî sene başlangıcıdır. 20 Eylül gününü başlangıç kabûl eden güneş yılına da “Hicrî-Şemsî Yıl” denir.

MUHARREM AYI'NIN FAZİLETİ NEDİR?

Muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır.

Hz. Peygamber (sas), muharrem ayını “Allah’ın ayı” olarak nitelendirip ramazandan sonraki en faziletli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu ifade etmiştir. Muharrem ayının onuncu günü “âşûrâ” diye adlandırılır. Hz. Peygamber (sas) peygamber olarak gönderilmeden önce ve Medine’ye hicretinden sonra bu günde birkaç defa oruç tutmuş, müslümanlara da tutmalarını emretmiş, ramazan orucunun farz kılınmasıyla birlikte bu orucu isteğe bırakmıştır.

Hz. Peygamber (sas) muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Muharremin sadece onuncu günü oruç tutulması yahudileri taklit etme anlamına gelebileceği için mekruhtur."

MUHARREM AYI VE ALEVİLER

Muharrem ayının başlamasıyla, Alevi toplumunda yas ve matem söz konusu olur. 12 günlük yas-ı “Matem” orucu, Kerbela’da İmam Hüseyin ile birlikte şehit edilen 73 Can içindir.Evladı Resul’a karşı kin ve intikam güden Ebu-Süfyan taifesi, İslam peygamberi Hz. Muhammed döneminden itibaren yayılıp kesintisiz sürdürülmüştür. İmam Hüseyin’in Muharrem ayı içerisinde şehit edilmesinden dolayı, onun sevgisini taşıyan ve yolun piri olarak gören Alevi toplumu, bu ayda yas-ı “Matem”e bürünür; Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidin’in sağ olarak kurtulup Ehli-Beyt soyunun devamına vesile olmasının, on iki İmamların kutsallığıyla birleştirilerek, 12 gün oruç tutulması geleneksel temel hal almıştır. (3 gün Masum-u Pak aşkına oruç tutanlar da vardır.)

MESAJLAR

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, hicri yılbaşı olan Muharrem ayı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Çakır mesajında, “İslam dininin en kıymetli 4 ayından birisi olan Muharrem Ayı, aynı zamanda hicri yılın başlangıcıdır. İslam tarihinde dönüm noktası sayılabilecek olayların yaşandığı önemli bir ay olan Muharrem ayı, paylaşmanın, şükretmenin, bir arada olmanın, bereketin adı olan Aşure gününün ilahi bereket ve feyzinin yanı sıra, ’Zulme boyun eğmeyen, adaletten ve doğruluktan ayrılmayan Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi hüznünü de barındırmaktadır.Tüm hemşerilerimin Muharrem ayını tebrik eder, bu vesileyle Muharrem ayının, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin daha da perçinlenmesine, ülkemizde huzur ve barış ortamının her daim hâkim olmasına vesile olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muharrem ayı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, “Muharrem ayını, Muharrem ayının özüne uygun, saygı ve birlikteliğimizi pekiştirecek, kültürel değerlerimizi yüceltecek bir atmosferde idrak etmeliyiz” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muharrem ayı dolayısıyla yayınladığı mesajında, Muharrem ayının Türk ve İslam âlemi için önemine dikkat çekerek, “Bir Muharrem ayına daha kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Muharrem ayı, inancımızda, tarihimizde ve kültürümüzde önemli ve özellikli bir yere sahiptir. Muharrem ayı, birçok olayın yaşandığı, İslam ve insanlık tarihinde yaşanan olaylar bakımından ibret alınması gereken, üzerinde düşünülmesi gereken bir ay olma niteliği taşımaktadır. Muharrem ayı inancımızda öyle önemli bir yere sahip ki; bu ayda savaşmanın bile haram olduğu kabul edilir. Temennimiz odur ki; İslam coğrafyasında akan kan ve gözyaşı, savaşmanın haram kabul edildiği bu ayda son bulur ve insanlık aleminin mutluluğuna ve huzuruna vesile olur. Sevgi, saygı, barış, kardeşlik ve hoşgörünün anlam kazandığı bu ayda, birlik ve beraberliğimizi pekiştirme adına inancımızda ve kültürümüzde var olan tüm değerleri en güzel şekilde yaşatmalıyız. Bizi biz yapan da, inancımızın ve kültürel değerlerimizin bizlere ilke edindirdiği birlik ve beraberliğimizdir. Bu bakımdan Muharrem ayının özünü iyi anlamak, özüne layık bir şekilde idrak etmek gerekmektedir. Sevgili Peygamberimiz (SAV) ‘Ramazan ayının dışında tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur’ buyurarak, bu ayın inancımız bakımından ne denli önemli olduğunu göstermiştir. Sevgili Peygamberimiz bir başka hadisinde de “Aşure günü zerre kadar sadaka veren kimseye Allah Tealâ Uhud dağı kadar sevap verir” buyurarak, yardımlaşma ve paylaşmanın önemine işaret etmiştir. Bizim kültürümüzde, paylaşmak vardır, gönülden gönüle sevgi köprüleri kurmak vardır. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm hemşehrilerimizin, milletimizin, İslam âleminin Hicri yılbaşını ve Muharrem ayını tebrik ediyor, başta Hz. Hüseyin olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Hicri yılbaşımızın, Muharrem ayı ve bu ayda idrak edeceğimiz Aşure gününün birlik v beraberliğimize, hâyırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Başkan Polat, Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı münasebetiyle yayımladığı mesajda, “İslam dininin en kıymetli 4 ayından birisi olan Muharrem Ayı, aynı zamanda hicri yılın başlangıcıdır ve içerisinde çok önemli olayları barındırmaktadır. Tüm insanlık âleminin, hicret ve hicret sonrasında meydana gelen mesajı anlamaya ihtiyaçları vardır” ifadelerini kullandı.

Başkan Polat, “Hicri yılbaşımız ile başlayan Muharrem ayının İslam tarihinde önemli bir yeri vardır. Müslümanlar için bir milat olan Hicret; Allah’a ve onun kutlu elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur. Hicret, Allah rızası için; anadan, babadan, evlattan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan vazgeçmenin ibretli ve meşakkatli bir öyküsüdür.

Haksızlık karşısında hiçbir zaman susmayan, Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)`in biricik torunu, Hz. Ali ve Hz. Fatıma`nın ciğerparesi Hz. Hüseyin`in ve 70 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin yıl dönümü olan Muharrem Ayının; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da pekişmesine, dünya üzerinde barış, huzur ve mutluluk tohumlarının yeşermesine, gözyaşı, zulüm ve yaşanan olumsuzlukların sona ermesine vesile olmasını diliyorum.

Bizler Ensar anlayışı ile muhaciri kucaklamakla mükellefiz. ‘Ehli Beyt’i sevmek Peygamber Efendimizi sevmek’ demektir. Huzurlu bir toplum halinde yaşayabilmek, yüce dinimizin bize öğrettiği karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı kardeşliği, birlik ve beraberliği korumakla mümkündür” dedi.

MHP Battalgazi İlçe Başkanı Mesut Samanlı

MHP Battalgazi İlçe Başkanı Mesut Samanlı da yayınladığı mesajda şunları belirtti:

"Ülkemizin her zamankinden daha çok karmaşık günlerden geçtiği bu süreçte ya yezidin yanında saf tutup fitneye ihanete destek verilecek yada hüseyni duruşa sahip olunacaktır.

Yezidiler kalbi Allah sevgisiyle dolup taşan her vicdan sahibini lanetlemişlerdir. Hz. Hüseyin ise kahramanlaşmış bir destan gibi gönüllerdedir.

Kerbela asırlardır kanayan bir yara müslümanların ortak hafızasında yer etmiş derin bir acı yankıları günümüzde bile devam eden bir acıdır.

Hicri 61. yılının on muharreminde Peygamberimizin reyhanım dediği Hz.Hüseyin ve yanındaki 70 kişi şehit edilmiştir muharrem ayı matem ve hüzün ayıdır.

Ehlibeytin yüce isimlerine cenabı ALLAH'tan rahmet ve sevdiklerinden olabilmemizi diliyorum.

Allah bizi zalimce yaşayıp Yezid gibi olmaktan korusun tüm Müslümanların muharrem ayı mübarek olsun. Rabbim bu ay hürmetine Müslümanlara güç kuvvet zalimlere karşı galibiyet nasip etsin."

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız