SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Muharrem Ayı Pazar Günü Başlıyor

0
Güncellendi - 2016-10-02 01:12:10
Muharrem Ayı Pazar Günü Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Muharrem Ayı, 2 Ekim Pazar günü başlıyor.

Muharrem Ayı dolayısıyla bir açıklama yapan Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, şunları söyledi:

"Arabi ayların ilki olan Muharrem ayı 2 Ekim 2016 Pazar gününden itibaren başlamaktadır.

Muharrem ayında birçok olayların cereyan ettiği rivayet edilmekte, yalnız İslam alemini değil bütün insanlık alemini dehşet verici derin bir üzüntüye gark eden özellikle günümüz insanlığına, İslam alemine ve Türkiye'mize çok önemli mesajlar veren son derecede acı dolu bir aydır.

Yüce peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimizin sevgili torunu Hz. Ali ile Hz. Fatıma'nın şerefli oğlu, cennet gençlerinin seyidi ve efendisi Hz. İmam Hüseyin ile 72 şühedasının 10 Muharrem 680 tarihinde Kerbela'da emevi halifesi zalim yezidin emri ile ordusu tarafından kendisine biad etmediği gerekçesiyle kerbela çölünde peygamberimizin bu mübarek torunlarını, yakın akrabalarını, kundaktaki bir bebeğe bile bir yudum su verilmeden insanlık dışı katledişlerinin, şahadetlerinin 1336. hüzünlü yıldönümüdür.

Yüce peygamberimizin Ehlibeytini candan seven dostları olarak bu ayda 12 gün yası matem orucu tutulmaktadır. Bu oruç tek kelime ile Cenabı Allah'a bir ibadet olup aynı zamanda bu yası matem orucu peygamber efendimizin zatına ve şanına ezeli ve ebedi hürmetin ifadesidir. Hz. İmam Hüseyin'in ve onun yakınlarının kerbelada zalim yezide ve o zihniyete karşı yere dökülen mübarek kanının bereketi ile sazlumlar ve masumlar zalimlere karşı kıyamete kadar kafa tutsun diye İslam dinini daha da ziynetlendirerek en şerefli bir abidesini oluşturup Allah ve Resülü yolunda kendi canını İslama kurban eden şehitler şahı, mazlum ve masum Hz.İmam Hüseyin efendimizin elem ve acı dolu hayat manzumesidir.

Malatya Hacı Bektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezimiz olarak bu ayda yapılan ibadetlerin, hayır ve hasenatların yüce mevlanın katında kabul edilmesini niyaz ederken her sene olduğu gibi bu senede vakıf binamızda 16 Ekim 2016 Pazar günü saat 13.00'de en az 5000 den fazla vatandaşlarımıza aşure çorbası ikram edilecektir. Peygamberler sultanı yüce peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V.) efendimize ve onun ehlibeytine selatu selamlarımızı yollarken bütün vatandaşlarımızı, hemşehrilerimizi vakıf binamızda yapacağımız aşure günümüze davet ediyoruz."

MESAJLAR..

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muharrem ayı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, “Muharrem ayını, Muharrem ayının özüne layık bir şekilde idrak etmeliyiz” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Muharrem ayı dolayısıyla yayınladığı mesajında, Muharrem ayının Türk ve İslam âlemi için önemine dikkat çekerek, “Muharrem ayına kavuşmanın manevi huzuru içerisindeyiz. Muharrem ayı, milletimizin inancımızda, tarihimizde ve kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Muharrem ayı, birçok olayın yaşandığı, İslam ve insanlık tarihinde yaşanan olaylar bakımından ibret alınması gereken bir ay olma özelliğini taşımaktadır. Savaşmanın haram olarak kabul edildiği Muharrem ayı, İslam Coğrafyası’nda yaşanan olayların son bulması noktasında kaçırılmayacak bir fırsat niteliğindedir. Bu ay birlik ve beraberlik ayıdır. Bizi biz yapan da, inancımızın ve kültürel değerlerimizin bizlere ilke edindirdiği birlik ve beraberliğimizdir. Bu bakımdan Muharrem ayının özünü iyi anlamak, özüne layık bir şekilde idrak etmek gerekmektedir. Sevgili Peygamber efendimiz (SAV) ‘Ramazan ayının dışında tutulan oruçların en faziletlisi Muharrem ayında tutulan oruçtur’ buyurarak, bu ayın inancımız açısından önemine dikkat çekmiştir. Bir başka hadisinde de “Aşure günü zerre kadar sadaka veren kimseye Allah Tealâ Uhud dağı kadar sevap verir” buyurarak, yardımlaşma ve paylaşmanın önemine işaret etmiştir. Bu ayda ikram edilecek aşureler, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine vesile olacaktır. Muharrem ayını en iyi şekilde değerlendirmek temennisiyle tüm hemşehrilerimizin, milletimizin, İslam âleminin Hicri yılbaşını ve Muharrem ayını tebrik ediyor, başta Hz. Hüseyin olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum” ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayının tüm İslam alemine barış, mutluluk ve huzur getirmesini diledi.

Hicri Yılbaşı ve Muharrem ayı münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Polat; “Tüm insanlık âleminin, hicret ve hicret sonrasında meydana gelen mesajı anlamaya ihtiyaçları vardır. İçinde bulunduğumuz Muharrem ayı Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicreti dolayısıyla tarihi mesajlar içermektedir.

Hicri yıl dönümü, bizlere hicrete hâkim olan ruhun yaşanması için çalışma sorumluluğu yüklemektedir.

Tüm insanlık âleminin, hicret ve hicret sonrasında meydana gelen mesajı anlamaya ihtiyaçları var. Hicret, zulümden adalete, yanlıştan doğruya bir yolun yolcusu olmaya çağrıdır. Yeryüzünde değişik iddialarla bozgunculuk yapanların karşısında insan onur ve haysiyetinin korunmasına çağrıdır.

Bu gün, asli hicretten 1.500 sene sonra yine Müslümanlar zalimden, zulümden, adaletsizlikten kaçarak, huzura doğru hicret etmektedir. Görüyoruz ki hicret ruhu ve anlayışı kıyamete kadar yaşayacaktır.

Muharrem ayı içerisinde İslam tarihinin en hazin ve en acı vakası ortaya çıkmış, Kerbela hadisesi insanlık tarihine kara bir sayfa olarak yazılmıştır. İnsanlıktan nasibini alamamışların, Hazreti Peygamberin insanlığa emaneti, kanı, canı olan Hazreti Hüseyin Efendimizi ve beraberindeki kadın, çocuk, erkek toplam 72 kişiyi şehit ettikleri o günleri yâd ederken acılarını her gün yeniden kalbimizin en derin noktasında hissediyoruz.

Hz. Peygamberin (s.a.v.) sevgili torunu Hz. Hüseyin, nefret yerine sevginin, karanlık yerine aydınlığın hükümran olduğu büyük ahlakıyla, insanları birleştirmeye ve onlara doğru yolu göstermeye çalışmış bir insanlık abidesidir. Onun hayatı da şehadeti de hepimiz için, sonsuza dek örnek teşkil edecektir. Kerbela şehitlerini rahmetle anarken, Muharrem Ayının; birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın daha da pekişmesine, dünya üzerinde barış, huzur ve mutluluk tohumlarının yeşermesine, gözyaşı, zulüm ve yaşanan olumsuzlukların sona ermesine vesile olmasını diliyorum

Bizler ensar anlayışı ile muhaciri kucaklamakla mükellefiz. Hicri yıl dönümü, bizlere hicrete hâkim olan ruhun yaşanması için çalışma sorumluluğu yüklemektedir. Bu sorumluluğun bilinci içerisinde olmamız temennisi ile tüm hemşerilerimin Hicri Yılbaşlarını tebrik ediyorum" dedi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız